Foto: Kirill Kudryavtsev/ via AP/Guliver

UHIĆENA MISTERIOZNA RUSKA DAMA NA KOSOVU! Duh Kremlja stigao na Balkan, sumnja se na špijunažu: Ministar zabrinut zbog crvenokose, ‘zadržana je dok se ne otkriju njene namjere’

Autor: N.K

Ministar unutarnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) na svom je Facebook profilu objavio da je Darija Aslamova privedena na graničnom prijelazu na sjeveru Kosova.

Prema njegovim riječima, mnoge su zemlje dokazale da se bavila špijunažom za rusku vojnu obavještajnu službu, te da je djelovala pod krinkom novinarke.

“Darija Aslamova danas je uhapšena na graničnom prijelazu na sjeveru zemlje. Mnoge su zemlje dokazale da se bavila špijunažom za rusku vojnu obavještajnu službu te da je djelovala pod krinkom novinarke”, napisao je Svečlja.

Tvrdi se i da je učestvovala u propagandnim aktivnostima tokom ruske invazije na Ukrajinu, odnosno da je propagirala rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, objavio je ministar.

Kosovske vlasti navode kako su upoznate s njenim aktivnostima, no prema ministru, njoj je zbog sličnih aktivnosti zabranjen ulazak u neke zemlje. Kosovske vlasti zadržale su Aslamovu te su angažirana tijela koja će pokušati utvrditi njene namjere.

Nadalje, Svečlja je naglasio da je Aslamova pokušala ući na Kosovo, sedam dana nakon napetosti izazvanih na sjeveru zemlje.

“Njen pokušaj ulaska u našu zemlju podudara se sa događajima na sjeveru zemlje i jasno svjedoči ruskoj vezi i propagandi kojoj se Srbija već pridružila i koja za cilj ima destabilizaciju naše zemlje”, napisao je ministar.




Vijest o uhićenju “ruske špijunke” objavila je i Ukrajinska pravda.

Navode vlasti Kosova nije moguće provjeriti, a kako javlja Reuters, Aslamova nije bila dostupna za komentar niti je poznato je li angažirala odvjetnika. Svečlja je uz objavu podijelio i fotografije Aslamove s ruskim ministrom vanjskih poslova Lavrovom te sirijskim predsjednikom Asadom.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.