Foto: Nikola Vilic / CROPIX

UDOVICI BRANITELJA PRIJETE DA ĆE EKSHUMIRATI MUŽEVE KOSTI: Splitska obitelj u šoku i nevjerici! Evo pozadine ovog neobičnog slučaja!

Autor: Dnevno

 

Splićanka Luči Tešija (50) mislila je kako je ništa više ne može poljuljati i izbaciti iz “tračnica”, da je silom životnih prilika postala “čelična žena“. Prije 19 godina ostala je udovica s dvoje male djece, nakon što joj je suprug Edi Tešija preminuo u Lori od srčanog udara, u 33. godini života, piše Slobodna Dalmacija.

Kad mu je nedavno, na godišnjicu smrti, otišla odnijeti cvijeće na Lovrinac, Luči se umalo onesvijestila – Edijev grob bio je neuredan i zasut šutom i zemljom koju kao da je netko zaboravio pokupiti poslije ukopa.

Šok i nevjerica… Osvrćem se i gledam oko sebe i ne primjećujem neko novo grobno mjesto. Susrećem čovjeka koji uređuje grobove i pitam zna li što se dogodilo s ovim našim, ali on nema pojma. Od tuge, jada i bijesa nisam više u stanju posjetiti ni grob svog oca koji je preminuo prije godinu dana. Ostavljam cvijeće na muževu grobu i bježim u suzama, kaže Luči Tešija.

Problem je što je petak poslijepodne i u upravi groblja ne može pronaći nikoga tko bi joj rekao zašto je suprugov grob devastiran.

Gospodin iz poslovnice “Lovrinca” pokraj KBC-a Firule upućuje nas da se u subotu javimo dežurnom. Šaljem sina ujutro na Lovrinac jer sama za to nemam snage. Sinu je rečeno kako naš grob smatraju napuštenim zbog neplaćene grobarine u posljednjih 19 godina, te da ga planiraju proslijediti drugom korisniku ako ne podmirim dug”, govori udovica za Slobodnu Dalmaciju

Doživljavam živčani slom, naviru mi slike i sjećanja koja su i dalje izuzetno bolna… Ne mogu vjerovati da mene terete za neplaćenu grobarinu, a iz “Lovrinca” mi nikad opomenu, čak ni uplatnicu nisu poslali!




Naime, Edijev grob se nalazi na braniteljskom dijelu groblja, ispod križa, jer je moj suprug bio i branitelj, dragovoljac 158. brigade, a zatim i 6. domobranske pukovnije. Ministarstvo obrane plaća zakup grobnog mjesta, a podmiruje i sve troškove organizacije sprovoda te same ceremonije.

Svih ovih godina ja živim u uvjerenju kako MORH plaća grobarinu, među ostalim, i zato što iza ukopa nikakve korespondencije na relaciji “Lovrinac” – MORH – moja obitelj, nije bilo. Zar mislite da bih ja radi nekakvih 100 do 300 kuna godišnje, koliko stoji grobarina, riskirala da me netko dovede u ovakvu groznu situaciju, da sam uopće znala da oni terete mene za naknadu, a ne MORH – govori nam uzrujano čitateljica.

U ponedjeljak odlazi u tvrtku “Lovrinac” s novcem za otkup grobnog mjesta, odnosno s 1300 kuna. Djelatnik takvu opciju ne prihvaća i traži da plati još 2100 kuna, koliko iznosi grobarina za proteklih 19 godina, tvrdeći da zastara za ovu vrstu naknade ne postoji. Ne mogu vjerovati što čujem. Odlučujem se i angažirati odvjetnicu koja me uvjerava kako je prema zakonu grobarina režijski trošak, te da zastarijeva nakon godinu dana. Odmah šaljemo i prigovor “Lovrincu”, a odgovor čekamo 34 dana! Dobili smo ga tek nakon požurnice i naše napomene kako se nadamo da do sudskog spora neće doći.




Iz “Lovrinca” se, u e-mailu koji nije potpisan, pozivaju na “pijetet prema pokojniku”, ali i dalje inzistiraju na plaćanju duga od 2000. godine. Navode kako u ovakvim slučajevima MORH ne zadržava pravo korištenja grobnog mjesta, već ga prosljeđuje najbližem članu obitelji. Iz “Lovrinca” napominju i kako, u mom slučaju, MORH nikad nije dostavio podatke nasljednika mog pokojnog supruga.

Unatoč svemu, oni od mene potražuju ukupno 3500 kuna. Ako ne platim, naš će grob ponuditi na otkup nekom drugom i ekshumirati kosti mog supruga. Strašno!

Odvjetnica ih ponovno poziva na poštovanje zakona, te navodi kako ćemo, u protivnom, biti prisiljeni obratiti se sudu. Što da vam kažem, djeca i ja sada ponovno proživljavamo sve one tragične trenutke muževljeve iznenadne smrti. Sin je imao 11 godina, a kći tek tri godine kad se to dogodilo…

Usudim se reći kako gospoda iz “Lovrinca” očito nisu svjesna svojih postupaka. S direktorom Petrom Bilobrkom molila sam sastanak, ali on je očito imao važnijih obveza i proslijedio me kolegi – ističe naša sugovornica.

Nama se Bilobrk javio, ali je bio štur na riječima. Rekao je samo kako ne bi ništa komentirao jer se ovim predmetom trenutačno bave pravnici, no da se nada kako će se sve riješiti “na obostranu korist”.

Slobodna Dalmacija donosi i odgovor koji su  dobili od direktora “Lovrinca” kada su prvi put pisali o ovoj temi.

“Otkako sam ja u “Lovrincu”, nekih trinaest godina, možda je bilo pet slučajeva ekshumacija i prepuštanja grobnih mjesta drugom korisniku, a i tada su u pitanju bili napušteni grobovi, u kojima je posljednji ukop bio prije 50 godina. Svima je, naravno, u interesu da do toga ne dođe”,kazao je tada Bilobrk.

Odgovor obitelji iz Lovrinca

Budući da u “Lovrincu” nisu bili voljni komentirati konkretan slučaj, evo odgovora koji je ta tvrtka poslala odvjetnici čitateljici Slobodne Dalamcije.

MORH je platio troškove pogreba jer je Edi Tešija bio djelatna vojna osoba. MORH je platio i jednokratnu naknadu za pravo korištenja grobnog mjesta na neodređeno vrijeme i time postao korisnik grobnog mjesta.

U ovakvim situacijama MORH nikad nije zadržavao pravo korištenja grobnog mjesta već nam je uvijek dostavljao podatke bližeg člana obitelji pokojnika koji bi postao korisnik grobnog mjesta i na čije ime bi mi izdali Rješenje o pravu korištenja grobnog mjesta na neodređeno vrijeme.

U vašem slučaju, unatoč našem traženju, MORH nije dostavio podatke člana obitelji koji bi bio korisnik grobnog mjesta.

S obzirom da smo bili dužni zaduživati predmetno grobno mjesto za grobnu naknadu, a kako ste i sami naveli, grobna naknada nikad nije plaćena te sad dug za 19 godina ukupno iznosi 2168 kn, grobno mjesto ima status napuštenog.

Iz vašeg dopisa razvidno je da je supruga pokojnika, zainteresirana stranka koja bi željela postati korisnik grobnog mjesta te smo iz pijeteta prema branitelju voljni izdati Rješenje o pravu korištenja grobnog mjesta na njezino ime, poručili su iz “Lovrinca” pozivajući našu sugovornicu da predmetno dugovanje podmiri u najkraćem roku.

Nije točno da za grobnu naknadu nema zastare

U Splitskom potrošaču već su govorili da nije točno da za grobnu naknadu nema zastare.

Godišnja grobna naknada ne predstavlja trošak koji se smatra održavanjem groblja već predstavlja obvezu korisnika grobnog mjesta koja proizlazi iz Zakona o grobljima. Riječ je o godišnjem potraživanju ili povremenim tražbinama koje zastarijevaju tri godine nakon dospjelosti svakog davanja ,ističe Iskra Maras Jelavić.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.