fbpx
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

UMRLI MLADIĆ PLAKAO PRIJE RESPIRATORA! Šok priča iz Osijeka: ‘Je*e* ti onog koji me nagovorio da se ne cijepim!’

Autor: N.K

Liječnik dr. Igor Berecki iz Osijeka u objavi na svom Facebook profilu progovorio je o smrti mlađeg necijepljenog muškarca i to nakon što se tri tjedna borio s covidom-19. Nije imao drugih komorbiditeta.

Status dr. Bereckog prenosimo u cijelosti.

“Anegdotalni primjeri su priče iz života, pa nisu znanstveno indikativni, ne mogu se ubrajati u statistike i zbog toga nemaju racionalnu primjenjivost. Štoviše, zbog svojega naziva (‘anegdota’) koji pomalo vuče na humor i šalu, nerijetko ih se promatra kao neozbiljne i plitke.


A opet, kada se netko nađe s druge strane hladne racionalnosti i neozbiljne plitkosti, za njega anegdota odjednom poprimi dramatiku značajne ozbiljnosti i težine. Odjednom dobije važnost trenutka koji odjeljuje život od smrti.

Evo jedne anegdote!

Ispričao mi ju je prijatelj i kolega Dragan Maloševac. Ispričao bi on to i vama, ali je trenutno blokiran zbog prijave onih ‘hahahača’ što stavljaju smileyje ispod statistika o obolijevanju i smrtnosti i kojima je sve ovo smiješno.

‘Jučer je u intenzivnoj preminuo mladi muškarac nakon tri tjedna borbe s koronom.

Sad sam došao u dežurstvo i pričam s kolegom koji je, kada se stanje toliko pogoršalo da više nije išlo bez pomoći mehaničke ventilacije prije par dana, sjeo do njega i objasnio mu da je bolest napredovala do trenutka kada bez respiratora nema nikakve šanse, a na respiratoru barem polovične, pa ga je uz njegov pristanak intubirao i stavio ga na respirator.

Mladog čovjeka, bez komorbiditeta.
Dok su ga pripremali za intubaciju, rasplakao se. Zadnje što je rekao bilo je: Jebem ti onog koji me nagovorio da se ne cijepim!

Par dana potom pluća su mu i unatoč svoj medicinskoj i respiratornoj potpori otkazala.’

Kako već rekoh: znam da ovo nije statistički dokaz ničega. I da neće ući u ozbiljne znanstvene procjene.
Ali anegdota je po wikipedijskoj definiciji ‘…vrsta književnosti koji se temelji na izvanrednom događaju obično iz života neke osobe. U svakodnevnom jeziku se odnosi na priču koja opisuje čudan, neobičan ili smiješan događaj.’

Pa eto, ovo je bila anegdota, jedan takav, neobičan, čudan događaj iz života i smrti čovjeka koji je ipak mogao još neko vrijeme – živjeti.

A nadam se da je i dovoljno smiješna i zabavna onima koji su ga nagovorili da se ne cijepi”, napisao je Berecki.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.