Foto: Duje Klaric/CROPIX

Ubojica Bulj samo što nije na slobodi, a podnosi zahtjev za ponovnim suđenjem

Autor: Dnevno.hr

Ivan Bulj uskoro će odslužiti zatvorsku kaznu za ubojstvo Anđele Bešlić (16) i izaći na slobodu. Sada 61-godišnji Sinjanin odležao je 22 godine u zatvorima, prvo u Lepoglavi pa u Glini, a od lani u Turopolju te će od 10. travnja ponovno biti slobodan čovjek.

No, Bulj je od splitskog Županijskog suda zatražio ponovno suđenje, piše Dalmatinski portal.

Bulj se nakon što je Županijski sud odbio obnovu postupka, žalio Visokom kaznenom sudu. Sud mu je odbacio zahtjev kao nedopušten.

Foto: Paun Paunovic, CROPIX

Nije mu prošlo

“Budući da osuđenik Ivan Bulj ne iznosi nikakve nove dokaze, već samo komentare koji se odnose na drugi postupak u kojem on nije bio stranka, vijeće nalazi da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za obnovom kaznenog postupka”, stoji u rješenju kojim je Bulju odbačen zahtjev.

A Bulj je tražio i ovog puta obnovu postupka uz obrazloženje da je njegov rođak Pave Bulj oslobođen nakon što je on osuđen te da je njegov iskaz kao svjedoka u tom predmetu zapravo njegova obrana koja je novi dokaz, a nije izveden na glavnoj raspravi u postupku u kojem je osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora. Sve ovo je Bulj i ranije isticao kao razloge za obnovu postupka, argumentirajući da bi to dovelo u pitanje pravilnost osuđujuće presude, što sud nije prihvatio.

Podsjetimo, priča iza ovog slučaja je jeziva.

Bulj je na prijevaru ukrcao u auto Anđelu Bešlić, govoreći joj kako će je odvesti kući oko 3 sata u noći početkom ožujka 2002. Djevojka se tada pješke vraćala kući s koncerta, a onda je počeo horor.
Sam se predao policiji

Iako se protivila, Bulj je skrenuo s ceste i odvezao je na nepristupačan predio Vidovo kod Suhača gdje ju je i ubio tupim predmetom. Nemilice ju je udarao po glavi i tijelu, a onda je tijelo odvukao preko žičane ograde i bacio u nepristupačnu jamu te prekrio suhim granjem.

Tijelo je u trenutku pronalaska, mjesec dana nakon užasa, bilo u toliko lošem stanju da su djevojku identificirali s pomoću otiska prsta…

Iako se Bulja u prvobitnoj optužnici teretilo i za silovanje, zbog promjena koje su nastale na tijelu tijekom razdoblja dok nesretna Anđela nije pronađena nije bilo dokaza za taj dio optužnog akta te je oslobođen krivnje za seksualno nasilje.
PORED BEŽIVOTNOG TIJELA PRONAĐENA JE SLIKA NA KOJOJ JE PISALO ‘ZAUVIJEK’: Sudbine nestalih Hrvatica koje nikad neće biti zaboravljene

Na Županijskom sudu u Splitu na koncu je osuđen za teško ubojstvo maloljetne osobe na 27 godina zatvora, no Vrhovni sud je kaznu smanjio s 27 na 22 godine uz obrazloženje kako kazna ne smije biti odmazda društva i zbog olakotne okolnosti da je optuženik Ivan Bulj roditelj.

Cijeli slučaj dobio je i veliku pažnju medija, zbog niza kontroverzi. Prvo se pisalo kako policija nije poduzela sve što je mogla u sklopu potrage za djevojkom dok se vodila kao nestala, a Anđelu je pronašao slučajni prolaznik u jami 500-tinjak metara od njene kuće.

Sinjska policija je u početku mislila da je djevojka pobjegla od kuće, kako se najčešće i nagađa kada su u pitanju tinejdžeri, te nisu dovoljno ozbiljno pristupili njenom traženju. Još poraznije je bilo što se Ivan Bulj sam predao, znači njegovo uhićenje nije bilo rezultat rada istražitelja zločina.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.