Unatoč apelu UNESCO-a Turska odlučila pretvoriti Aju Sofiju iz muzeja ponovno u džamiju!

Autor: dnevno

Turski sud odredio je da se istanbulska znamenitost, Aja Sofija, iz muzeja opet pretvori u džamiju, javlja N1.

Radi se o kontroverznom potezu jer je osnovana kao katedrala koju su Osmanlije kasnije pretvorile u džamiju.

Aja Sofija je 1934. postala muzej te pripada UNESCO-voj svjetskoj baštini. UNESCO je pozvao Tursku da ne mijenja njezin status bez dogovora.

Cijelu situaciju je pokrenuo turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Aja Sofija ili sveta mudrost je bila najveća crkva u bizantskom carstvu, prijašnjem Istočnom Rimskom Carstvu. Sagrađena je u doba cara Justinijana u Carigradu i jedno je od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena.

Prijašnja crkva na tom mjestu, koju je započeo graditi car Konstantin, bila je razrušena usred pobune 532. godine, kada je Justinijan zamalo izgubio prijestolje. Ali on nastavlja s gradnjom na istom mjestu. Ponovno je izgrađena za samo pet godina (537.)i odmah je dostigla svjetsku slavu. Gradili su je Antemije iz Trala i Izidor iz Mileta. Nakon osmanlijske pobjede 1453. crkva je pretvorena u džamiju, a izvana su izgrađena četiri minareta. Aja Sofija je 1935. godine pretvorena u muzej.
Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.