Foto: Robert Fajt / CROPIX/Ilustracija

Ukrajinac švercao migrante u Hrvatsku: Pogledajte koliko ih je uspio strpati u kombi

Autor: Dnevno.hr

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke u razdoblju od 25. do 30. rujna proveli su 13 odvojenih kriminalističkih istraživanja nad 15 osumnjičenih muškaraca zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Popodne, 25. rujna policijski službenici Interventne jedinice Policijske uprave karlovačke na području općine Rakovica, na cesti uočili su parkirano kombi vozilo zagrebačkih registarskih oznaka iz kojeg se jedna nepoznata muška osoba dala u bijeg nakon što je uočila policijske službenike.


Foto: Damir Skomrlj / CROPIX/Ilustracija

Stranci švercali ljude, među njima u Ukrajinac

Osoba je ubrzo pronađena i uhićena te je utvrđeno da se radi o 22-godišnjem ukrajinskom državljaninu s dozvolom boravka u Njemačkoj. Kontrolom vozila utvrđeno je da se u njemu nalazilo 29 stranih državljana. S obzirom da je u vozilu prevozio više osoba od dozvoljenog broja osoba upisanog u prometnoj dozvoli, protiv vozača će biti podnijet optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Navečer, 25. rujna, na području Slunja, policijski službenici Ravnateljstva policije u suradnji s policijskim službenicima Postaje granične policije Cetingrad i Policijske postaje Slunj zaustavili su kombi vozilo riječkih registarskih oznaka kojima je upravljao 27-godišnji slovački državljanin. U kombi vozilu je prevozio pet stranih državljana.

Odmah iza ponoći, 26. rujna, policijski službenici Ravnateljstva policije na području Karlovca zaustavili su i kontrolirali osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 40-godišnji državljanin Azerbajdžana s dozvolom boravka u Republici Hrvatskoj, a koji je u vozilu prevozio šest stranih državljana.

Pred jutro, 27. rujna na području Karlovca Policijski službenici Ravnateljstva policije zaustavili su istovremeno osobni automobil francuskih nacionalnih oznaka, zbog sumnje da je prethodnica, kojim je upravljao 40-godišnji turski državljanin s dozvolom boravka Francuske te kombi vozilo, također francuskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 48-godišnji turski državljanin s dozvolom boravka Francuske. U kombi vozilu zatečeno je 10 stranih državljana.

Prijepodne istoga dana na području Slunja policijski službenici Ravnateljstva policije u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Slunj zaustavili su dva vozila. Osobnim automobilom njemačkih nacionalnih oznaka, koji je služio kao prethodnica, upravljao je 45-godišnji rumunjski državljanin, dok je kombi vozilom finskih nacionalnih oznaka upravljao 29-godišnji albanski državljanin. U kombi vozilu prevozio je 11 stranih državljana.

Drama na granici: Migranti pucali po hrvatskoj policiji, stižu detalji
U pet dana kazneno prijavljeno 10 krijumčara

Popodne, 27. rujna policijski službenici Ravnateljstva policije u suradnji s policijskim službenicima Postaje granične policije Cetingrad na području Vojnića zaustavili su taxi vozilo zagrebačkih registarskih oznaka, bez uključenog taksimetra, a kojim je upravljao 37-godišnji hrvatski državljanin. U vozilu je prevozio četiri strana državljana.

Navečer na području općine Cetingrad, policijski službenici PGP Cetingrad zaustavili su osobni automobil hrvatskih registarskih oznaka kojom prilikom se nepoznati vozač dao u bijeg. Policijski službenici ubrzo su ga pronašli i utvrdili da se radi o 41-godišnjem kosovskom državljaninu koji je u automobilu prevozio osam stranih državljana.

Odmah iza ponoći 28. rujna na području Karlovca policijski službenici Ravnateljstva policije zaustavili su osobni automobil švicarskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 24-godišnji državljanin Kosova. U vozilu je prevozio šest stranih državljana.

Ujutro, 28. rujna na području Karlovca policijski službenici Ravnateljstva policije u suradnji s policijskim službenicima Postaje granične policije Cetingrad na području Karlovca zaustavili su kombi vozilo njemačkih nacionalnih oznaka kojim upravljao 28-godišnji turski državljanin. U vozilu je prevozio osam stranih državljana.

Navečer, 28. rujna policijski službenici Ravnateljstva policije na području Karlovca zaustavili su osobni automobil francuskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 30-godišnji državljanin Mongolije, tražitelj azila u Francuskoj, a koji je u automobilu prevozio pet stranih državljana.
Odmah iza ponoći 29. rujna policijski službenici Ravnateljstva policije u suradnji s policijskim službenicima Postaje granične policije Cetingrad na području Cetingrada zaustavili su osobni automobil francuskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 49-godišnji turski državljanin s dozvolom boravka Francuske. U vozilu je prevozio dva strana državljana.

Za njih su migranti sveti ljudi i nevine žrtve: ‘Trebali bi ih dočekati sa suosjećanjem, a ne bodljikavom žicom’

Navečer, 29. rujna na području Slunja policijski službenici Ravnateljstva policije zaustavili su osobni automobil rumunjskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 24-godišnji rumunjski državljanin. U vozilu je prevozio sedam stranih državljana.

Ujutro, 30. rujna na području Rakovice policijski službenici Ravnateljstva policije u suradnji s policijskim službenicima Postaje granične policije Cetingrad zaustavili su teretni automobil poljskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 27-godišnji rumunjski državljanin. U teretnom prostoru prevozio je 23 strana državljana. Budući je putnike prevozio u zatvorenom prostoru vozila koji se ne može otvoriti iznutra protiv 27-godišnjaka biti će podnijet optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je da su svi strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlje u nezakonitom prelasku vanjske granice protiv turskih državljanina s dozvolom boravka Francuske (40, 48 i 49), te protiv 28-godišnjeg turskog državljanina kao i protiv 30-godišnjeg državljanina Mongolije, tražitelja azila u Francuskoj, podnijeti su optužni prijedlozi Općinskom sudu u Karlovcu.

Protiv preostale desetorice osumnjičenih, zbog utvrđene osnovane sumnje da su strane državljane prevozili iz koristoljublja, podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.