Foto: Guliver Image /AP Photo/Libkos

UKRAJINCI PLANIRAJU NEŠTO VELIKO, MOSKVA ĆE IMATI ODGOVOR! 80 tisuća spremno čeka, ali stiže upozorenje: ‘Spremamo vlastita rješenja’

Autor: M.P.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da se Moskva priprema za ukrajinsku protuofenzivu, dok istovremeno Kijev tvrdi da su ruske snage “na izdisaju”.

“Ukrajinska strana se sprema za ofenzivu, to svi znaju. Naš glavni stožer je to ukalkulirao i priprema vlastita rješenja”, rekao je Medvedev u petak u intervjuu ruskim medijima.

Medvedev, koji je zamjenik predsjedavajućeg moćnog Putinovog Vijeća za sigurnost, nadalje je upozorio da je Moskva spremna upotrijebiti “apsolutno svako oružje” ako Ukrajina pokuša vratiti poluotok Krim koji je Rusija anektirala 2014.

Njegova posljednja očita prijetnja da će upotrijebiti nuklearno oružje došla je usred sve većeg priznanja u Moskvi da bi se njezine snage uskoro mogle naći u defenzivi u Ukrajini jer, kako zapadni analitičari procjenjuju, ruska zimska ofenziva definitivno je usporila, piše Guardian.

Prigožin upozorava: Žele nas okružiti

U videointervjuu objavljenom na njegovim kanalima društvenih medija u četvrtak, Jevgenij Prigožin, šef Wagner grupe, upozorio je da Ukrajina planira okružiti snage privatne vojske u Bahmutu i napredovati prema Crnom moru u djelomično okupiranoj regiji Zaporožje.

Ustvrdio je da je Ukrajina koncentrirala više od 80.000 vojnika oko istočnog grada koji drže Ukrajinci.

Ruska vojska, potpomognuta Wagnerom, više od dva mjeseca baca tisuće vojnika u bitku u pokušaju da zauzme Bahmut i okolicu.




Zapadni dužnosnici već dugo upozoravaju da je Bahmut na rubu pada u ruke Rusije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je međutim rekao da će njegove trupe nastaviti braniti Bahmut, koji se pojavio kao snažan simbol ukrajinskog otpora.

Ukrajina ozbiljno planira preokret

Potaknuti priljevom modernog zapadnog oružja, ukrajinski zapovjednici počeli su povećavati izglede za malo vjerojatan preokret u uglavnom opustošenom gradu.

Oleksandr Sirskij, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je u četvrtak na svom Telegram kanalu da “Rusi gube značajne snage u Bahmutu i da im ponestaje energije”.




Zapadni dužnosnici tvrde da je Rusija u tom gradu izgubila do 30 tisuća vojnika, uključujući mnoge bivše osuđenike koje je Wagner regrutirao iz zatvora. Taj je podatak trenutno nemoguće neovisno provjeriti.

“Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku, kao što smo to učinili u prošlosti u blizini Kijeva, Harkova, Balaklije i Kupjanska”, rekao je Sirskij, misleći na prethodne uspješne ukrajinske napade.

Putin šuti, proratni ruski komentatori prozivaju vojno vodstvo

Ruski predsjednik Vladimir Putin još nije komentirao predviđenu protuofenzivu Ukrajine. Uglavnom se suzdržao od komentiranja vojnih događaja na terenu.

Ali unutar Rusije, neki glasni proratni komentatori obnovili su svoje napade na vojno vodstvo zbog njegove nesposobnosti da postigne opipljive vojne uspjehe dok rat ulazi u 14. mjesec.

Igor Strelkov, ruski ultranacionalist i bivši obavještajni časnik, ovaj je tjedan iznio najoštriju kritiku ruskog predsjednika do sada, kritikujući ga što nije modernizirao vojsku i nazivajući ga “mokrim ručnikom”.

“Vladimire Vladimiroviču, šuti. Samo šuti, šuti”, rekao je Strelkov u ovotjednoj video tiradi izravno usmjerenoj na predsjednika. “Onda se nećemo morati stidjeti što u našoj zemlji postoji takav predsjednik.”

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.