Foto: CROPIX

UDRUŽILI SE HRVATI I SRBI U BiH: Dok se ne ispuni ovaj zahtjev, blokada vlasti ide dalje! Međunarodna zajednica prijeti!

Autor: Dnevno

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je u četvrtak kako će se blokada odlučivanja u tijelima državne vlasti nastaviti sve dok se ne izmjeni ustroj Ustavnog suda BiH, a ponovno je zaprijetio “exitom” Republike Srpske ukoliko se tom zahtjevu ne udovolji.

Milorad Dodik je u Istočnom Sarajevu sazvao sastanak svih srpskih dužnosnika u tijelima vlasti BiH kako bi ih instruirao što će raditi nakon što je Narodna skupština RS prošlog tjedna donijela zaključak da treba blokirati odlučivanje na državnoj razini.

Novinarima je kazao kako se ta odluka odnosi na Predsjedništvo BiH, državni parlament i Vijeće ministara.

“Bilo koje odluke tu neće biti usvajane, a što se tiče drugih razina vlasti sve ostaje redovito”, kazao je Dodik. Dodao je kako će nastaviti sudjelovati na sjednicama Predsjedništva BiH, no neće glasovati ni za jednu odluku.

Najavio je kako bi tijekom dana trebao biti gotov prijedlog novog zakona o Ustavnom sudu BiH kojega će u parlament zajedno uputiti hrvatske i srpske stranke.

“Vjerujemo da su rješenja prihvatljiva i za Bošnjake”, kazao je Dodik navodeći kako bi po tom prijedlogu tri suca, umjesto stranaca koje sada imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava, bili domaći suci iz konstitutivnih naroda koje bi imenovalo Predsjedništvo BiH, a potvrđivao Doma naroda državnog parlamenta. Četiri suca, po dva Hrvata i Bošnjaka bi, kao i do sada, imenovao parlament Federacije BiH, a dva suca srpske nacionalnosti parlament Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je još u srijedu kazao kako je ovakav prijedlog “apsolutno neprihvatljiv” potvrdivši kako za njega neće biti potpore u parlamentarnoj proceduri.




Dodik je u četvrtak ponovio kako bi naredni korak, ukoliko se zahtjevima iz RS ne udovolji, mogao biti onaj koji bi vodio k odcjepljenju tog entiteta od BiH.

Odgovarajući na novinarska pitanja Dodik je potvrdio kako mu je veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson u srijedu jasno kazao što je za Washington “crvena crta” koja se ne smije prijeći u sadašnjoj političkoj krizi, a da je on to doživio kao prijetnju i kontinuitet politike koju je opisao kao antisrpsku.

“Ja imam pravo kazati što je za mene prijetnja… Nećemo poduprijeti bilo koga, pa makar to bio i SAD, da nam nameću rješenja kako je to bilo u prošlosti”, izjavio je Dodik.




Na Dodikovom sastanku u Istočnom Sarajevu u srijedu ipak nisu bili svi važniji političari iz RS pa tako ni lideri oporbenih stranaka.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.