fbpx
screenshot

Umjesto braniteljskih udruga, na obljetnicu oslobođenja Drvara od srpske okupacije stiže – Aleksandar Vučić!

Autor: Dnevno

Drvar, gradić u sjeverozapadnoj Bosni, u petak je trebao biti mjesto obilježavanja obljetnice uspješnih akcija Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojima su u rujnu 1995. od srpske okupacije oslobođeni veliki dijelovi teritorija Bosne i Hercegovine te stvoreni uvjeti za mirovnu konferenciju u Daytonu, kojom je okočan troipolgodišnii rat u toj zemlji. Umjesto hrvatskih dužnosnika i predstavnika braniteljskih udruga, tamo stiže – predsjednik Srbije Aleksandar Vučić!

Iz Vučićeva ureda najavljeno je kako dolazi u Drvar da bi  sudjelovao u manifestacijama posvećenim “obilježavanju stradanja Srba u 20. stoljeću”, a pridružit će mu se i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Drvar je općina u sastavu Livanjske županije u Federaciji BiH i tamo, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, živi oko 3700 stanovnika od kojih je oko 3100 Srba, a Hrvata ima petstotinjak. Općinsku vlast kontrolira Dodikov SNSD, a ta stranka sudjeluje i u vlasti na razini županije, koalirajući s HDZ BiH. Upravo županijski odbor HDZ BiH u srpnju ove godine donio je odluku da se 13. rujna ove godine obilježi kao Dan oslobođenja regije, odnosno Drvara i drugih dijelova sjeverozapadne Bosne.


Ta područja oslobođena su u operaciji ‘Maestral’, vođenoj od 8. do 17. rujna 1995. godine, u kojoj su zajednički djelovali HV, HVO i Armija BiH.  Tada je, iz ruku bosanskih Srba, oslobođeno oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija. Srpske postrojbe pružile su ogorčeni otpor – samo u borbama kod Bosanskog Grahova, poginulo je najmanje dvadeset pripadnika 4. gardijske brigade i 141. brigade HV-a.

Procjena je kako su u ovim operacijama poginula ukupno 74 pripadnika HV i HVO-a, a više od 200 ih je ranjeno.

Sam Drvar je upravo 13. rujna oslobodila 7. gardijska brigada HV, stoga su u županijskom HDZ-u i predložili obilježavanje ovog datuma. Protiv toga su se, međutim, pobunili u općinskim tijelima Drvara. Potporu im je dao Dodik, ustvrdivši kako je HV u sjeverozapadnoj Bosni provela ratni zločin etničkog čišćenja te je najavio kako je i osobno spreman otići u Drvar te fizički spriječiti obilježavanje datuma koji lokalni Srbi uzimaju kao početak okupacije. “U proteklom je ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i oni su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe s vjekovnih ognjišta”, izjavio je Dodik.

Predsjednik Federacije BiH i visoki dužnosnik HDZ BiH Marinko Čavara nakon toga je izjavio kako neće biti potrebe da Dodik osobno dolazi u Drvar, jer proslave neće biti. Dodao je kako “nema pojma” da je netko uopće planirao obilježavanje 13. rujna kao Dana oslobađanja Drvara, istaknuvši kako toga neće biti jer HDZ o tome nije donio nikakvu odluku. ”Nemam pojma tko je to najavio. To su spinovi koji se pokušavaju ubacivati i zamagliti postojeća situacija”, kazao je potkraj kolovoza za televiziju N1.

No, na službenim internetskim stranicama HDZ BiH, 9. srpnja objavljeno je priopćenje u kojemu jasno stoji kako je na 10. izbornoj skupštini odbora HDZ BiH Herceg-bosanske županije, između ostalog, usvojena inicijativa člana tog odbora Ile Kreze za obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara. Dodali su kako se županijski Odbor zadužuje za provedbu takve inicijative, “kojom bi se naglasilo hrvatsko zajedništvo i zajednički se prisjetili svih poginulih branitelja koji su položili svoje živote za oslobođenje navedenih općina u Herceg-bosanskoj županiji u vojnim akcijama ‘Ljeto 95’ i ‘Maestral'”.

Čavara je pak ustvrdio kako je ovdje riječ o ”isprovociranom sukobu” interesnih skupina koje nastoje napraviti problem, a za sve je prozvao “probosanske medije”.
Neki od prozvanih u petak su, nakon najave dolaska predsjednika Srbije u Drvar umjesto hrvatskih dužnosnika i pripadnika braniteljskih udruga, konstatirali kako je u svemu presudio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, odnosno njegova želja da, pod svaku cijenu, očuva dobre odnose s Dodikom i Vučićem. “Sigurno je da će večeras iz Drvara biti odaslane poruke koje Hrvatima na području županije i lokalnog HDZ-a neće goditi ušima. No, predsjednik HDZ-a te ujedno Hrvatskoga narodnog sabora pobrinuo se da ne bude pobune”, ironično poručuje portal Klix, uz zaključak kako je, u ovom slučaju, pobjedu ipak odnio Čovićev strateški partner Dodik.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.