fbpx

Udruga hrvatskih sudaca o ZDS: Odluka je neustavna! Visoki prekršajni sud upao u provaliju

Autor: Dnevno

Visoki prekršajni sud je protekle srijede na općoj sjednici svih sudaca odlučio da pozdrav “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

Pravno stajalište koje su suci zauzeli bit će obvezujuće za sve suce tog suda, pa time i za tročlano sudsko vijeće koje je potkraj prošle godine presudilo da taj poklič nije prekršaj.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) reagirala je u ponedjeljak na kritike političara i profesora pravnih znanosti vezanih za njihove ranije komentare o pozdravu “Za dom spremni”, poručivši da se s lošim, nejasnim i nepostojećim zakonom ne može štititi vladavina prava.


Priopćivši u ponedjeljak da političari imaju pravo ugađati svojoj izbornoj jedinici i dijelu javnosti, UHS je naglasio da će “do pomaka i boljitka doći tek kad razni političari jasno kažu da za jačanje vladavine prave nije odgovorna samo sudbena vlast, nego i zakonodavna i izvršna vlast”.

Podsjetivši da zakone donosi zakonodavna vlast, a sud ih samo primjenjuje, UHS je poručio da se “s lošim, nejasnim ili nepostojećim zakonom ne može štititi vladavina prava”.

Pritom podsjeća na dva stavka članka 40. Zakona o sudovima, vezana za prihvaćanje pravnog shvaćanja.

UHS naglašava da se sjednica odjela ili sudaca saziva i kad se utvrdi da o pitanjima primjene zakona postoje razlike u shvaćanjima između pojedinih odjela, vijeća ili sudaca ili kad u jednom odjelu vijeće ili sudac odstupi od ranije prihvaćenog pravnog shvaćanja.

Uz to, podsjeća da je pravno shvaćanje prihvaćeno na sjednici svih sudaca, odnosno sudskog odjela Vrhovnog suda, Visokog trgovačkog suda, Visokog upravnog suda, Visokog prekršajnog suda i sjednici odjela Županijskog suda, obvezno za sva drugostupanjska vijeća ili suce pojedince tog odjela, odnosno suda.

UHS se ranije oglasio o kritikama koje su upućene na račun sudaca Visokog prekršajnog suda koji su ustvrdili da je pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu dozvoljeno izvikivanje spornog pozdrava. Pritom su poručili političarima da prije davanja izjava “pitaju nekoga tko se razumije u pravnu problematiku koju je razmatrao Visoki prekršajni sud”.
“Izjava doktora biomedicinskih znanosti koji se bavi politikom pokazuje nedostatak osnovne pristojnosti te priliči kafanskim razgovorima”, zaključio je UHS u svojem ranijem priopćenju.

Prozivku UHS-a komentirao je predsjednik Demokrata i doktor biomedicine Mirando Mrsić koji je za presudu Visokog prekršajnog suda rekao da je ona “prilika i poziv svim pravnim fakultetima na kojima su diplomirali ovi suci da preispitaju izdane diplome sucima”, prenosi N1.

“Ako su mi nešto željeli poručiti, UHS je to mogao izravno učiniti, a ne uvijeno i indirektno kao što je napravio i s odlukom o pokliču ‘za dom spremni’. UHS bi trebao prije svojih odluka i izjava pročitati Ustav i pogledati što Njemačka radi po pitanju govora mržnje i nacističkih pokliča. Ova nas odluka i reakcija UHS-a unazađuje društveno, ekonomski i demokratski”, odgovorio je Mrsić.
Na UHS-ovo prozivanje reagirao je i SDP-ovac i doktor biomedicinskih znanosti Željko Jovanović koji je poručio kako bi UHS-u “bilo bolje da više rade i da se do pravomoćnih osuđujućih presuda za kriminal, korupciju, nasilje i veličanje ustaštva dolazi u najkraćem mogućem roku”. Dodao je kako mu “kao političaru i doktoru biomedicinskih znanosti nikakva udruga neće braniti da iznosi svoj stav o nakaradnim odlukama bilo kojeg suda”.

Na UHS-ovo priopćenje u ponedjeljak je reagirala predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlata Đurđević ,koja je naglasila da odluka Visokog prekršajnog suda nije pravno shvaćanje, da sud samo tumači pravnu normu te da se odlukom krše pravna načela.

U priopćenju predstojnice katedre, koje su potpisali i profesori pravnih znanosti Alan Uzelac i Đorđe Gardašević, zaključuje se da je Visoki prekršajni sud “upao u provaliju” i da je njegova odluka neustavna.

HRVATSKI GENERALI OČITALI ‘BUKVICU’ POLITIČARIMA: Osvrnuli se i na pozdrav ‘Za dom spremni’! Pročitajte što su poručili braniteljima!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.