Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

U SVIJETU 250 MILIJUNA SLUČAJEVA COVIDA: Neki dijelovi Europe bilježe rekordne brojke zaraženih

Autor: Dnevno.hr

Broj slučajeva covida-19 u svijetu u nedjelju se približio 250 milijuna, dok popušta porast slučajeva delta varijante i nastavlja se normaliziranje trgovine i turizma, iako neke zemlje u istočnoj Europi imaju rekordne brojeve novozaraženih.

Tijekom protekla tri mjeseca dnevni prosječni broj zaraženih u svijetu pao je za 36 posto, prema analizama agencije Reuters.

Iako se usporilo širenje virusa, on i dalje zarazi 50 milijuna ljudi svakih 90 dana zbog jako zarazne delta varijante, pokazuje ta analiza. Bilo je potrebno gotovo godinu dana do prvih 50 milijuna slučajeva.

Stručnjaci vjeruju da je za većinu zemalja najgore prošlo

Medicinski stručnjaci su optimistični i vjeruju da je za većinu zemalja najgore prošlo, zahvaljujući cjepivima i prirodnoj izloženosti, iako bi hladno vrijeme i blagdanska okupljanja mogli izazvati porast broja zaraženih.

“Mislimo da je od sada do kraja 2022. točka kada možemo preuzeti kontrolu nad virusom i bitno smanjiti teške oblike bolesti i smrt”, rekla je Maria Van Kerkhove, epidemiologinja u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prenosi Reuters.

Osim cjepiva liječnicima su sada na raspolaganju bolja liječenja. Velika Britanija je u četvrtak postala prva zemlja koja je odobrila antivirusnu pilulu protiv covida-19 koju su razvili Merck i Ridgeback Biotherapeutics, a zove se molnupiravir. Prema istraživanjima taj lijek bi, ako se uzme u ranim fazama bolesti mogao prepoloviti rizik od smrti ili hospitalizacije onih koji bi mogli razviti teške oblike bolesti.

Broj zaraženih raste na istoku Europe, imaju najnižu stopu procijepljenih

Broj zaraženih raste u 55 od 240 zemalja, a Rusija, Ukrajina i Grčka su blizu rekordnih razina od kada je pandemija počela prije dvije godine, prema analizama Reutersa.




Istočna Europa ima među najnižim stopama procijepljenih. Više od polovice svih novih prijavljenih slučajeva u svijetu bilo je iz europskih zemalja, s milijun novozaraženih oko svaka četiri dana, prema analizama. Nekoliko ruskih regija je reklo ovog tjedna da razmatraju uvođenje dodatnih ograničenja i da produžuju rad od kuće.

Više od polovice svjetskog stanovništva još nije primilo ni prvu dozu cjepiva protiv covida-19, prema Our World in Data. Manje od 5 posto u zemljama s niskim dohotkom primilo je barem jednu dozu cjepiva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i druge humanitarne organizacije prošlog su mjeseca pozvale čelnike 20 svjetskih najvećih gospodarstava da financiraju plan od 23,4 milijarda dolara za dostavu cjepiva, testova i lijekova u siromašne zemlje u sljedećih 12 mjeseci.




“Neravnopravna raspodjela cjepiva je najveća prepreka za postizanje naših ciljeva pokrivenosti”, rekao je pomoćnik ravnatelja PAHO-a Jarbas Barbosa.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.