fbpx
Foto: Donal Husnix/Guliver

U VELIKOJ BRITANIJI U KANALIZACIJI OTKRIVEN VIRUS KOJI UZROKUJE POLIO: Liječnici gotovo milijun djece šalju na docijepljivanje

Autor: Dnevno.hr

Zdravstveni djelatnici u Velikoj Britaniji su u posljednjih šest mjeseci, u 116 uzoraka iz kanalizacije u osam londonskih četvrti, otkrili virus koji uzrokuje polio.

Prvi uzorak je otkriven prije šest mjeseci i tada se mislilo da je riječ o izoliranom incidentu, ali u srijedu je Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva objavila da je virus od veljače otkriven 116 puta.

Iako virus uzrokuje dječju paralizu kod jedne od 100 osoba, znanstvenici su posebno zabrinuti za malu djecu koja čine ranjivu skupinu.


Bolest još nije dijagnosticirana, ali liječnici vjeruju kako se virus nekontrolirano širi i da je nadmašio mrežu nekoliko pojedinaca i njihovih kontakata, priopćeno je iz agencije.

Liječnici smatraju da je rizik za javnost nizak jer je većina ljudi zaštićena cijepljenjem u djetinjstvu, no ne žele riskirati sa širenjem virusa među djecom, te je najavljeno da će 900.000 djece starosti do devet godina u širem gradskom području Londona dobiti dopunsko cjepivo protiv poliovirusa tijekom sljedećih mjesec dana. Roditeljima su poručili da cijepe djecu što je moguće prije, pogotovo u kvartovima u kojima je stopa cijepljenja niska.

“Nije prijavljen nijedan slučaj dječje paralize i za većinu populacije, koja je potpuno cijepljena, rizik je nizak”, rekla je dr. Vanessa Saliba, konzultant epidemiolog nacionalnoj Agenciji za zdravstvenu sigurnost.

“Ali znamo da područja u Londonu gdje se poliovirus prenosi imaju neke od najnižih stopa procijepljenosti. Oni koji nisu u potpunosti cijepljeni su izloženi većem riziku”, dodala je.

Posljednji slučaj dječje paralize u Velikoj Britaniji otkriven je 1984. godine, nakon što je bolest iskorijenjena zahvaljujući cjepivu, a liječnici vjeruju kako je virus stigao s putnikom, vjerojatno iz Pakistana, Afganistana ili Nigerije, gdje se cjepivo prima oralnim putem.

Oni koji primaju oralnu verziju izlučuju oslabljenu verziju virusa stolicom. U pojedinim područjima virus može mutirati i početi djelovati kao divlji tip virusa — nazvan poliovirus tip 2 (VDPV2) — tip virusa koji može uzrokovati paralizu.
Ako se nastavi širiti, postoji rizik da će zaraziti nekoga tko nije cijepljen ili nije u potpunosti cijepljen i zaražena osoba može ostati paralizirana.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.