foto: N1

Upalio se Meteoalarm za cijelu Hrvatsku osim Dalmacije: Velika vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme

Autor: D.Kt.

Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za cijelu Hrvatsku osim Dalmacije, i to na grmljavinsko nevrijeme uz obavijest da budemo na oprezu.

Za Zagreb i sjeverozapadnu Hrvatsku, Istru, Kvarner, Slavoniju i Liku prognozira se grmljavinsko nevrijeme uz mogućnost izraženijih pljuskova, a vjerojatnost za grmljavinu veća je od 60 posto. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, upozorava Meteolarm.

Isto se prognozira i za karlovačku regiju s tim da je vjerojatnost za grmljavinu na tom području veća od 70 posto.

Prema prognozama DHMZ-a, zagrebačku regiju i i Slavoniju nevrijeme bi trebalo pogoditi oko 15 sati, gospićku regiju oko podne, a karlovačko područje oko 14 sati. Već oko 11 sati grmljavina je zabilježena na zapadnoj obali Istre.

Inače upozorenja na gmljavinsko nevrijeme izdana su za Austriju, BiH, Češku, Španjolsku, Francusku, Italiju, Litvu, Sloveniju i Slovačku dok je viši stupanj upozorenja izdan za Mađarsku, Rumunjsku i Srbiju gdje se, uz grmljavinu, očekuje šteta na imovini i poljoprivredi zbog kombinacije jakih udara vjetra i intenzivnih pljuskova.

Nadolazeće grmljavinsko nevrijeme najava je promjene vremena i popuštanja sparine. Već sutra najviša dnevna temperatura bi trebala pasti na oko 25 stupnjeva uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom te pljuskovima i grmljavinom, lokalno izraženijim, pri čemu oborina ponegdje može biti obilna.  Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima.




Kako si pomoći u vrijeme sparine: Donosimo četiri jednostavna savjeta!




Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.