foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

UPOZORENJE DHMZ-a: Moguća je tuča, na Jadranu pijavice, a lokalno se i poplave mogu očekivati!

Autor: L.B.

Vrijeme se neće ni u ovom tjednu stabilizirati. Naime, uzrok tome je premještanje frontalnog sustava preko naše zemlje uz pritjecanje hladnijeg zraka po visini tijekom četvrtka s kojim će biti kiše, često u obliku pljuskova i praćene grmljavinom, a ovog će puta kiše biti i u Dalmaciji gdje je posljednjih mjesec dana palo mjestimice vrlo malo, čak i nimalo kiše, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod.

U noći na četvrtak očekuje se jače naoblačenje s kišom i pljuskovima, a zahvatit će najprije sjeverni Jadran i gorske krajeve, zatim i većinu predjela unutrašnjosti, kao i Dalmacije. Mogući su i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom te obilna oborina uz najveću vjerojatnost upravo u unutrašnjosti Dalmacije.

Također, valja napomenuti da je moguća tuča, a na Jadranu i pijavice.

Pretežno sunčano, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu povremeno s umjerenom naoblakom. Uz jači razvoj oblaka u zapadnim je predjelima moguća mjestimična kiša ili poneki pljusak s grmljavinom, osobito u untrašnjosti Istre i na širem riječkom području. Vjetar većinom slab, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i umjeren južni i jugozapadni, a na Jadranu u početku slabo, a od sredine dana i umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura na kopnu većinom od 12 do 17, na Jadranu od 20 do 25, a najviša dnevna između 28 i 33 °C, javlja DHMZ.

Upozorenje za poplave

Lokalno obilna i intenzivna oborina ponegdje može uzrokovati bujične i urbane poplave. Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima gdje je moguće iznimno brzo površinsko otjecanje uslijed nedostatka vegetacije.

U srijedu će zapuhati jugo koje će postupno jačati, a uz prolazak frontalnog poremećaja u četvrtak okretati na sjeverozapadni i sjeverni vjetar, kratkotrajno moguće i vrlo jak, prvo na sjevernom Jadranu, sredinom dana na srednjem, a do večeri i na krajnjem jugu. Prolazno umjerenog do jakog sjeverozapadnog vjetra bit će i u unutrašnjosti.

Krajem dana i u noći na petak postupan prestanak oborine i djelomično smanjenje naoblake. U petak većinom sunčano, no uz jači razvoj oblaka i dalje su mogući lokalni pljuskovi, uglavnom na sjevernom Jadranu te u zapadnim predjelima unutrašnjosti. Nakon osvježenja u četvrtak prema vikendu će posvuda biti malo toplije.




Zbog mogućih jačih pljuskova i obilne oborine, savjetuje se praćenje vremenske prognoze, kao i upozorenja na opasne vremenske pojave.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.