Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Uključuje li se Hrvatska direktno u rat u Ukrajinu: ‘Postoji jedan način da to učini’

Autor: I.G.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da nije isključena mogućnost raspoređivanja francuskih kopnenih trupa u Ukrajini, istaknuvši da su sve opcije otvorene kako bi se spriječila Rusija da pobijedi u ratu protiv Ukrajine. Nakon završetka konferencije o pomoći Ukrajini u Parizu, Macron je izjavio da na sastanku preko 20 šefova država i premijera nije postignut konsenzus o korištenju kopnenih trupa, ali da se ništa ne može isključiti u pogledu buduće dinamike. Svaka država može suvereno odlučiti o raspoređivanju svojih kopnenih trupa. Nakon Macronove izjave oglasio se i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji se javno zapitao priprema li Plenković Hrvatsku na slanje vojnika u rat u Ukrajini?

Što se tiče isporuke francuskih borbenih zrakoplova Mirage, Macron je rekao da još nije donesena odluka te da se razmatra koja bi vojna oprema mogla pomoći Ukrajini. “Povećana pomoć Ukrajini u novcu i oružju mora se mobilizirati i zajednički i na nacionalnoj razini.U procesu smo osiguravanja naše sigurnosti danas i sutra. Rusija je sve agresivnija na bojištu i priprema nove napade”, rekao je Macron. Čestitao je Švedskoj na ulasku u NATO, nakon što je parlament Mađarske ratificirao švedski zahtjev za članstvom u tom vojnom savezu.

Macron je rekao da ponašanje Moskve postaje sve agresivnije na političkoj razini i na prvoj crti bojišnice u Ukrajini. “Rusija ne smije dobiti rat!”, naglasio je Macron, rekavši da se podrška ne smije pokolebati i da podupiratelji Ukrajine moraju intenzivirati napore.

Foto: Guliver (AP Photo/Vadim Ghirda)

Hrvatski vojnici u Ukrajini?

Iako na sastanku nije postignut konsenzus o uporabi kopnenih trupa, francuski predsjednik je istaknuo da svaka država može samostalno odlučiti o raspoređivanju svojih trupa. Također je najavio formiranje koalicije za opskrbu Ukrajine projektilima za napade iza ruskih linija. “Opći konsenzus danas je da je sigurnost svih nas u pitanju”, rekao je Macron za vrijeme sastanka u Elizejskoj palači.

Osim Macrona, i slovački premijer Robert Fico spomenuo je mogućnost slanja europskih vojnika u Ukrajinu, ali bez konkretnih detalja o načinu pomoći. Ova izjava podigla je na noge i Hrvatsku, jer se u javnosti počelo spominjati da bi i u takvom raspletu i Hrvati morali u krenuti u rat. Ove alarmantne izjave europskih lidera za portal Dnevno komentirao je Glavni urednik i analitičar portala Geopolitika Zoran Meter, koji naglašava kako su mogućnosti rasplet u kojem bi hrvatski vojnici bili poslani na frontu u Ukrajini gotovo nepostojeće.

“Smatram da NATO neće slati svoje vojnike, ali ono što se može napraviti na razini saveza je da se izda preporuka po kojoj države članice NATO-a dobivaju mogućnost samostalnog slanja svojih trupa, ali bez obaveze uključivanja samog saveza. Takvih razmišljanja bilo je i ranije, a tu se prije svega aludiralo na Poljsku kao najveću europsku saveznicu Ukrajine uz Veliku Britaniju”, rekao je Meter i nadodao:

Hoće li se hrvatski vojnici otići boriti u Ukrajinu: Macron najavio nezamislivo
Alternativni rasplet

“Hrvatski vojnici nemaju tamo što tražiti, niti će biti slani u Ukrajinu. Tim više što je i sam Putin rekao da bi slanje NATO-ovih snaga u Ukrajinu značilo treći svjetski rat. Posebno bi bilo zabrinjavajuće što takav scenarij ne bi mogao završiti bez uporabe nuklearnog oružja”, rekao nam je Meter.

Tvrdi da rasplet rata najvjerojatnije neće ići u tom smjeru, no smatra da postoji velika mogućnost da će lideri europskih zemalja nastojati izbjeći eskalaciju nasilja u svakom pogledu. “Ovo je izborna godina i svima je jasno da građani ne bi podržali opciju olaska u treći svjetski rat. Također, svima je jasno kako Rusija ima cilj da zaokruži sva osvojena teritorijalna područja koja su anektirana u sastav ruske federacije. To su granice Dombasa, Donjecka, Luganska i Hersona. Nakon takvog scenarija bili bi spremni na pregovore s Ukrajinom i SAD-om”, rekao je Meter.
Navodi kako većina ozbiljnih zapadnih analitičara smatra vraćanje osvojenih ukrajinskih područja nemogućim. “Mali su izgledi da bi se tako nešto dogodilo vojnom operacijom, a političkim pregovorima još manje. Realnost je takva da Ukrajina pristaje na takve teritorijalne ustupke, iako se u javnost odašilju poruke kako se opire takvom raspleu. No, tako se opirala i aneksiji Krima, a on je i dalje u sastavu Rusije”, rekao je Meter.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.