UMRLA JE VERA, TVRDILA JE DA JE PUTIN NJEN SIN! ‘Želio se obračunati sa svijetom koji ga je povrijedio’: Čeznula je za njim, ‘bila sam ponosna’

Autor: Dnevno.hr

Žena koja je istupila 1999. godine, tvrdeći da je biološka majka ruskog predsjednika Vladimira Putina, preminula je prije dva dana.

Naime, Vera Putina koja je umrla u dobi od 96 godina, tvrdila je da je napustila sina dok je još bio dijete. Umrla je 31. svibnja 2023. godine u Gruziji.

No, Putin je u svojoj “kvazi-autobiografiji”, piše britanski Telegraph, napisao da je rođen i odrastao u Sankt Petersburgu, kao jedini preživjeli sin Marije, slabo plaćene radnice, i Vladimira Putina, tvorničkog radnika i bivšeg vojnika koji je služio u Staljinovoj tajnoj policiji tijekom Drugog svjetskog rata. Oba roditelja, tvrdio je, umrla su od raka krajem 90-ih.


Odgojila ga u siromašnom gruzijskom selu

Međutim, Kremlj nikada nije uspio uvjerljivo opovrgnuti tvrdnje Vere Putine, pogotovo zato što je, osim informacija koje je sam Putin dao o svojim roditeljima, bilo iznimno teško doći do neovisno provjerenih detalja djetinjstva predsjednika Rusije.

Vera Nikolajevna Putina rođena je 6. rujna 1926. u ruskom okrugu Ochyorsk, a 1999. odlučila je izaći sa svojom pričom javno, tvrdeći da se tijekom studija poljoprivredne mehanizacije na sveučilištu zaljubila u mehaničara Platona Privalova s ​​kojim je zatrudnjela, da bi potom otkrila da je njezin ljubavnik već oženjen, ali i da namjerava ukrasti dijete jer njegova žena nije mogla zatrudnjeti.

Foto: Screenshot/YouTube

Vera je tvrdila da je njezin sin pod nadimkom “Vova” rođen 7. listopada 1950. – točno dvije godine prije službenog datuma rođenja Vladimira Putina – i da ga je odgojila u siromašnom gruzijskom selu Meteki, sat vremena vožnje od glavnog grada Tbilisija.

U prilog njezinim tvrdnjama idu i lokalni zapisi, koji pokazuju da je Vladimir Putin bio upisan u obližnju školu između 1959. i 1960., a 2008. bivša učiteljica Šura Gabinašvili tvrdila je u intervjuu za The Daily Telegraph da mu je davala satove ruskog jezika.

“Volio je ruske basne i ruski mu je bio omiljeni predmet. Volio je i pecanje i hrvanje”, kazala je ona o Putinovim dječjim preferencijama.

Prepoznala ga jer je ‘hodao kao patka’

Kada se Vera udala za Georgija Osepahvilija, gruzijskog vojnika, s kojim je imala još djece, on je inzistirao da napusti svog sina, a ona ga je s devet godina poslala kod svojih roditelja u Rusiju. No, godinu dana kasnije dječaka je djed odveo u sirotište.
Vera je kasnije pretpostavila da su Putinovi “roditelji” iz Sankt Peterburga, koji su oboje bili u svojim 40-ima kada se Putin rodio, a čija su dva starija sina umrla u djetinjstvu, posvojili njezinog sina. Osim toga, otkrila je nekako i da joj se sin pridružio KGB-u, ali je mislila da ga više nikada neće vidjeti.

Foto: Wikimedia

No, onda ga je 1999., gledajući vijesti o novoimenovanom ruskom predsjedniku na svojoj novoj televiziji, prepoznala. Vladimir Putin izgledao joj je kao izgubljeni ‘Vova’, a kazala je da ga je prepoznala jer je “hodao kao patka”.

Osim svega navedenog, na strani Verine priče bile su i tvrdnje da ju se Kremlj trudio zataškati. U to se osobito posumnjalo nakon što su dvojica novinara koji su ju planirali intervjuirati, umrlo pod sumnjivim okolnostima. Prvi, Rus Artjem Borovik, istaknuti kritičar Kremlja koji je u to vrijeme radio na dokumentarcu o Putinovu djetinjstvu, poginuo je u zrakoplovnoj nesreći u međunarodnoj zračnoj luci Sheremetyevo 9. ožujka 2000. Drugi, talijanski novinar Antonio Russo, ubijen je kasnije iste godine dok je izvještavao o Drugom čečenskom ratu.
‘Obratio se KGB-u kako bi pronašao novu obitelj’

Rusko-američki povjesničar Juri Feltšinski, koautor knjige “Korporacija: Rusija i KGB u eri Vladimira Putina”, sugerirao je da bi priča Vere Putinove mogla objasniti zašto je ruski predsjednik bio toliko odan KGB-u i njegovom nasljedniku, FSB-u:

“Lišen roditeljske topline u djetinjstvu, Putin se obratio KGB-u prije svega kako bi pronašao novu obitelj i obračunao se sa svijetom koji ga je povrijedio.”

No, Vera nije stala samo na priči, već se ponudila napraviti DNK test kako bi dokazala kako govori istinu, ali kada je 2008. govorila za The Daily Telegraph, Rusija je upravo bila pokrenula veliku invaziju na Gruziju u sporu oko otcijepljene države Južne Osetije.

“Nekada sam bila ponosna što imam sina koji je postao predsjednik Rusije, sada se sramim rata”, rekla je Vera Putina.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.