Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

UNIŠTAVAJU NAŠU ELITNU DESTINACIJU! Umjesto zapadnjaka privukli su kriminalce iz Srbije i Crne Gore: Neželjeni gosti okupirali ‘hrvatsku Ibizu’

Autor: Ivana Violić/7dnevno

Godinama je Zrće na glasu kao hit-destinacija mladih ljudi i partijanera iz cijelog svijeta koji rado posjećuju “hrvatsku Ibizu” kao cjelodnevnu destinaciju vrhunskog provoda praćenog prestižnim festivalima uz koje dolaze razni opijati, droge i rijeka alkohola koji se posjetiteljima nude u tamošnjim klubovima. Nije tajna da su ove godine na Zrću posebno popularni izvođači poput Bube, Jale, Senidah, Inase, Grše, Raste i drugih koji su gostovali i na jednom od festivala koji se održavao krajem srpnja. Riječ je inače o najslušanijim imenima u Hrvatskoj, što potvrđuju i podaci s Bilboarda. Festival koji je ove godine zabavljao partijanere na Zrću okupio je hip-hop, trap i new Balkan wave izvođače iz regije, a posjetitelje su privlačili s tribina koje su se protezale duž cijele plaže Zrće, Euphoria Cluba i Bura Beach Housea. Na navedenom festivalu koji je okupio vodeće regionalne glazbenike održavao se i popularni regionalni IDJ show, a taj party predstavljen je kao svojevrsni iskorak jer je Zrće sve donedavno bilo na glasu kao destinacija koja je domaćin najvećim svjetskim imenima.

Žanrovski spoj

Nisu Jala Brat i Buba Corelli daleko od statusa velikih svjetskih zvijezda jer su poznati po rušenju rekorda, a njihova najslušanija pjesma “Ona”, koju su lansirali prije četiri godine, danas ima 121 milijun pregleda. Na Zrću je ove godine gostovao i najpoznatiji srpski reper, pjevač, producent i osnivač izdavačke kuće Balkaton Gang, Rasta, čija najpregledavanija pjesma na Youtubeu, “Adio, Amore” broji oko 60 milijuna pregleda. Jedan od najslušanijih srpskih repera nedvojbeno je i Coby s više od 340 milijuna pregleda, a njegova pjesma “Biseri iz blata” na Youtubeu ima oko 50 milijuna pregleda. Od ženskog ganga najslušanija je slovenska kantautorica Senidah koja na Youtubeu broji više od 305 milijuna pregleda, s tim da je njezina najpoznatija pjesma “Behute” sa 26 milijuna pregleda do kojih je došla u manje od pola godina.

U vrhu ove neobične glazbene ljestvice s oko 120 milijuna pregleda nalazi se i Nikolija, čija je nova pjesma “Aurora” u manje od tjedan dana skupila milijun pregleda. Sve do prije nekoliko godina bilo je teško zamisliti postojanje glazbenika koji će spajati “beatove” karakteristične za hip-hop s orijentalnim zvukovima čiji melos podsjeća na najveće turbofolk hitove, no izgledno je da je ovaj osebujni žanrovski spoj zavladao među mladima diljem Balkana. Novi žanr koji neki glazbeni kritičari nazivaju hibridnim poznat je kao trap-folk ili trap-cajka, čiji izvođači broje desetke milijuna pregleda na Youtubeu, od čega, dakako, pozamašno zarađuju gradeći najpopularniji glazbeni žanr u regiji koji je dominantan među mladim ljudima. Zanimljiva je ova vrsta glazbe zbog izvođača, ali i zbog tema kojima se bave, a zgodan primjer za to je Stefan Đurić, poznat pod nadimkom Rasta, koji se ujedno smatra začetnikom tog žanra. Rasta je prepoznatljiv po svojim dreadlocksima, a u njegovoj glazbi uz istočnjački melos može se čuti utjecaj reggaea. Jedna od njegovih najpopularnijih pjesama zasigurno je “Mantra” u kojoj zapravo pjeva o marihuani, što je vidljivo i iz spota pjesme.

Posvećeni marihuani

Njegova kolegica Senida Hajdarpašić u samo nekoliko mjeseci postala je jedno od najtraženijih imena na glazbenoj sceni bivše Jugoslavije. Senida, odnosno Senidah, živi u svojoj rodnoj Sloveniji, vuče crnogorske korijene, a pjeva na srpskom jeziku, prije solo karijere nastupala je s bendom Muff, a proslavila ju je pjesma “Slađana” koja je u Sloveniji žargonski naziv za amfetamin. Premda se ni u jednoj njezinoj pjesmi izravno ne spominje bilo kakva droga, jedan od svojih hitova nazvala je “Belo”. Slobodan Veljković, poznatiji kao Coby, rođen je u Beogradu, ovaj fakultetski obrazovan glazbenik odrastao je u Prokuplju, a prije solo karijere bavio se produkcijom i masteringom za druge glazbenike.

U glazbene vode ušao je surađujući s predstavnicima turbofolka poput, primjerice, Dare Bubamare, Nataše Bekvalac i Ane Nikolić, a surađivao je i s brojnim hrvatskim zvijezdama među kojima je i grupa Connect, s kojom ima hit “Džek i Džoni”. Jala Brat & Buba Corelli popularni su sarajevski momci, Bubi je pravo ime Amar Hodžić, a Jala Brat zapravo se zove Jasmin Fazlić. Prije suradnje s Jalom Corelli je nastupao sa sarajevskom underground grupom G Recordz, dok je Jala Brat uz otalo svoju BiH predstavljao na Eurosongu. Kao duo nastupaju od 2013. godine, kada su izbacili album “Sin City”, s tim da su popularnost stekli na “Paktu s đavlom”.

Cijelo jedno desetljeće na glazbenoj je sceni prisutan Stefan Đurić Rasta iz Prištine koji je karijeru počeo kao voditelj “Reggae showa” sa Stefanom. Već od njegovih prvih hitova bilo je jasno da su posvećeni marihuani. Poznat je Rasta i po svojem osebujnom privatnom životu pa tako sa 11 godina starijom kolegicom Anom Nikolić ima kćer, a srpski mediji često su izvještavali o njihovim sukobima, uključujući i one fizičke, što su njih dvoje uglavnom demantirali. Par se razveo te tvrde da su nakon svega ipak ostali u dobrim odnosima, Rasta je i mimo braka spominjan u kontekstu fizičkih sukoba pa je tako primjerice napao Nenada Marinkovića Gastoza poznatog po sudjelovanju u kontroverznim “Parovima”, i to navodno zbog toga što mu je ovaj dugovao novac. Sličan incident imao je i sa Slobodanom Nešovićem Lokom, televizijskim voditeljem i šefom marketinške agencije i izdavačke kuće koji ga je navodno tijekom jedne suradnje prevario.

Naručena likvidacija

Svi ovi momci i cure pokazatelj su da se glazbeni program na Zrću ove godine promijenio, uobičajenu techno-glazbu zamijenila je ova vrsta glazbe koja je ujedno utjecala i na strukturu gostiju pa se tako na Zrću, uz goste iz Europe i ostalih dijelova svijeta, sve češće skupljaju Srbi i Crnogorci, dok se lokalci pitaju hoće li to uništiti Zrće kao elitnu party-destinaciju. Dok se lokalci pitaju, u brizi su i lokalni policajci koji smatraju da s posljednjom pucnjavom problemima na Zrću nije kraj te da bi takvih incidenata, s obzirom na strukturu gostiju, moglo biti mnogo više. Kao što je poznato, ovih se dana u Kolanjskom Gajcu na Pagu, na području Katarelca, u jutarnjim satima dogodio incident u sklopu kojega je ranjen muškarac koji je u međuvremenu preminuo u vozilu Hitne pomoći na putu prema bolnici. Incidenti nalik na ovaj na Zrću u Srbiji nisu neuobičajena pojava, a oni koji u tom kraju žive i mimo turističke sezone strahuju od toga što će im dugoročno ovakav oblik turizma i ovakav zaokret donijeti.




Treba također napomenuti da je preminuli muškarac Goran Vlaović, 38-godišnjak iz Crne Gore, koji je na ljetovanju u našoj zemlji boravio sa svojom djevojkom Draganom Banić. I preminuli muškarac otprije je poznat policiji, a mediji u Srbiji spominjali su ga još 2010. godine, kada je bio optužen za sudjelovanje u ubojstvu Beograđanina. Mediji iz Crne Gore tvrde pak kako iza ubojstva na Zrću stoji vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, koji je za to smaknuće platio 50.000 eura. Prema medijskim napisima iz susjedstva, u organizaciji zločina sudjelovalo je nekoliko ljudi, a Duško Tanasković bio je zadužen za samo ubojstvo. Njega su snimile nadzorne kamere kada je u Vlaovića ispalio smrtonosni hitac te je ubrzo priveden i određen mu je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

“Izgleda da je Vlaović samo jedan u nizu neprijatelja iz suparničkog škaljarskog klana koji je morao platiti glavnom zbog konkurencije u švercu narkotika. Zvirec je za ovu likvidaciju formirao grupu od troje ili četvero članova, među kojima je bio i Tanasković koji je bio zadužen za pucanje, a ostali za logistiku”, izjavio je za srpski Kurir neimenovani izvor blizak istrazi. U tom mediju navodi se kako se Tanaskovića povezuje i s ubojstvom Milića Šakovića u Budvi, a tvrdi se i da je putovnicu izradio sredinom lipnja, odnosno samo dva dana prije nego što je likvidirao visokorangiranog škaljarca u Starom gradu. Ubojstvo na Zrću dogodilo se ispred Noa Beach Cluba koji je otvoren prije desetak godina i spada u skupinu vodećih klubova na tom omiljenom party-odredištu na kojem je partijanje počelo početkom 80-ih pa se nastavilo otvaranjem Kalypsa, s tim da je kulminaciju doživjelo dolaskom zagrebačkih klubova, Aquariusa i Papaye.

Izgubili kriterije

Iza najstarijeg kluba Kalypsa stoji tvrtka Cissa u vlasništvu novaljskog poduzetnika Borisa Šuljića, kojega mnogi nazivaju ocem Zrća. U sklopu te tvrtke posluje i hotel Boškinac s vinarijom i restoranom, a Šuljićeva tvrtka godišnje ostvaruje oko 18 milijuna kuna prihoda. Vlasnici Papaye su Ivan Bušljeta i Ozren Brunović koji klubom upravljaju preko tvrtke Mondo, konkurentska tvrtka Aquarius-klub u vlasništvu je Miljenka Zadre, Ane Bram i Zrinka Alpeze, a i jedan i drugi klub na Zrću sezonu završavaju s milijunskim prihodima.




Noa Beach Club ispred kojega se dogodio posljednji incident svoja je vrata na Zrću otvorio još 2011. godine, a premda najmlađi, klub je u vrlo kratkom roku uspio nadmašiti konkurenciju. Dio je kompanije Noa Grupa čiji su vlasnici Zlatko Balaško, Ivan Jukić i Zrinka Panjol Tuflin. Nedavno su vlasnici Noe otvorili Noa Glamping Resort sa 50 luksuznih vila, a bilježe i godišnje prihode koji premašuju 40 milijuna kuna. O vlasnicima klubova na Zrću nije se pisalo samo u kontekstu konkurencije, oni su ujedno i poslovni partneri koji su prije nekoliko godina osnovali zajedničku tvrtku Black Sheep preko koje se organiziraju festivali i preko koje zajednički sudjeluju u zakupu same plaže Zrće. Sve u svemu, destinacija koja privlači partijanere od mjesta za zabavu te predah i opuštanje prerasta u opasnu destinaciju koja ukazuje na to da smo u Hrvatskoj, kada je turizam u pitanju, zbog novca izgubili apsolutno sve kriterije.

Autor:Ivana Violić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.