Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

UPALJEN CRVENI METEOALARM! Olujni vjetar ‘dere’ obalom, u gorju snijeg, grmljavinsko nevrijeme sprema se na jugu: Za kraj vikenda orkanska bura

Autor: L.B.

Najavljeno zahladnjenje i kiša su stigli, a čini se kako početkom studenog, iako su temperature za ovo doba godine prilično visoke, ulazimo u ‘zimski’ dio godine.

Prema prognozi DHMZ-a u subotu se očekuje najviša dnevna temperatura od 9 do 14, na Jadranu između 15 i 20 °C, a bit će umjereno i pretežno oblačno, kiša povremeno na istoku, u Dalmaciji i u gorskoj Hrvatskoj, u ostalim krajevima tek mjestimice.

Međutim, na jugu su mogući i obilniji pljuskovi s grmljavinom, a najviše suhog vremena očekuje se na sjeverozapadu zemlje i u Istri. U najvišem gorju padat će i snijeg. Puhat će umjeren većinom sjeveroistočni i sjeverni vjetar, u gorju s jakim udarima, na Jadranu jaka i olujna bura, a na jugu i jugo.

Foto: Screenshot/DHMZ

Osim toga, za Velebitski kanal oglašen je crveni Meteoalarm zbog olujnog vjetra, dok je za gotovo cijelu obalu na snazi narančasti, isto zbog jakog vjetra.

Foto: Screenshot/DHMZ

Snijeg na Zavižanu

No, početak prvog vikenda u studenom donio je pravi zimski ugođaj, pa na Zavižanu već pada snijeg.

Temperatura je -1, a prema podacima DHMZ-a, jutros u 7 sati tamo su izmjerena 3 centimetra snijega.

Nije to prvi snijeg ove jeseni na Zavižanu. Prvi je put pao u rujnu.




Snijeg se očekuje danas samo u najvišem gorju, dok su temperature u drugim dijelovima Hrvatske i dalje iznadprosječne. Na moru do +20 stupnjeva, na kopnu do +15.

Što nas očekuje sutra?

U nedjelju će na Jadranu biti pretežno sunčano, a u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno. Malo kiše još može pasti ujutro, uglavnom u Slavniji, Baranji i Lici. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni.

Na Jadranu će puhati jaka, na udare olujna, podno Velebita i orkanska bura koja će u drugom dijelu dana slabjeti. Najniža jutarnja temperatura između 6 i 11, na Jadranu od 12 do 17 °C. Najviša dnevna između 10 i 15, na Jadranu od 17 do 21 °C.




Foto: Screenshot/DHMZ

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.