Foto: Guliver image/ AP Photo/Max Pshybyshevsky

UKRAJINA UVODI VIZE ZA RUSE! Tone žitarica koje čekaju u ukrajinskim lukama sve veći problem, situacija u Donbasu izuzetno loša

Autor: Dnevno.hr

91. je dan ruske invazije na Ukrajinu. Evakuacija iz regije Luhansk trenutno je nemoguća zbog pjačanih ruskih napada, pogotovo oko grada Severodnjecka gdje se čini kako Rusi ostvaruju napredak. Prema izvješćima, zauzeli su tri grada u istočnoj Ukrajini, među njima Svitlodarsk i Liman. Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba, optužio je “ruske lopove” za krađu žita, a Rusija je najavila otvaranje  pomorskog koridora za međunarodne brodove koji su blokirani u ukrajinskim lukama. Supruga zapovjednika bojne Azov, izjavila je, na temelju razgovora sa svojim suprugom te, kako navodi, drugim izvorima, kako se proruski zarobljenici prema njima odnose dobro. Također, proruski separatisti su najavili kako će suđenje Azovcima biti otvoreno za zapadne promatrače i medije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je još oružja kako bi se njegova zemlja mogla obraniti. EU je potvrdila ukidanje carina na ukrajinski izvoz, Mađarska produljila izvanredno stanje zbog Covida, objašnjavajući to ratom u Ukrajini te se još uvijek protivi embargu na rusku naftu. Kina i Rusija su zajedno održali vojne vježbe u Aziji. Izvješća navode kako je u Ukrajini preminuo umirovljeni ruski general. 

22:50 Rusija: Posjet UN-ovog dužnosnika Moskvi, razgovarat će o izvozu umjetnih gnojiva

Visoki dužnosnik UN-a trebao bi posjetiti Moskvu sljedećih dana kako bi razgovarao o oživljavanju izvoza umjetnih gnojiva, rekao je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia, ističući da razgovori nisu povezani s nastavkom izvoza žitarica iz Ukrajine, prenosi Reuters.

Nakon početka ruske invazije zaustavljen je izvoz ukrajinskih žitarica koji se do tada odvijao preko ukrajinskih luka na Crnom moru, a više od 20 milijuna tona je zapelo u silosima.

Moskva kaže da je zastrašujući učinak sankcija nametnutih Rusiji zbog rata poremetio njen izvoz gnojiva i žitarica.

Rusija i Ukrajina zajedno proizvedu gotovo trećinu globalnih zaliha pšenice, dok je Rusija također veliki svjetski izvoznik umjetnih gnojiva. Ukrajina je glavni izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja. No, zapadni dužnosnici kažu da je za svaki dogovor o pristupu ukrajinskim lukama potrebno odobrenje Rusije zbog, kako kažu, ruske blokade i potrebe za ruskim sigurnosnim jamstvima.

21:30 Ukrajina uvodi vize za građane Rusije




Ukrajina je naredila ukidanje bezviznog režima za građane Rusije zbog, kako kažu, potrebe za povećanjem sigurnosti na granicama. Ranije su ruski državljani mogli putovati u susjednu Ukrajinu bez viza. Vladimir Putin je početkom prošlog mjeseca potpisao dekret o uvođenju viznih ograničenja za građane zemalja koje Moskva smatra neprijateljskima. Među njima je i Ukrajina.

“U pozadini sveobuhvatne ruske agresije, postavljeno pitanje je važno i vitalno. Podržavam potrebu jačanja kontrole ulaska ruskih državljana”, rekao je Zelenski.

20:50 Ukrajinski ministar: NATO ne radi doslovno ništa da zaustavi Rusiju




Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je optužio NATO da “ne radi doslovno ništa” da zaustavi rusku invaziju na njegovu zemlju. Kuleba je pohvalio EU zbog “revolucionarnih” odluka o podršci Kijevu, ali je rekao da je NATO ostao “potpuno po strani”.

“NATO kao savez, kao institucija, potpuno je po strani i ne radi doslovno ništa. Žao mi je što to moram reći”, rekao je Kuleba na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi The Guardian.

19:45 Lavrov prijeti Hrvatskoj: Sve uništavate. To će biti pogubno

Na današnji dan prije 30 godina Republika Hrvatska i Ruska Federacija uspostavile su diplomatske odnose. Tim povodom na Facebooku se oglasilo rusko ministarstvo vanjskih poslova. U nastavku prenosimo njihovu objavu.

“25. svibnja navršava se 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Hrvatske. Rusko-hrvatski odnosi tijekom tri desetljeća istaknuli su se pozitivnom dinamikom. Uspostavljen je konstruktivan politički dijalog koji je omogućio razmjenu mišljenja o aktualnim aspektima situacije u Europi s visokim stupnjem povjerenja.

Aktivno su se razvijali trgovinski, gospodarski i investicijski odnosi. Uspješno su realizirani brojni zajednički projekti iz područja kulture i humanitarnosti.

Šteta je što su hrvatske vlasti posljednjih mjeseci odlučile zauzeti neprijateljski stav prema Rusiji, što je u oštroj suprotnosti s postignutom kvalitetom naših bilateralnih odnosa, uništava njihovo tkivo i nanosi im ozbiljnu štetu. Na udaru su sva pozitivna postignuća iz prošlosti.

Uvjereni smo da je takav destruktivan pristup poguban te da nema nikakvu perspektivu. Uvjereni smo da će prevladati zdrav razum i da će se Hrvatska vratiti na put konstruktivnog dijaloga i obostrano korisne suradnje, temeljene, između ostalog, na razumijevanju geopolitičke stvarnosti i istinskih nacionalnih interesa”, objavili su.

19:05 Kuleba: Situacija u Donbasu je izuzetno loša

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kaže da Ukrajini trebaju višecijevni raketni sustavi (MLRS) što prije jer je situacija u istočnoj regiji Donbasa “izuzetno loša”.

Kuleba je, govoreći na marginama sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, rekao da je bio na desetak bilateralnih sastanaka s drugim čelnicima čije zemlje posjeduju takve sustave.

“Ako ne dobijemo višecijevne raketne sustave što je prije moguće, situacija u Donbasu će postati još gora nego što je sada”, dodao je. Kaže i da će raketni sustavi pomoći ukrajinskim snagama da pokušaju vratiti kontrolu nad mjestima poput grada Hersona.

18:30  SAD Rusiji blokirao plaćanje dugova

Ministarstvo financija SAD-a je zatvorilo “rupu” u sankcijama kojom se Rusiji omogućavalo da plaća dugove.

17:23 EU se bori da postigne sporazum o sankcijama Rusiji

EU se bori s postizanjem sporazuma o svom šestom paketu sankcija protiv Rusije, dok se Mađarska glasno protivi embargu na rusku naftu. Europska komisija želi kršenje sankcija učiniti kaznenim djelom u cijeloj EU. Dakle, ako bi netko, na primjer, pokušao prekršiti zabranu izvoza u Rusiju ili sakriti sankcioniranu imovinu, bilo bi ih lakše procesuirati. Predložene mjere ne bi obuhvatile samo oligarhe, već i odvjetnike te bankare.

16:45 Separatisti: Okružili smo Severodonjeck

“Severodonjeck je u operativnom okruženju”, rekao je glasnogovornik Narodne milicije samoproglašene Narodne Luhanske Republike Andrej Maročko.

“Doista, mi smo već čvrsto zatvorili ovo naselje s tri strane. Kretanje iz naselja Severodonjeck se odvija samo preko jednog mosta, koji je također pod našom vatrogasnom kontrolom. Stoga sada u ovom trenutku možemo reći da grad Severodonjeck je u operativnom okruženju”, rekao je Maročko.

16:15 Rusija: Prerano je govoriti o razmjeni zarobljenika

Andrej Rudenko je rekao da će Moskva razmotriti razmjenu zarobljenika s Kijevom nakon što ukrajinski borci iz Azovstala koji su se predali budu “odgovarajuće osuđeni”.

15:55 Ukrajinski ministar optužio Rusiju

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba optužio je Rusiju da pokušava “ucijeniti svijet” rekavši da je spremna deblokirati crnomorske luke u zamjenu za ukidanje sankcija.

Kuleba je na Twitteru napisao da bi svatko tko razmišlja o prihvaćanju ruske “igre” trebao “prvo posjetiti grobove ubijene ukrajinske djece i razgovarati s njihovim roditeljima”.

15:25 Zaharova: Talijanski mirovni plan je bajka

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, rekla je da je talijanski mirovni plan za Ukrajinu “bajka”, javlja Reuters.

Podsjetimo, prošlog je tjedna talijanski šef diplomacije Luigi Di Maio u širokim crtama iznio plan za mir u Ukrajini, dodavši kako je o njemu prilikom posjeta New Yorku razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom. Prema tom planu, u organizaciju prekida vatre u Ukrajini bili bi uključeni UN, EU i Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE).

“Ne možete jednom rukom slati oružje Ukrajini, a drugom donositi plan za mirno rješenje situacije. Ako se nadaju da će Ruska federacija pristati na bilo kakav plan Zapada, nisu puno toga shvatili”, rekla je Zaharova.

15:05 Nova pravila EU o imovini ruskih oligarha

Europska komisija danas je predstavila prijedlog novih pravila koja bi omogućila oduzimanje i prodaju imovine ruskih oligarha te prijedlog da se kršenje sankcija uvrsti na popis kaznenih djela u EU.

14;35  Nova Putinova uredba

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu koja olakšava stanovnicima Ukrajine pod kontrolom ruskih snaga, uključujući područja u regijama Zaporižja i Herson, da postanu ruski državljani, objavila je danas ruska prorežimska novinska agencija RIA.

14:00  “Tretiraju ih kao smeće” – Rusi ostavljaju leševe svojih vojnika za sobom

Reportažu uznemirujućeg sadržaja objavio je BBC . Riječ je o leševima ruskih vojnika koje Ukrajinci pronalaze nakon povlačenja ruskih snaga iz okolice Kijeva.

Naime, tjednima nakon što nisu uspjeli zauzeti glavni grad Ukrajine, posmrtne ostatke ruskih vojnika još uvijek pronalaze oko sela kroz koja su prošli ili koja su zauzeli u blizini Kijeva. No, Ukrajina tvrdi kako Rusija pokazuje malo interesa da ih vrati, piše BBC.

Tijela koja pronađu, Ukrajinci prebacuju u vlak-hladnjaču na periferiji Kijeva, koji sada funkcionira kao mobilna mrtvačnica za poginule ruske vojnike. Nalaze se u bijelim plastičnim vrećama označenima brojevima, a ne imenima, a na dan kada su ih BBC-jevi reporteri bili tamo, bilo ih je najmanje 137 naslaganih u dva vagona. Dok Ukrajinci pokušavaju identificirati mrtve, tvrde da Rusi “svoje ljude tretiraju kao smeće”.

“Tijela koja smo pronašli pokazuju da ljude tretiraju kao smeće, kao topovsko meso. Njima ne trebaju njihovi vojnici. Bacaju ih ovamo u borbu, potom se povlače i ostavljaju tijela”, rekao je pukovnik Volodimir Ljamzin za BBC.

13:30 Slovački premijer: Ako Ukrajina padne, Slovačka je sljedeća

“Ako Ukrajina padne, Slovačka je sljedeća”, izjavio je slovački premijer Eduard Heger na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu te potom dodao: “”Ukrajina mora pobjediti”.

U ‘namrgođenom’ govoru Heger je kritizirao zemlje EU-a zbog, kako je rekao, prodaje svoje vrijednosti. “Predugo smo prodavali svoje vrijednosti za jeftini plin i naftu. Kompromisi s Putinom su uzrokovali rat u Ukrajini. Govorimo o agresivnom ratu, u kojem ljudi masovno umiru. Ukrajinci prolijevaju svoju krv za naše vrijednosti, da mi ne moramo.”

12:30 Gradonačelnik Kramatorska: Ne vraćajte se

Nakon ruskog noćnog raketnog napada na Kramatorsk, tamošnji gradonačelnik Oleksandr Hončarenko, pozvao je stanovnike da se ne vraćaju u grad.

 “Napeta noć u Kramatorsku. Zračni udar na rezidencijalno područje i privatni sektor. Nije bilo žrtava. Prijatelji, shvaćam kako vam je teško jer niste u svom gradu. Ali neprijatelj je sve bliži. Opasnost nije tamo negdje, nego ovdje blizu! Prerano je za povratak, neovisno o tome koliko vam je teško”, poručio je Hončarenko na Facebooku.

11:45 Zelenski: Borba do povratka svog teritorija
U obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ustvrdio je kako će se Ukrajina birit dok ne vrati sav svoj teritorij te je osudio manjak jedinstva zapadnih zemalja.

“Ukrajina će se boriti dok ne vrati sav svoj teritorij. Moje je pitanje: postoji li jedinstvo u praksi? Ja ga ne vidim. Potrebna je potpora ujedinjene Europe”, rekao je Zelenski.  poručio im je Zelenskij.

11:35 Rusija: Ukinite sankcije, spriječite prehrambenu krizu

Kao glavni preduvjet izbjegavanja svjetske prehrambene krize, Rusija traži ukidanje sankcija od strane Zapada.

“Rješenje prehrambenog problema ide kroz kolektivni pristup, uključujući prije svega ukidanje sankcija uvedenih na ruski izvoz i financijske transakcije”, poručio je Andrej Rudenko, pomoćnik ministra vanjskih poslova. Dodao je kako će onda Rusija omogućiti humanitarni koridor za brodove s hranom u ukrajinskim lukama, javlja Interfax.

 11:30 Litva šalje oklopne transportere

20 oklopnih transportera poslala je Ukrajini Litva za borbu protiv ruske agresije. Dosadašnja vojna pomoć Litve iznosila je 100 milijuna eura, a najnoviji transporteri pripadaju tipu M113.

10:50 Bombardiranje Severodonjecka: najmanje šestero mrtvih

Rusko granatiranje Severodonjecka donijelo je najmanje šestero ubijenih civila te osmero ranjenih u posljednja 24 sata, javio je guverner Luhanska  osvrnuvši se na grad koji je postao epicentar borbi u Donbasu.

10:20 Marks & Spencer napušta Rusiju

Potpuno povlačenje iz ruske franšize britanskog maloprodajnog lanca koštati će tu tvrtku 38 milijuna dolara. Međutim, odlučili su se na taj potez zbog invazije na Ukrajinu nakon što su još 3. ožujka prekinuli sve isporuke u tu zemlju.

10:00 Ukrajina prolazi najveći pritisak

Britanski medij BBC navodi kako se ukrajinski vojnici trenutno nalaze pod najvećim pritiskom od početka rata. Potpunim zauzimanjem Mariupolja, sada se mogu koncentrirati na područje istočnog Donbasa, a čini se kako zapadno oružje još nije stiglo do istoka Ukrajine gdje se vode najžešće bitke.

9:45 Finska i Švedska razgovarat će s Turskom

Zbog turskih prijetnji o blokadi stupanja Finske i Švedske u NATO, predstavnici dviju nordijskih zemalja, sastaju se s turskim dužnosnicima kako bi raspravili situaciju. Dvije do sada neutralne zemlje sankcionirale su Tursku 2019. zbog turskog vojnog upada u Siriju gdje se nalaze kurdski militanti, a Turska optužuje Švedsku i Finsku za  podupiranje i skrivanje podupiratelja PKK-a, kurdske separatističke militantne skupine.

9:00 Ukrajina: raketirano Zapožirje, jedna osoba poginula Rusi su raketirali područja Zaporižje, jedna osoba poginula, tri ranjene

Ukrajina je izvjestila kako je Rusija oko 5 ujutro po lokalnom vremenu ispalila četiri projektila prema Zapožirju. Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene te je oštećeno najmanje 62 kuće i trgovački centar.

 8:30 Zelenski: Evo uvjeta za razgovor s Putinom

Obraćajući se sudionicima Svjetskog ekonomskog foruma,  ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je moguće naći diplomatski izlaz iz sukoba ako Vladimir Putin razumije stvarnost onoga što se događa.  Ocijenio je to prvim koracima prema pregovorima pod uvjetom da se može susresti s Putinom bez ikakvih posrednika, pritom optuživši Rusiju za odugovlačenje u pregovaranju.

8:10 Proruski separatisti: Probijena ukrajinska obrana

Veleposlanik samoproglašene Narodne republike Luhansk u Rusiji, Rodion Mirošnik, naveo je kako su borci Luhanska, Donjecka i ruske vojske probile linije ukrajinske vojske u Luhansku.

“U tijeku je ofenziva na Zolote. Naše mirovne snage napreduju prema Malorizancevu u Volčejavarovki. Nije jasno koliko ukrajinskih snaga je napustilo ta naselja, a koliko ih je istalo, ali trend je očit i vidljiv”, rekao je Mirošnik preko Telegrama.

7:45 Guverner Luhanska: Rusi brišu Severodonjeck s lica zemlje

Nakon što je jučer ustvrdio kako je prekasno za evakuaciju civila iz Luhanska, guverner  Luhanska, Serhij Haidai, dodao je i kako je u napad na Luhansk poslano tisuće vojnika te je situacija sve teža i gora, kako su Rusi pokrenuli totalnu ofenzivu iz svih smjerova.

“Situacija je jako teška i, nažalost, postaje sve gora. Ruska vojska je odlučila potpuno uništiti Severodonjeck. . Naprosto brišu Severodonjeck s lica zemlje” upozorio je Gaidai preko svojeg Telegrama. Dodao je kako se u tom gradu nalazi 15 000 civila, a zračni udari raketama, artiljerijom i minobacačima su konstantni.

 7:00 Mađarka u izvanrednom stanju

Radi uklanjanja posljedica rata u Ukrajini, u Mađarskoj je na snazi izvanredno stanje. Prethodno je susjedna država imala izvanredno stanje zbog epidemije koronavirusa, a Orban ovo produljenje bez predah opravdava time kako je svijet na rubu gospodarske krize.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.