Photo: Dalibor Urukalovic/24sata

UBOJSTVO KOJE JE POTRESLO ZAGREB: Eksplozija autobombe paralizirala je centar, šuškalo se da mafija preuzima grad

Autor: Daniel Radman

Prije dvanaest godina na današnji dan u samom središtu Zagreba ubijen je Ivo Pukanić, urednik i vlasnik ‘Nacionala’.

Pod Pukanićev automobil – bio je parkiran u dvorištu redakcije – podmetnuta je eksplozivna naprava, a kao kolateralna žrtva stradao je i njegov suradnik Niko Franjić. O tome da su atentat na Pukanića izvršili profesionalci nije bilo nikave dvojbe. Eksploziv je aktiviran na daljinski upravljač.

Ubojstvo se dogodilo u 18.22 sata, a prema policijskoj rekonstrukciji događaja stradali su u trentuku kad su se, svatko sa svoje strane, približavali parkiranom Lexusu.

Nedugo poslije eksplozije policija je zatvorila centar grada kako bi spriječila ubojičin bijeg, no nije bilo uspjeha.

Osoba koju se sumnjičilo za ubojstvo uočena je netom nakon eksplozije. Radilo se u muškarcu u tridesetim godinama koji je nosio šiltericu te je pokušavao pobjeći s mjesta zločina. Poslije je i pronađen, a utvrdilo se da je riječ o Željku Milovanoviću.

Sam atentat okarakteriziran je kao teroristički čin, a policija je u suradnji s USKOK-om pokrenula opsežnu akciju. Bilo je to vrijeme velike nesigurnosti u Zagrebu, po gradu su krenule priče kako mafija preuzima grad, a podsjećalo se i kako je neuspješan atentar na Pukanića izveden u proljeće iste godine. Pukanić je tvrdio da mu je nepoznati muškarac prišao blizu i pokušao ga likvidirati iz pištolja, no pištolj mu je zatajio pa ga je novinar uspio svladati.

Photo: Dalibor Urukalovic/24sata

Pukanić je nakon toga jedno vrijeme imao pratnju, no iako je dio javnosti tvrdio kako svojim tvrdnjama želi privući pozornost, na žalost, pokazalo se da su sumnje da ga netko želi smaknuti opravdane.




Osim Milovanovića, za kojeg se vjeruje da je aktivirao eksplozivnu napravu, u vrlo brzom roku uhićeni su i pomagači u ubojstvu: Robert Matanić, Bojan Gudurić, Luka Matanić, Amir Mafalani te Slobodan Đurović. Policiji je trebalo svega sedam dana da ih pronađu, i to u regionalnoj policijskoj suradnji kodnog imena “Balkan exspress”.

Optuženi su na sudu proglašeni krivima, a dobili su kazne od 15 do 40 godina zatvora, koliko je dobio počinitelj Milovanović, inače osuđen u odsutnosti.

Do danas nije riješeno tko je naručio Pukanićevo ubojstvo. Neki su prstom upirali u duhansku mafiju, drugi u obavještajne strukture u regiji, no ime naručitelja ostalo je nepoznato premda policija službeno i dalje provodi “mjere i radnje” kako bi rasvijetlila ubojstvo.




Autor:Daniel Radman
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.