fbpx
Foto: Pixabay

ZADUŽIO JE HRVATSKU! Novi tužan odlazak, preminuo naš poznati stručnjak: Odlikovan je za posebne zasluge u Domovinskom ratu

Autor: Dnevno.hr

Akademik Mirko Zelić, istaknuti hrvatski rudarski inženjer, stručnjak za proizvodnju i transport nafte i prirodnog plina i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), umro je u utorak 3. siječnja u Zagrebu u 87. godini života, izvijestio je HAZU.

Rodio se 1936. u Kandiji kraj Bugojna, a diplomirao je 1964. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1982. i doktorirao.

Radio je u INA-Naftaplinu, gdje je od 1995. do 2001. bio direktor Sektora proizvodnje nafte i plina te izvršni direktor poduzeća od 2004. do 2008. Od 1990. bio je redoviti profesor Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu.


Predavao je kolegije Rudarstvo, Pridobivanje nafte i plina te Tehnologija sabiranja i transporta nafte i plina. Redoviti član HAZU bio je od 2000., a od 1997. bio je član suradnik.

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Obnašao niz istaknutih funkcija

Od 2004. do 2010. bio je tajnik Razreda za tehničke znanosti, a od 2011. do 2018. član Predsjedništva HAZU. Bio je predsjednik Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU od 1999. do 2017, a od 2017. do smrti predsjednik Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku.

Bio je i predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa od 2004. do 2018. te glavni urednik časopisa Nafta i plin od 2004. do 2015. godine.

Akademik Mirko Zelić bavio se termodinamikom i fizikom višefaznog protjecanja fluida kroz cijevi, optimizacijom proizvodnih i sabirno-otpremnih sustava nafte i plina, projektiranjem dubokih plinskih i plinsko-kondenzatnih bušotina, povećanjem proizvodnje nafte i plina, tehnologijom utiskivanja i odlaganja tehnološkog otpada u duboke geološke formacije.

Objavio je više od 50 znanstvenih radova koji su pridonijeli razvoju znanosti u području naftnog rudarstva te brojne stručne radove koji su pridonijeli razvoju tehnologije proizvodnje nafte i plina. Bio je autor osam inovacija koje su znatno utjecale na racionalizaciju, optimizaciju i profitabilnost procesa proizvodnje nafte i plina.

Primio niz odlikovanja

Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u ratu dobio je 1997. odlikovanje Red hrvatskog trolista, a 2007. Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge u gospodarstvu.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.