fbpx
Foto: Screenshot/Wikimedia Commons

UKRAJINSKA CRKVA RAZBJESNILA RUSKOG PREDSJEDNIKA! Zbog nezapamćenog ‘svetogrđa’ Putin kipi, a odnosi s Ruskom pravoslavnom crkvom su uništeni

Autor: L.B.

Iako se u pravoslavlju Božić tradicionalno obilježava 7. siječnja, ogranak Ukrajinske pravoslavne crkve najavio je da će svojim crkvama dopustiti obilježavanje Božića 25. prosinca, prenosi CNN.

Iznenađujuća objava Ukrajinske pravoslavne crkve sa sjedištem u Kijevu, dodatno je narušila odnose s Ruskom pravoslavnom crkvom, koji su od ranije uzdrmani ruskom invazijom na Ukrajinu.

“Ova odluka donesena je zbog brojnih zahtjeva, uzimajući u obzir raspravu koja se u Crkvi vodi dugi niz godina, koja je zbog rata sve žešća i u javnosti”, objavili su iz Ukrajinske pravoslavne crkve 18. listopada.


Carigradski patrijarh opozvao stoljećima star sporazum

To znači da će svaka crkva moći birati želi li Božić slaviti 25. prosinca po Gregorijanskom kalendaru ili 7. siječnja po Julijanskom kalendaru, kada ga obilježava i Ruska pravoslavna crkva.

Iako je nesvakidašnja, ova odluka ne čudi, budući se tijekom posljednjih godina velik dio pravoslavne zajednice u Ukrajini sve više distancirao od Moskve, a taj proces dodatno je ubrzao konflikt s Rusijom koji traje od 2014. godine.

Raskol je postao još vidljiviji nakon što je 2018. carigradski patrijarh Bartolomej I., grčki klerik koji se smatra duhovnim vođom pravoslavnih vjernika diljem svijeta, podržao uspostavu neovisne Pravoslavne crkve Ukrajine i opozvao stoljećima star sporazum kojim je patrijarhu u Moskvi dao vlast nad crkvama u Ukrajini.

Prekinuli veze s Bartolomejem

Moskovska patrijarhija Ruske pravoslavne crkve, usko povezana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, baš kao što je i slučaj Srpske pravoslavne crkve, usko povezane s vlasti u Srbiji, na ovaj je potez odgovorila prekidom veza s Bartolomejem.

Potom su čelnici Ukrajinske pravoslavne crkve (UOC), ogranka koji je bio formalno podređen Moskovskoj patrijarhiji Ruske pravoslavne crkve, u svibnju prekinuli sve veze s njom i patrijarhom Kirilom, koji je Putinu dao svoju potporu i čvrsto stao iza njega.

‘Potpuna neovisnost i autonomnost’

Ukrajinska Pravoslavna crkva u izjavi je rekla da su se odlučili za “potpunu neovisnost i autonomnost” ukrajinske Crkve, što je razbjesnilo Putina, koji je obnovio takozvani “Ruski svijet” kao temelj svoje vanjske politike, koji u potpunosti negira ukrajinski nacionalni identitet.
Patrijarh Kiril i dalje u potpunosti podupire invaziju Ukrajine, a u rujnu je kazao da će ruskim vojnicima koji umru u ratu s Ukrajinom biti oprošteni svi grijesi.

“Oni žrtvuju sebe za druge, siguran sam da će im zbog takve žrtve biti oprošteni svi grijesi”, kazao je tada Kiril.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.