fbpx

U SREDIŠTU BEOGRADA ‘PAMTIMO VUKOVAR!’ Hrabre žene došle pred SANU sa slikama razrušenog grada

Autor: Dnevno.hr

Aktivistice nevladine udruge Žene u crnom organizirale su u petak u ispred Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) u središtu Beograda komemorativni skup i šutnjom odale počast vukovarskim žrtvama.

Transparenti “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru” i “Pamtimo” razvijeni su ispred SANU-a, a aktivistice su držale fotografije porušenog Vukovara i podatke o ubijenim i ranjenim civilima tijekom 87-dnevne opsade grada.

Akcija je održana ispred zgrade Akademije uz ocjenu da je to institucija čiji je značajan dio članova tijekom 80-ih i 90-ih, po ocjeni Žena u crnom, “predvodio kampanju širenja i poticanja ideologije nacionalizma i šovinizma, a potom i poricanje i relativiziranje zločina”.


“Nažalost, SANU se nikad nije jasno distancirao od takvih svojih nečasnih članova”, naglasile su Žene u crnom.

Sjećanje na Vukovar praćeno je i akcijom “Tražimo odgovornost za logore za Hrvate i Hrvatice u Srbiji – 1991/92”, a udruga Žene u crnom najavila je da će zajedno s udrugom žrtava rata “Anima” iz Đulića u Bosni i Hercegovini, 19. studenog sudjelovati na komemorativnom skupu u Vukovaru u znak suosjećanja i solidarnosti s obiteljima žrtava i građanima tog grada.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.