fbpx
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

UGROŽENA PLOVIDBA NA RIJEKAMA: ‘Približavamo se povijesnom minimumu vodostaja!’ Dugotrajna suša donijela nove probleme

Autor: Dnevno.hr

Dugotrajna suša koja je ovog ljeta pogodila velik broj zemalja u Hrvatskoj je stvorila nove probleme.

Vodostaji rijeka približili su se povijesnim minimumima, a direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković zbog toga je upozorio ograničenja u plovidbi rijekama zbog

“Niski vodostaji utječu na ograničenje plovidbe, pritoke podzemnih voda, konačno i na riblji fond unutar vodotoka. No, osim ograničenja plovidbe, ozbiljnijih problema još uvijek nemamo”, kazao je Đuroković u emisiji RTL Danas.


‘Kod nas je dobro, kako je u drugim dijelovima Europe’

Vodostaji rijeka diljem Hrvatske iznimno su niski, no ipak većinom 40-ak centimetara iznad rekordnih minimuma. Tako je vodostaj Save u Zagrebu -298 centimetara, što je 40 centimetara više u odnosu na povijesni minimum iz 1993. koji je iznosio -338 centimetara.

Slična je situacija i s Dunavom i Kupom, no, najteže je, kaže Đuroković, u Osijeku gdje je Drava svega 15-ak centimetara iznad rekordno niskog vodostaja.

No, osim toga, problem je i povećanje temperature u vodotocima, kako kaže, ali i ističe da je u Hrvatskoj “sve u svemu dobro u odnosu na druge dijelove Europe”.

‘Približit ćemo se povijesnim minimumima, no i štete će biti minimalne’

Primjerice u Francuskoj, velik broj nuklearnih elektrana dodatno zagrijava rijeke, koje hlade reaktore, zbog čega će ondje morati smanjiti proizvodnju električne energije, budući da je propisano do koje se temperature rijeka smije zagrijati zbog opasnosti od pomora ribe.

Unatoč svemu, Đuroković ne smatra da će se u Hrvatskoj nešto alarmantno dogoditi vezano uz niske vodostaje, iako je prognoza u danima pred nama s novim toplinskim valovima s neznatnim količinama oborina.

“Možemo očekivati da ćemo se približiti povijesnim minimumima vodostaja, no štete će u Hrvatskoj biti minimalne. Mi ne trošimo velike količine vode za navodnjavanje što bi dodatno opteretilo rijeke, kao što je situacija s rijekom Po u Italiji”, naglasio je direktor Hrvatskih voda.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.