screenshot

Ubojstvo koje je potreslo Hrvatsku: Ni nakon 11 godina nije razjašnjeno ubojstvo Ive Pukanića

Autor: Dražen Krajcar

Na današnji dan 2008. godine Ivo Pukanić je sa suradnikom Nikom Franjićem ubijen eksplozivnom napravom, podmetnutom pod njegov automobil parkiran u dvorištu redakcije Nacionala u središtu Zagreba.

Ubijeni su autobombom u ulici Stara Vlaška, u dvorištu ispred sjedišta Nacionala u 18.22 sata. Kako je pokazala kasnija rekonstrukcija. Pukanić i Franjć, svaki sa svoje strane, prilazili su njegovu Lexusu, a trenutak prije nego su ušli u automobil, odjeknula je snažna eksplozija koja je obojicu ubila na mjestu.

Čim se pojavila na mjestu zločina, policija je blokirala promet oko Stare Vlaške i obližnjeg Langova trga s namjerom sprečavanja ubojičina bijega, ali bez uspjeha.

Mogući sumnjivac  bio je uočen netom nakon eksplozije. Policija je izvijestila da je bio u ranim tridesetim godinama, da je nosio šiltericu te da je bježao ne obazirući se na promet. Kasnije je utvrđeno da je riječ o Željku Milovanoviću. Odmah je bilo jasno da je napad organiziran i izveden profesionalno. Eksploziv je aktiviran na daljinski upravljač.

Policija je u suradnji s USKOK-om odmah pokrenula veliku akciju otkrivanja počinitelja atentata koji je uskoro okarakteriziran kao teroristički čin. Tih dana Zagreb je živio u strahu jer su počele kolati priče da grad preuzima mafija, a ubojstvom je bila šokirana i cijela regija. Iako je uz Pukanića ubijen i Franjić, otpočetka je bilo jasno da je on kolateralna žrtva.

Naime, još u travnju iste godine Pukanić je policiji prijavio da je na njega nedaleko od stana u središtu Zagreba izvršen atentat. Prema njegovim izjavama, napadač mu je prišao vrlo blizu, ali mu je pištolj zatajio pa ga je Pukanić uspio svladati. Iako je policija prijavu shvatila ozbiljno, te je Pukanić neko vrijeme imao pratnju, javnost je sve dočekala sa skepsom pa se tvrdilo da je to samo njegova nova samopromocija. Nažalost, Pukanićeve riječi da mu je život u opasnosti pokazale su se točnima šest mjeseci poslije.

Akcija Balkan exspress

Zbog sudjelovanja u atentatu, uskoro su uhićeni Željko Milovanović, Robert Matanić, Bojan Gudurić, Luka Matanić, Amir Mafalani te Slobodan Đurović, i to u rekordnom roku od samo sedam dana. Njihovo uhićenje rezultat je prve opipljive međuregionalne policijske suradnje u akciji kodnog imena “Balkan exspress”. Sva šestorica na suđenju su proglašena krivima i osuđena su na zatvorske kazne u rasponu od 15 do maksimalnih 40 godina, koju je dobio Milovanović. Za njega je utvrđeno da je aktivirao paklenu napravu na motoru, a osuđen je u odsutnosti jer mu se zbog Pukanićeva ubojstva sudilo i u Beogradu. Vrhovni sud je svima povisio kazne.

Ipak, glavno pitanje, tko je bio naručitelj ubojstva, ni danas nije riješeno.

Razne teorije zavjere – od toga da iza Pukanićeva ubojstva stoji tzv. duhanska mafija pa sve do toga da iza Pukanićeve likvidacije stoje udružene državno-političko-policijsko-obavještajne strukture Hrvatske, Srbije i Crne Gore, o čemu bez kraja i konca na beogradskom dijelu suđenja govori Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, do danas nisu dobile nikakvu opipljivu potvrdu. Tu je i problem sefa ubijenog nakladnika u kojem su navodno bile informacije koje bi mogle ukazati na to tko je naručitelj ubojstva, a to policija nikada nije potvrdila, što samo dovodi novih teorija zbog čega je organiziran atentat. Prije nekoliko godina se pisalo da je USKOK došao do novih saznanja da je ubojstvo naručila crnogorska duhanska mafija, ali to nije potvrđeno i zasad nema nikakvih vidljivih pomaka u istrazi.

Ivo Pukanić novinarstvom se bavio od svoje 18. godine, a široj javnosti postao je poznat 1991. godine, kada je postao urednik u  tjedniku Globus. Četiri godine poslije, s grupom novinara napušta EPH te pokreće tjednik Nacional, u kojemu je bio glavni urednik do 2000. godine. Nakon toga postaje predsjednik Uprave NCL media grupe  ijedan od njezinih vlasnika sve do svoje smrti.

Mnoga poznanstva

Ivo Pukanić bio je jedan od najeksponiranijih novinarskih imena u Hrvatskoj i dobitnik više nagrada.

Bio je osoba koja se nije bojala reći što misli, zbog čega je često dolazio u sukobe s neistomišljenicima.

Nikad nije skrivao poznanstvo s Hrvojem Petračem i umirovljenim generalom Vladimirom Zagorcem, bio je blizak s tadašnjim predsjednikom Mesićem i nizom utjecajnih političara.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.