Foto: Robert Fajt / CROPIX

Ubila sina (3) da bi mogla kod dečka, a posebno jeziva uloga je maloljetne sudionice

Autor: D.V

U prvom tekstu našeg feljtona o slučajevima koji su potresli Hrvatsku pročitajte priču Chiare Pašić, okrutne majke koja je ubila svog trogodišnjeg sina Denisa. 

Ujesen je trebao krenuti u vrtić. Maleni Denis star svega tri godine taman je dobio par kila i izgledao je kao lutkica. Bio je slatko dijete. Riječi su to kojima je baka Rita Rojnić opisala svog dragog unuka nakon što je brutalno ubijen krajem svibnja 2017. godine. Dječaku je na vrlo okrutan načinu malom stanu u Puli presudila njegova vlastita majka Chiara Pašić uz pomoć maloljetnice (14), s kojom je kasnije tijelo djeteta bacila u more.

Povod takvom grozomornom zločinu, doznalo se kasnije, bio je i više nego bizaran. Chiari, tada 32-godišnjoj mladoj ženi, sinčić je zasmetao jer je naumila otići kod kod dečka kojeg je tek upoznala preko društvene mreže u Makedoniju.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

‘Najbolja žena na svijetu’

Majka i 14-godišnja djevojčica te su ljetne večeri odlučile u smrt poslati Denisa. Dok je dijete ležalo na krevetu, maloljetnica mu je stavila jastuk na lice, a Chiara mu je pridržavala noge. Kako se maleni koprcao, okrutna majka je sjela na jastuk na lice djeteta dok mu je maloljetnica pridržavala noge, a onda su zajedno odnijele beživotno tjelešce pokriveno dekom na područje bivše vojarne Katarina na Valelungi i bacile ga u more.

Baka Rita prisjetila se da je te ljetne večeri sve bilo normalno. “Da sam znala što se događa, došla bih tamo, izlupala bih ih sve”, rekla je 2019. za Jutarnji list. Kazala je i da se u tom periodu svakog dana nekoliko puta čula s Chiarom i provjeravala je, kao i da je njezinoj kćeri konačno krenulo nabolje.

“Uzimala je i tablete, ali joj se od njih spavalo pa nije bila sretna zbog toga. Ipak, sedam godina ona je živjela u strašnim uvjetima, nisam ni očekivala čuda preko noći”, priznala je Rita koja na krije da je Chiara bila psihički bolesna. Od svoje 15. godine imala je probleme, stalno je lagala i često se upuštala u seksualne odnose.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Trebala se liječiti

Prije svoje 18. godine dobila je kćer o kojoj skrbi upravo baka, a iako su doktori više puta ustvrdili da se treba liječiti, ona je umjesto na terapiju 2011. otišla u BiH, gdje se udala za Rešida Pašića, oca ubijenog dječaka. No krajem prosinca 2016. vratila se u Pulu s tada dvogodišnjim Denisom nakon što je njegov otac završio u zatvoru.
“Cijeli splet okolnosti je doveo do ove tragedije. Godinama sam upozoravala na njenu bolest, ali nisam više mogla ništa kad je postala punoljetna. Rešida sam molila da je odvede doktoru jer su mi rekli da bolest ide progresivno dolje. On je govorio da mu je ona najbolja žena na svijetu i nije htio čuti za to”, ispričala je Rita.

Sa svojom je kćeri više puta bila u Centru za socijalnu skrb, gdje je Chiara tvrdila da se želi brinuti o svom sinu. “Znate li da je ona 15 dana prije tragedije bila proglašena nesposobnom za rad. Zar ne bi bilo normalno da netko tko je nesposoban za rad bude nesposoban i za brigu o djetetu? Ne razumijem to.”, požalila se.

ŠKOLSKI POZNANIK CHIARE ROJNIĆ: ‘Ima još barem dvoje djece koje nije ni viđala, u školi se teško snalazila s gradivom i družila se sa sumnjivcima’
Pokušala si je presuditi

Za jeziv zločin o kojemu su izvještavali i strani mediji, majka monstrum dobila je 33 godine zatvora i još dvije godine psihosocijalnog liječenja. Kako je Chiara pita jedino njezina majka, koja je se ne želi odreći. Tvrdi da je loše i da ju progone noćne more.

“Zove me kad god može pa mi priča kako se muči. Odlazim joj nekad i u posjet. Već je nekoliko puta završila u Vrapču, triput je pokušala samoubojstvo”, iskrena je Rita koja smatra da je njezinoj kćeri mjesto na liječenju zatvorenog tipa, a ne u zatvoru. “Psihijatri su rekli da je ona na razini djevojčice od 7-8 godina. Bolest je daleko otišla. A oni su je osudili kao da je normalna! Ne osporavam ja njezinu kaznu, neka ona bude 40, koliko god godina, ali osporavam zatvor”, rekla je i otkrila da je u sobi sa sedam žena, većinom majki.

“Droga se u zatvoru oprašta, ali ubojstvo djeteta ne. To je jasno, dobro svi znamo Božju zapovijed ‘Ne ubij’…”, potresena je Rita koja si ne može oprostiti što nije čitala između redaka, što nije spasila Denisa…

 

 

Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.