Foto: Guliver Image / AP Photo/LIBKOS

UKRAJINA TRAŽI KONTROVERZNO ORUŽJE! Rusi bi mogli bježati glavom bez obzira: Opaka naprava čisti sve pred sobom

Autor: Dnevno.hr

Ukrajina je od SAD-a zatražila kontroverzno kazetno oružje u trenutku dok produžava svoju  listu želja kada je riječ o oružanim sustavima.

Zapadni mediji tvrde kako Kijev želi nabaviti protuoklopna punjenja koja se nalaze u kazetnim bombama MK-20 kako bi ih ukrajinske snage bacale na ruske snage iz bespilotnih letjelica, prenosi Sky News.

Naime, kazetno streljivo koje je inače zabranjeno u više od čak 120 zemalja, ispušta velik broj manjih bombi koje mogu neselektivno ubijati na velikom području i predstavlja veliku prijetnju civilima.

Ukrajina se nada da će joj kazetno streljivo pružiti prednost u oštroj borbi protiv ruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinska vlada je javno rekla da želi američko kazetno streljivo, ali zahtjev za MK-20 – također poznato kao CBU-100 – ranije nije objavljena.

Ukrajina je ranije zatražila od SAD-a kazetne granate od 155 mm, prenosi Reuters.

Ništa nije besplatno

A da bi dobila najviše od onoga što traži, Ukrajina je dobila jasne naputke iz SAD-a kako se mora sukobiti s bujajućom korupcijom.




Tako je Ukrajina imenovala novog glavnog istražitelja za suzbijanje korupcije, zaključivši višemjesečni proces koji su zapadni saveznici pozorno pratili razmatrajući slanje daljnje pomoći Kijevu za borbu protiv ruskih snaga.

Europska unija traži od Kijeva da prioritetno suzbija korupciju želi li joj pristupiti i smatra imenovanje novog direktora Nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije (NABU) važnim korakom u tom smjeru.

Podsjećamo, Ukrajina je u lipnju prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU-u, četiri mjeseca nakon početka ruske invazije.




Ukrajina je na 116. mjestu od 180 zemalja po Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala.

NABU pokreće istrage o sumnjivim slučajevima korupcije, zajedno s Uredom posebnog tužitelja za suzbijanje korupcije, i slučajeve šalje Visokom sudu za suzbijanje korupcije.

Agencija je rekla da je u drugoj polovici prošle godine izdala više službenih zaključaka o sumnji u korupciju, čak 149, nego u cijeloj 2021. ili 2020. godini.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.