fbpx
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

UGLEDNI KIRURG O SITUACIJI U ZDRAVSTVU: ‘Liječnike treba podijeliti u minimalno dvije grupe sa smjenskim radom po dva tjedna!’

Autor: Ines Brežnjak

Poznati kirurg Hrvoje Tomasović danas je gostovao u Novom danu N1 televizije. U program se javio iz samoizolacije, a komentirao je situaciju u zdravstvenom sustavu kao i izjavu ministra Vilija Beroša da je naredio potpunu mobilizaciju sustava.

“Htio bih podsjetiti liječnike da smo mi svi položili Hipokratovu zakletvu i tu smo zbog pacijenata. Mi smo tu do krajnje ljudske žrtve, izdržimo sve kad dođe do ovakve dramatične sitaucije. Nismo kao drugi koji si mogu dati za pravo da se zavuku u kuću. Studirali smo da pomažemo ljudima čak i pod cijenu da se sami razbolimo. Da me pozovu, i bolestan bih došao raditi“, rekao je.

Komentirao je preraspodjelu obaveza u kojoj će možda vrhunski kirurg morati raditi u covid centru i pomagati bolesnicima koji se bore za život.


“Ne moramo mi svi biti u covid centrima, ali ima i drugih bolesti koje su zaustavljene u ovom procesu. Ima onkoloških pacijenata koje treba oprerirati. Svakog doktora treba iskoristiti na mjestu gdje je najupotrebljiviji, gdje može dati sto posto onoga što zna.”

“Moje kolege s odjela, od nas osam kirurga sedam je bilo pozitivno, a troje je bilo ozbiljno bolesno. Na mom odjelu, nažalost, svih osam je u jednom trenutku ispalo iz pogona, a što je u drugim bolnicama ne znam, nemam uvida. Kako čujem na vijestima, ne izgleda dobro.”

Po njegovom mišljenju, treba ponovno organizirati smjenski rad.

“Ne znam kako je dr. Beroš to zamislio, ali mogu reći što bih ja napravio. Liječnike bih podijelio u minimalno dvije grupe sa smjenskim radom po dva tjedna, s tim da se timovi ne smiju preklapati. Oni koji dolaze na posao se testiraju i nakon dva tjedna opet. Liječnici moraju shvatiti da kad rade u timovima, nema lunjanja, nego moraju biti kod kuće, čuvati se. Tako bih sačuvao liječnički kadar, ali nisam na mjestu ministra Beroša. Može se i po 10 dana raditi s liječnicima podijeljenima u tri grupe.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.