fbpx
Foto: AP Photo/Salim Dawood/Guliver

UHIĆENI HRVATI JOŠ MJESECIMA NEĆE KUĆI! Vlasti im sakrile djecu, a iz zatvora ne mrdaju dok ne ispune još jedan uvjet: ‘Ne znamo tko su ti ljudi’

Autor: L.B.

Hrvatski državljani koji su u Zambiji uhićeni pod sumnjom za pokušaj trgovanja djecom zbog posvajanja četvero djece iz Konga, u ponedjeljak će ispuniti sve uvjete koje je sud u Ndoli postavio kako bi se četiri hrvatska para pustila iz zatvora i branila sa slobode, potvrđeno je Jutarnjem u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

To vjerojatno znači da će u ponedjeljak i izaći na slobodu iz zatvora u Ndoli gdje su završili još 7. prosinca prošle godine, ako sud i službeno danas provede cijeli taj postupak puštanja da se brane sa slobode.

Međutim, kada je riječ o djeci koju su hrvatski parovi posvojili u Kongu, a za koju zambijske vlasti smatraju da su žrtve trgovanja, ona su na hrvatskim vlastima nepoznatoj lokaciji i ne mogu do njih, iako četvero mališana ima hrvatsko državljanstvo, odnosno sve potrebne dokumente izdane u Hrvatskoj, od OIB-a, putovnice, domovnice preko izvoda iz matične knjige.


Suđenje bi moglo potrajati mjesecima

“Zambijske vlasti djecu smatraju žrtvama te su ona smještena na sigurno mjesto, čija lokacija nije poznata”, potvrdili su u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Pretpostavlja se da su djeca smještena u nekom objektu zambijskog centra za socijalnu skrb.

Novac za jamčevinu prikupile su obitelji zatočenih Hrvata, a nakon što izađu iz zatvora, trebali bi imati i osiguran smještaj jer će suđenje sasvim sigurno potrajati više mjeseci.

Hrvatski posvojitelji navodno će sami osigurati i platiti smještaj u Ndoli, gdje će se morati javljati policiji. Sudac David Makalichi na zadnjem ročištu je prošli tjedan, nakon što su u svojstvu svjedoka tužiteljstva saslušane tri ženske osobe, odlučio Hrvate pustiti da se brane sa slobode, uz nekoliko uvjeta koji vrijede u toj zemlji.

Prvi je uvjet da su morali uplatiti jamčevinu od 1000 dolara po osobi, odnosno ukupno 8000 dolara, što su vrlo brzo odradili, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je potvrdilo da su jamčevine položene.

Posljednji uvjet za puštanje na slobodu

Potom su morali položiti svoje putne isprave, regulirati boravak u Republici Zambiji, te će se nakon puštanja da se brane sa slobode morati javljati policiji.

Međutim, posljednji i jedan od važnijih uvjeta bio je i da za svaku osobu mora jamčiti po dvoje zambijskih državljana. To znači da su morali pronaći 16 Zambijaca koji će za njih jamčiti. Nikakav poseban uvjet osim toga da su zambijski državljani nije postavljen, a naši sugovornici kažu kako ne znaju tko su ti ljudi, odnosno kojeg su profila ili zanimanja.
U svim ovim postupcima ispunjavanja uvjeta za puštanje da se brane sa slobode pomaže im branitelj koji im je dodijeljen po službenoj dužnosti, kao i profesionalni odvjetnik, dodatno angažiran od strane obitelji.

Angažirali profesionalnog odvjetnika

No, iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova napominju kako oni u tome nisu sudjelovali.

“Veleposlanstvo Republike Hrvatske se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, pa tako niti u ispunjavanje uvjeta koje je sud naložio na posljednjem ročištu”, poručili su i dodali kako Ministarstvo nastavlja pratiti situaciju te će i dalje diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć optuženim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima.
Hrvati pritvoreni u Zambiji uz odvjetnika po službenoj dužnosti koji ih zastupa, angažirali su i profesionalnog odvjetnika kojeg plaćaju, a koji se prošli četvrtak prvi put pojavio na ročištu.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.