Foto: Guliver/AP Photo/Libkos/ilustracija

‘UKRAJINSKI SPAS’ IZBRISAN S LICA ZEMLJE! Opjevani u pjesmama pa nestali bez traga: ‘Rusi su se prilagodili, postali su lake mete’

Autor: Franka Alvarez

Bayraktar TB2 dronovi koji su bili nahvaljeni kao “budućnost ratovanja” i “ukrajinski spas”, godinu dana kasnije skoro pa su nestali s lica Zemlje.

Toliko su bili popularni da su poslužili kao inspiracija za narodnu pjesmu koja je postala viralna, postojale su videosnimke Bayraktara kako s lakoćom uništavaju ruske tenkove, probijaju štitove, uništavaju vojne brodove kao od šale. Čini se da su, niti godinu dana kasnije, jednom hvaljeni dronovi, u potpunosti nestali zbog toga što su ih sve pogodili i srušili na tlo. Sudeći prema izjavama stručnjaka, oni koji su ostali u službi, služe samo za izvidničke letovel.

Spori su i nisko lete

“Prema općoj procjeni dronovi kao TB2 funkcioniraju dobro i bez sofisticiranih zračnih i elektroničkih obrambenih sistema koji se posloženi protiv njih”, rekao je Samuel Bendett  za Business Insider koji radi kao stručni analitičar za dronove i  ostale vojne robotske tehnologije u Centru za pomorsku analizu. “Već smo vidjeli u Libiji i Nagorno-Karabakhu da takvi spori i niskoletni dronovi postaju lake mete za protuzračnu obranu”, izjavio je Bandett.


Naspram ranih dana ratovanja s Ukrajinom, dok je Rusija bila vrlo ranjiva u napadima s bespilotnim letjelicama, sada se prilagodila sferi elektroničkog ratovanja. Postala je uspješni razarač ukrajinskih dronova. Čim su Rusi došli k sebi, počeli su ih masovno rušiti. “Čim se ruska vojska pribrala, počela je rušiti TB2 dronove”, izjavio je Benett.

Ukrajinci su izjavili da su prošle godine dobili 50 TB2 dronova, međutim većina njih je jednostavno nestala s bojišnice. Komandant ruske zračne obrane general pukovnik Andrey Demin tvrdi da je samo u travnju ruska vojska srušila preko 100 dronova.  Prema Benettu, Ukrajina trenutačno koristi te dronove za posao izviđanja, sakupljanja informacija i ostalih radnji u koje nisu uključene ratne misije.

“Ukrajinci koriste te dronove i njihovu sofisticiranu optiku i senzore kako bi predvodili ostale dronove vojnoj akciji, ali sami postaju izvan dometa ruskih  zračnih i elektromagnetskih napada”, rekao je.

Obore 10 000 letjelica svaki mjesec?

Prema najnovijim saznanjima, čini se kako je Rusija vodi u ratu bespilotnih letjelica, naime, procijenjeno je da svaki mjesec obore oko 10 tisuća ukrajinskih dronova. Prema izvještaju Britanskog kraljevskog  instituta, ruske taktike elektroničkog ratovanja ugrožavaju Ukrajinu uzrokujući im masovni gubitak dronova, i velik su pomak u ruskom načinu ratovanja, pogotovo kad se usporedi s njihovim taktikama s početka invazije kad su se borili s slabim moralom vojnika i koristili tešku artiljeriju i zračne napade.

“Iako Ukrajina prednjači, ruska vojska se prilagođava. Tu nema mjesta za osjećaj zadovoljstva”, rekao je Barnett za Insider.
Autor:Franka Alvarez
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.