foto: Marko Lukunić/Pixsell

Udruga roditelja aktivista pozvala ravnatelje bolnica da postupe po prijedlogu incijative ‘Tata Roberto i tata Ivan’

Autor: dnevno

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) pozvala je u srijedu sve ravnatelje bolnica u kojima boravak ili posjete djeci na bolničkom liječenju zasada nisu praksa da u interesu dobrobiti djece postupe po prijedlogu inicijative “Tata Roberto i tata Ivan”.

“Apeliramo na ravnatelje svih bolnica u kojima boravak ili posjete zasada nisu praksa da postupite po prijedlogu inicijative ‘Tata Roberto i tata Ivan’ i učinite dobrobit djece prioritetnom. Interes djeteta je njegova cjelokupna dobrobit, a ne samo zaštita od zaraze”, poručili su iz udruge.

Smatraju kako je činjenica da kriteriji za boravak roditelja nisu službeno propisani u Ministarstvu zdravstva kao kriteriji koji vrijede na razini cijele Hrvatske.

Građanska inicijativa “Tata Roberto i tata Ivan” u utorak je zatražila od ministra zdravstva, Stožera civilne zaštite i ekspertne skupine da donesu jasne i razumne kriterije na razini cijele države po kojima će obitelji moći boraviti uz svoje najbliže u bolnicama. Mjera koja je trenutno na snazi, a propisuje 15 minuta boravka roditelja uz dijete na bolničkom nije prihvatljiva, poručili su iz Građanske inicijative “Tata Roberto i tata Ivan”.

HURA navodi da je u dijelu bolnica boravak roditelja omogućen te da se u cjelokupnoj dosadašnjoj praksi u tim ustanovama nije pogoršala epidemiološka situacija niti su se ugrozile rizične skupine malih pacijenata kao ni osoblja.

Kao primjer su izdvojili Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, koja je priopćenjem na društvenim mrežama poručila: “Unatoč činjenici što su nam trenutni posteljni kapaciteti značajno reducirani zbog štete uzrokovane potresom, maksimalno osiguravamo pravo na posjet bolesnom djetetu, odnosno 24 sata boravak uz dijete, ovisno o uvjetima koje možemo osigurati u pojedinim ustrojbenim jedinicama”.

Naglasili su kako je “zdravorazumski jasno” da je djetetovo pravo imati roditelja uza sebe u procesu liječenja.

“Bez kontinuirane brige roditelja, dokazano je da liječenje traje duže i manje je uspješno. Psihičke posljedice odvojenosti u takvim teškim uvjetima za djecu i obitelj su velike, često i dugotrajne”, poručili su iz udruge.

HZJZ objavio nove upute za polaganje državne mature u jesenskom roku

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.