fbpx
Duje Klaric / CROPIX

UGOSTITELJI SE BORE S LOKALNIM ŠERIFIMA: Samo četiri grada dozvolila proširenje terasa lokala!

Autor: D.Kt.

Iako su ugostitelji zadovoljni preporukama Nacionalnog stožera za početak rada kafića i restorana jer su usvojeni njihovi glavni zahtjevi – radno vrijeme do 23 sata, mogućnost posluživanja u zatvorenom prostoru bez potrebe postavljanja pleksiglasa na šankove – glavobolju im zadaju gradonačelnici i načelnici općina koji im ne žele omogućiti proširivanje terasa. Jedini gradovi koji su ugostiteljima dopustili proširivanje terase kako bi se kompenzirao manjak stolova zbog obaveznog razmaka od metra i pol su Zagreb, Pula, Rijeka i Bjelovar.

“U Hrvatskoj imamo 550 općina i moramo se boriti s 550 lokalnih šerifa”, komentirao je za Dnevno apsurdnu situaciju s lokalnim jedinicima predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Pojašnjava da je za proširenje terase potrebno ishoditi dozvolu za minimalne tehničke uvjete kao i dozvolu MUP-a koji radi sigurnosnu procjenu, a postupak izdavanja tih dozvola regularnim putem, kaže Medak, traje od dva do tri tjedna. Samo na području Zagrebu nalazi se tri tisuće terasa ugostiteljskih objekata.

Ugostitelji su također svjesni pada kupovne moći građana, pola milijuna zaposlenih živi s 4000 kuna državnih potpora,  te stoga očekuju pad prometa od 20 do čak 50 posto. Epidemiološka mjera o razmaku između stolova, odnosno reduciranju broja istih, možda neće biti ni potrebna, kaže Medak, jer zbog smanjene potrošnje građana mnogi i neće odlaziti na kavu, unatoč činjenici što kafići nisu radili mjesec i pol dana.

Medak napominje da će se morati ići i u izmjene Zakona o radu budući da se zbog poštivanja epidemioloških mjera predviđa da jedan, odnosno isti tim konobara radi cijeli dan kako bi se maksimalno izbjegli socijalni kontakti i rizik zaraze smanjio na minimum, dok bi druge ekipa poslužitelja radila sutradan. Tako bi konobari imali tri slobodna dana u tjednu.

Medak također napominje da ostaje čitav niz detalja koje još treba urediti, poput organiziranja svadbi, domjenaka i cateringa, što bi se trebalo riješiti preko vikenda,  a uoči otvaranja ugostiteljskih objekata od ponedjeljka 11. svibnja.

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.