fbpx
Foto: Pixabay

U VINOGRADSKOJ PREMINUO PONOS HRVATSKE! Bio je čovjek velikih djela: Kao mladog ga odvodila milicija, a otac ga je ispratio u suzama!

Autor: N.K

Nakon 67 godina redovništva, u KBC Sestre milosrdnice, preminuo je u subotu Isusovac Stjepan Dilber koji je 2010. primio nagradu “Ponos Hrvatske”, javlja Informativna katolička agencija (IKA).

Imao je 86 godina, IKA ga ističe kao promicatelja misija. Ispraćaj će biti ovog petka, 10. prosinca, u 11:40 sati na zagrebačkom Mirogoju, dok je misa zadušnica zakazana za 13:00 sati u u Bazilici Srca Isusova, u Palmotićevoj, istog dana.

Dilber se rodio u Rauševcu kod Brestovskog u općini Kiseljak 24. rujna 1939. godine gdje je bio najmlađi od tranestero djece.

Odvodila ga milicija, a otac u suzama ipak popustio

Želja za duhovnim zvanjem javila mu se već od ranog djetinjstva, moguće jer su mu starija Ivan i Ilija su stupili u Družbu Isusovu kao redovnici. Uz to je i njihova sestra Vladimira bila franjevka.

Dilber se 1953. prijavio sa svega 17-godina kao kandidat za brata u Družbi Isusovoj u Dubrovniku. Tada ga je međutim kući odvela milicija jer njegov otac to nije podržao, ali kada je Stjepan navršio 18 godina, otac se prestao protiviti i sa suzama je ispratio sina do isusovačke kuće u Borovici. Konačno je Stjepan svoj novicijat 10. veljače 1955. u Palmotićevoj u Zagrebu započeo novicijat.

Ponos Hrvatske

“Službovao je najprije kao vratar i prefekt pripravnika za časnu braću u Zagrebu. Zatim je po četiri godine bio sakristan Sveučilišne crkve u Innsbrucku (Austrija) i minister u kolegiju na Jordanovcu u Zagrebu. Radio je u izdavačkoj djelatnosti Filozofsko-teološkog instituta u dva navrata, od 1974. do 1980, pa od 1993. do 2006. U međuvremenu je dvanaest godina radio u nuncijaturi Svete Stolice u Beogradu”, ističe IKA.

Stjepanov brat Ilija bio je u misiji u Africi gdje je bio na glasu kao graditelj, a Stjepanovo domišljato prikupljanje maraka i numizmatike, kao i okupljanje mreže dobrotvora, dovelo je do gradnje 22 crkava te nekoliko samostana i škola u Zambiji i Malaviju.

Foto: IKA

“Misijski ured Hrvatske pokrajine Družbe Isusove koji je vodio br. Stipo pomagao je – i dalje pomaže – i drugim hrvatskim i slovenskim misionarima i misionarkama u Africi, Aziji, Latinskoj Americi, Rusiji i Ukrajini, a osobito pomaže župe u Indiji gdje je djelovao o. Ante Gabrić”, piše IKA.
Dvojica braće su 2010. za svoj rad u pomaganju misija primili i nagradu „Ponos Hrvatske“.

Volio je prirodu

Uz to, Stjepan Dilber je volio i prirodu. Bio je član planinarskog društva u Markuševcu, a na Sljeme se popeo više od 1700 puta, ni zahtjevniji usponi od toga mu nisu bili strani.

“Volio je društvo i ljudi su voljeli njega, pobožnog, dosljednog i vedrog redovnika”, zaključuje IKA.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.