Foto: Guliver Image / REUTERS/Clodagh Kilcoyne/Ilustracija

‘UMIRU U STOTINAMA, TLO JE PREKRIVENO TIJELIMA’ Zlokobna kletva Putinove marionete: ‘Europa će gorjeti, luđaci!’, u pozadini se vode tajni razgovori

Autor: M.P.

Rat u Ukrajini traje već 258 dana, ukrajinske snage kažu da predviđaju žestoke borbe prije nego pokušaju potisnuti ruske okupacijske trupe iz južnog grada Hersona.

Ukrajinska vojska je tvrdila da ruske snage, “maskirane u civilnu odjeću, zauzimaju prostorije civila i jačaju položaje za vođenje uličnih borbi”.

BBC izvještava da je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan bio uključen u povjerljive razgovore s visokim ruskim dužnosnicima i potvrdio da “kanali za komunikaciju s Ruskom Federacijom na višim razinama” ostaju otvoreni između Washingtona i Moskve.

Rusija i SAD razgovaraju o prvim nuklearnim pregovorima od rata u Ukrajini

Rusija i Sjedinjene Države razgovaraju o održavanju pregovora o strateškom nuklearnom oružju prvi put otkako je Moskva poslala snage u Ukrajinu, objavio je u utorak ruski list Kommersant pozivajući se na više izvora upoznatih s razgovorima.

Razgovori dviju strana o strateškoj stabilnosti zamrznuti su otkako je Rusija započela svoju vojnu kampanju u Ukrajini 24. veljače, iako je Novi START sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja ostao na snazi.

Razgovori bi se mogli održati na Bliskom istoku, navodi list, dodajući da Moskva više ne vidi Švicarsku, tradicionalno mjesto održavanja, kao dovoljno neutralnu nakon što je uvela sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

SAD potvrdio komunikacijske kanale s Kremljom

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sudjelovao je u povjerljivim razgovorima s visokim ruskim dužnosnicima i potvrdio da “kanali za komunikaciju s Ruskom Federacijom na višim razinama” ostaju otvoreni između Washingtona i Moskve.




Govoreći na događaju u Ekonomskom klubu u New Yorku u ponedjeljak, Sullivan je rekao da je “u interesu” SAD-a i svake zemlje pogođene ratom u Ukrajini da održava kontakt s Kremljom.

“Učinili smo to kada je bilo potrebno razjasniti potencijalne nesporazume i pokušati smanjiti rizik i smanjiti mogućnost katastrofe poput potencijalne uporabe nuklearnog oružja”, rekao je, prema izvješću BBC-a.

Međutim, inzistirao je da su dužnosnici “jasno shvatili s kim imamo posla”, govoreći sudionicima da SAD imaju “obvezu tražiti odgovornost” i obećao da će surađivati ​​s međunarodnim partnerima kako bi “počinitelje teških i grotesknih ratnih zločina u Ukrajini proglasili odgovornima za ono što su učinili.”




Ruska državna medijska agencija Tass izvijestila je da je Sullivan rekao:

“Mi u Bidenovoj administraciji imamo priliku sudjelovati na višim razinama s Rusima kako bismo komunicirali, smanjili rizik potencijalne uporabe nuklearnog oružja. Nismo opisali kanale koje smo koristili kako bismo zaštitili te kanale i bojim se da danas ne mogu ići dalje od toga.”

Bijela kuća, koja je pazila da ne poduzima diplomatske poteze vezane za Ukrajinu bez konzultacija s ratom pogođenom zemljom, nije porekla razgovore s ruskim dužnosnicima.

Komentari dolaze nakon što je Wall Street Journal prošli tjedan izvijestio da je Sullivan vodio razgovore s suradnicima ruskog predsjednika Vladimira Putina s ciljem smanjenja rizika da bi se rat u Ukrajini mogao preliti ili eskalirati u nuklearni sukob.

List navodi da je visoki dužnosnik Bijele kuće posljednjih mjeseci vodio povjerljive razgovore sa suradnikom Kremlja Jurijem Ušakovim i tajnikom ruskog vijeća sigurnosti Nikolajem Patruševim, Sullivanovim kolegom, koji nisu javno objavljeni.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre kasnije je rekla novinarima:

“Zadržavamo pravo govoriti izravno na višim razinama o pitanjima koja zabrinjavaju Sjedinjene Države. To se dogodilo tijekom proteklih nekoliko mjeseci. Naši razgovori bili su usredotočeni samo na … smanjenje rizika i odnos SAD-a i Rusije.” Drugi izvor, koji je razgovarao s Reutersom pod uvjetom anonimnosti, rekao je da su razgovori u tijeku.

Ruski dužnosnici u Hersonu nastavljaju ‘evakuaciju’

Čelnik ukrajinske okupirane regije Herson, postavljen u Moskvi, obećao je jednokratnu isplatu od 100.000 rubalja (1424 funte) za “svakog evakuiranog stanovnika” koji napusti Rusiju i preseli se u nju.

Kirill Stremousov objavio je to u ažuriranju Telegrama u ponedjeljak, napisavši: “Danas je posljednji dan organizirane evakuacije s desnog dijela regije Herson. Većina stanovnika koji nisu napustili grad tek su sada počeli shvaćati ozbiljnost situacije i mojih upozorenja”.

Po dolasku na lijevu obalu, stanovnici dijela Hersonske regije autobusima se prevoze na Krim, gdje će ljude dočekati volonteri, a zatim će evakuirani otići u druge regije Ruske Federacije.

‘Ne vidimo masovnu ofenzivu’

Jedan od čelnika koje je imenovala Rusija u okupiranoj regiji Herson u Ukrajini, Kirill Stremousov, ustvrdio je na Telegramu: “Situacija je ujutro nepromijenjena duž cijele crte bojišnice. Ne vidimo nikakvu masovnu ofenzivu. U ovoj fazi sve je nepromijenjeno i bez teških trenutaka za našu regiju.”

Stremousov tvrdi da je “više od tisuću” ukrajinskih snaga okupljeno na periferiji grada, ali da je “unatoč brojčanoj nadmoći oružanih snaga Ukrajine, ruska vojska specijalist u svom području”. Tvrdnje nisu neovisno provjerene.

Ukrajina se priprema za ‘ulične borbe’ u Hersonu

Ukrajinske snage kažu da predviđaju žestoke borbe prije nego pokušaju potisnuti ruske okupacijske trupe iz južnog grada Hersona. Rusija je signalizirala da bi se njezine snage mogle povući iz regije, ali lokalno stanovništvo nije uvjereno.

“To je vjerojatno trik”, rekla je Alyona Lapčuk za Guardian te dodala da se “Rusi oblače u civile i skrivaju po kućama”. Objave s društvene mreže Telegram iz sela u regiji govore o ‘orcima (ruskim vojnicima) koji su okupirali privatne posjede’. Navodi i kako se vojnici vjerojatno pripremaju na žestoke borbe na ulicama tijekom jeseni i zime.

Glavna uprava za obavještajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine objavila je u ponedjeljak priopćenje u kojem opisuje “masovnu pljačku” privatnih kuća, trgovina i skladišta.

Posljednjih dana Rusija je naredila civilima da izađu iz Hersona u iščekivanju ukrajinskog napada kako bi ponovno zauzeli grad koji su ruske snage zauzele ubrzo nakon početka invazije u veljači ove godine.

Zelenski: Donjeck je epicentar ruskog ludila

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom video obraćanju nazvao intenzivne borbe u istočno regiji Donjeck “epicentrom najvećeg ludila okupatora”.

“Umiru u stotinama, svakog dana. Tlo na bojišnici pred ukrajinskim snagama je doslovno prekriveno tijelima okupatora”, rekao je Zelenski. Pričajući na ruskom, rekao je da se dio ruskih vojnika koji se nalaze u području Pavlivka žali na velike gubitke guverneru ruske regije Primorski Kraj, na krajnjem istoku Rusije.

Ukrajinski predsjednik kaže da je ruski guverner Oleg Kožemjako poručio da “gubici nisu tako veliki”.

“Kontaktirali smo zapovjednike marinaca na bojišnici. To su momci koji su u borbi od početka operacije “, navodi na Telegramu te dodaje da su mu zapovjednici rekli kako “žestoko napadaju” te kako “ima gubitaka, ali nisu jako veliki”. Guverner tvrdi da mu je zapovjednik rekao da su gubici trupa poslanih u Ukrajinu iz Primorskog Kraja “značajno precijenjeni”.

Lokalni mediji: Rusija podupire uvođenje vojne obuke u školama

Prema izvješćima lokalnih medija, rusko ministarstvo obrane podupire uvođenje vojne obuke u ruske škole. Valerij Gerasimov, načelnik glavnog stožera ruskih oružanih snaga, pisao je Sergeju Mironovu, čelniku ruskog parlamenta, o svojoj podršci uvođenju osnovne vojne obuke (NVP) u škole, izvještava Izvestija. Publikacija citira Gerasimova koji je rekao da bi trebalo izdvojiti 140 sati za vojnu obuku u posljednje dvije godine školovanja.

Lukašenko: Ukrajina već gori, a sutra će gorjeti i cijela Europa

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko smatra da građani europskih zemalja žele živjeti u miru, ali njihove vlasti nisu u stanju “ugasiti požar u vlastitom domu”, prenosi ruska agencija TASS.

“Njemačka, cijela Europa – sada nema lidera. Ali čak i da ih ima… Ne mogu ugasiti ni požar u vlastitoj kući”, citirala je Lukašenka novinska agencija BeLta.

“Europljani ne žele ovaj rat. Oni dovoljno dobro razumiju što se danas događa u Ukrajini. Ovdje u Bjelorusiji također pokušavaju zapaliti požar. Sutra će cijela Europa gorjeti”, rekao je Lukašenko. On smatra da Europljani moraju zaustaviti konfrontaciju, koja je već rezultirala sukobom na području Ukrajine.

Lukašenko je europske čelnike opisao kao luđake koji, nesposobni reći ne Washingtonu, raspiruju vatru u regiji. “Jesu li oni koji su dopustili Amerikancima da tamo (u Europu) donesu dodatno nuklearno oružje pravi vođe? Oni su luđaci”, rekao je. Komentirao je ulogu Sjedinjenih Država u ratu.

“Jedino čega se Amerikanci boje je nuklearno oružje. A ako se nuklearno oružje ne bude koristilo, onda će se boriti konvencionalnim oružjem. Gdje? Oni će se boriti ovdje. Mi ćemo biti ovdje, u ovom metežu. Ukrajina već gori”, rekao je. Bjeloruski čelnik nazvao je događaje u Ukrajini katastrofom, dodavši da “nema zemlje u sovjetskoj eri koja je primila tako velika strana ulaganja kao Ukrajina”.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.