fbpx
Foto: Wotchit/ AFP / EDUARDO SOTERAS

U TIJEKU JE GENOCID O KOJEM SE NE GOVORI?! Trupla plutaju sve do Sudana! Dogovoreno je istrebljenje, ova zemlja grca u krvi…

Autor: N.K

Dok je cijela svjetska javnost usmjerena na kaotičnu situaciju u Afganistanu, u Etiopiji se prema izvještajima pojedinih svjetskih medija događa etničko čišćenje i masakr strahovitih razmjera.

Naime, u toj zemlji već duže vremena traje rat između vlade Etiopije koju vodi dobitnik Nobelova nagrade za mir, Abiy Ahmed, i regionalnih vlasti u Tigraju. Ove godine u lipnju, Tigrajske snage osvojile su glavni grad regije, Mekelle, nakon čega je Etiopijska vlada počela povlačiti svoje trupe iz regije iako su se borbe nastavile.

Međutim, u srpnju su Tigrajske snage najavile novu ofenzivu kako bi vratile pod svoju vlast područja koja je prethodno osvojila Etiopijska vlada.


Etiničko čišćenje

Prema izvještajima CNN-a i Britanskog Telegrafa, upravo to je potaknulo Etiopijsku vladu i etničku skupinu Amhara koje imaju uporište u sjevernom gradu Humera, u blizini granice s Eritrejom i Sudanom, da započnu novu fazu etničkog čišćenja.

Novinarsko izvještavanje u Etiopiji vrlo je ograničeno zbog čega je vrlo teško doći do informacija, međutim pojavljuju se indicije koje upućuju na to da se u Etiopiji upravo odvija genocid ogromnih razmjera, a svjedoci tvrde da se ubojstva vrše na posebno brutalan način.

Britanski Telegraph piše da snage koje vladaju Etiopijom na području grada Humere čine zvjerske zločine – tjeraju tisuće muškaraca, žene i djecu u improvizirane koncentracijske logore, režu im udove i unakažena tijela bacaju u masovne grobnice.

Telegraph tvrdi kako vojne snage idu od kuće do kuće i hapse sve koji prema popisu stanovništva pripadaju toj manjini. Izvori govore kako su vojni lideri Ahmare održale javni sastanak u glavnoj općinskoj vijećnici Humere i dogovorili kako ih sve treba istrijebiti.

“Izvadili joj oči odrezali noge”

Svjedok kojeg se u tekstu Telegrapha naziva Giazu tvrdi kako nemaju milosti prema nikome kome u osobnoj iskaznici piše da je iz Tigraja.

“Feven Berhe bila je nevina građanka koja je posjedovala malu trgovinu. Odveli su je do rijeke Tekeze i ustrijelili”, rekao je svjedok i potom ispričao mučne detalje o njezinim posljednjim trenucima.
“Prije nego su je ubili, izvadili su joj oči i odrezali joj noge. Nikome nisu dozvolili da uzme njezino tijelo i zakopa ga”, govori Giazu, jedan od deset svjedoka koji tvrdi da se ljude ubija i potom baca u jame u okolici triju skladišta i masovnih grobnica izvan grada.

Trupla plutaju do Sudana

Prvotno su bacali tijela u rijeku, međutim ona koja su plutala Tekezom privukla su međunarodnu pažnju, zbog čega su izvršitelji promijenili taktiku.

Ipak, unatoč pokušajima da se zločin prikrije, niz rijeku trupla i dalje pristižu u Sudan. Gebretensae Gebrekristos, zvani Gerri jedan je od vođa u sudanskom gradu Wad El Hilou koji zajedno sa sumještanima skuplja trupla iz rijeke. Prema njegovim procjenama, sveukupno su do sada iz rijeke izvukli 60 trupala. Gerri tvrdi kako dobivaju pozive ljudi iz Humere koji svjedoče ubojstvima, pa onda njima javljaju da nova trupla stižu nizvodno, javlja CNN.
Prema riječima onih koji su pobjegli i lokalnih stanovnika, u Humeri postoji nekoliko koncentracijskih kampova.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.