Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

U svijetu ih mrze jer ometaju promet: Ljevičarski aktivisti stigli i u Hrvatsku

Autor: I.G.

Posljednjih godina klimatske promjene postale su pitanje broj jedan, kojom se intenzivno bave svi mediji, političari i udruge. U središtu tih napora nalaze se klimatski aktivisti, no paradoksalno, mnogi od njih su postali predmet kritika zbog kontroverznih načina kojim prenose svoju poruku.

Jedan od vodećih pokreta u ovom području je Extinction Rebellion, pokret osnovan u Velikoj Britaniji 2018. godine, koji je brzo je postao globalni fenomen s aktivistima i pristašama širom svijeta. Ovi aktivisti su svoje performanse počeli izvoditi i u Hrvatskoj još 2021. godine.

Na njihovoj web stranici ističu se tri cilja: Deklaracija klimatske i ekološke izvanredne situacije, postizanje neto-nultih emisija do 2025. godine te formiranje građanske skupštine za klimatsku pravdu. Kako točno planiraju izgraditi energetsku infrastrukturu bez ugljika u dvije godine ostaje nepoznanica.

(FOTO) Aktivisti izazvali bijes na otvaranju popularnog auto sajma, a onda imali objašnjenje

Drama kod Omišlja

Svoj najnoviji performans u Hrvatskoj izveli su krajem kolovoza, kada su organizirali prosvjednu šetnju od Omišlja do ulaza na LNG terminal. Njih 26 zaobišlo je ograde i policijske snage i ušlo u zabranjeni prostor terminala.

Neke od njih su radnici gađali vodenim topom s broda, a ostale su policijske snage jednog po jednog potrpali u ‘maricu’ i maknule od terminala, kako bi radnici mogli nastaviti obavljati svoj posao.
U TV prilogu Nove TV novinari su intervjuirali prosvjednike. Među njima su bili ljudi iz brojnih država, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Srbiju.

“Plan je blokirati terminal. Želimo poslati jasnu poruku da smo protiv ulaganja u novu plinsku infrastrukturu i u LNG terminal u vrijeme kad nas pogađaju ozbiljne posljedice klimatskih promjena”, objasnila je jedna prosvjednica.
Njihovi članovi svoje su poruke širili i na WRC Croatia Rallyu, gdje su stali na cestu u namjeri da onemoguće trkaćim automobilima da prođu. Na njihovu sreću, osiguranje ih je udaljilo sa staze prije nego su ‘omastili kotače’ trkaćih automobila.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Tko ih financira?

Modus operandi Extincition Rebelliona je ometanje svakodnevnih aktivnosti. Pokret je posljednjih godina u svijetu postao notoran zbog prosvjeda u kojima se ometaju promet tako što se super ljepilom zalijepe za ceste te ne dozvoljavaju čak niti vozilima hitne pomoći da prođu.

Društvene mreže prepune su snimaka na kojima bijesni vozači u nevjerici stoje pred njihovim aktivistima koji im ne dozvoljavaju prolazak.

Tvrde kako svoj rad financiraju većinom iz donacija, no to je zapravo netočno. Kako navodi Bloomberg, Extinction Rebellion i slične udruge većinu svojih sredstava povlače iz globalnog fonda “Climate Emergency Fund” (CEF). Ovo je neprofitna organizacija koja iz pozadine financira aktivnosti nove generacije klimatskih aktivista.

Možemo je izašlo iz ormara: Tomašević više ne skriva svoje namjere?

CEF se pak financira od raznih pojedinaca, ureda i zaklada. Njihov najveći donator prošle godine bio je TCI, zaklada kojom upravlja britanski milijarder Sir Chris Hohn, koji je prošle godine ostvario dobit od 9,5 milijardi dolara.

Politička orijentacija

Zanimljivo, u protivnljenju LNG-u hrvatski ogranak Extinction Rebelliona surađivao je i je s Zelenom akcijom, udrugom čiji je predsjednik svojevremeno bio aktualni zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Ovih dana ratuje s Pernarom, a pogledajte što je Tomašević radio po Zagrebu

“Jedina energetska sigurnost građana je lokalna obnovljiva energija u rukama lokalnih zajednica i odrast, i zato im poručujemo da ćemo se boriti da resursi i ulaganja budu usmjereni u pravu energetsku sigurnost. Ujedinjeni u klimatski pokret u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu, borit ćemo se sve glasnije protiv fosilne industrije i represije kapitalističkog sustava i države koji štite njihov profit”, stoji u objavi na Facebooku koju su objavili klimatski aktivisti nakon performansa kod Omišlja.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.