fbpx
Flickr

UKRAJINA ZAGOVARA ‘HRVATSKI SCENARIJ’! ‘Pobunjeni Srbi bili su pred slomom. Mora netko biti poražen da bi ga se mirno reintegriralo’

Autor: Daniel Radman

U Ukrajini se često zaziva “hrvatski scenarij” kao moguće rješenje tamošnje krize. Nudi ga premijer Andrej Plenković još 2016. godine, kada je prvi puta posjetio Ukrajinu, a to su riječi koje ruskoj strani nisu ni malo drage.

Naime, “hrvatski scenarij” usporedba je s procesom mirne reintegracije kojim je Hrvatska vratila svoje okupirane teritorije od pobunjenih Srba, čemu se Ukrajinci potajnu nadaju. Barem za Lugansk i Donjeck, ako im Krim nije već posve izgubljen.

No, ruska strana redovito je odgovarala na Plenkovićeve “ponude”. Uglavnom su to bile oštre replike ruskih veleposlanika, no kako se kriza zaoštrila reagirano je i s više instance.


Zašto je hrvatski scenarij malo vjerojatan?

Ovog mjeseca se “hrvatskog scenarija” dotakao i Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije. “Dimitrij Kuleba se savjetovao s Hrvatima o njihovom iskustvu s takozvanom operacijom ‘Oluja’ nakon koje se 200.000 Srba našlo van svoje domovine i postali izbjeglice”, izjavio je Lavrov o ‘aktivnostima’ ukrajinskog ministra vanjskih poslova podsjećajući na ono što je prethodilo mirnoj reintegraciji.

Prekjučer je hrvatski scenarij komentirao i izaslanik samoproglašene Luganske Narodne Republike u kontaktnoj skupini za reguliranje situacije u regiji Rodion Mirošnik, također u negativnom kontekstu. “Hrvatski scenarij, o kojem se toliko mašta u Kijevu, odjednom se pretvara u ‘gruzijski’, a izlaz iz Ukrajine će uslijediti na već provjeren i pouzdan način – ‘afganistanski”, iznio je svoje predviđanje raspleta ukrajinske krize. Dakle, umjesto povratka na međunarodno priznate granice Mirošnik smatra da će Zapad posve napustiti Ukrajinu.

Bez obzira na plemenite namjere, hrvatski scenarij doista je malo vjerojatan, a to je za naš portal svojedobno objasnio ekspert za geopolitiku Mario Stefanov.

“Mirna reintegracija, zapravo, bila je predaja, samo su tražili da se to drugačije zove. Mora netko biti poražen da bi ga se mirno reintegriralo. Pobunjeni Srbi bili su pred vojnim slomom i bilo je samo pitanje koliko bi gubitaka bilo na hrvatskoj strani u slučaju vojne akcije. Dakle, ona ima karakter vojne predaje, uostalom, pregovore je vodio general Klein… Zašto bi ih vodio general, u suprotnom bi vodio neki političar”, mišljenja je Stefanov.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.