Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U spomen-parku na otoku Kornatu obilježena 13. godišnjica kornatske tragedije

Autor: HINA

U spomen-parku na otoku Kornatu u utorak je obilježena 13. godišnjica kornatske tragedije u kojoj je 30. kolovoza 2007. poginulo 12 vatrogasaca.

Na Velikom Kornatu 30. kolovoza te godine i poslije u bolnicama u Zagrebu i Splitu od teških opeklina umrlo je 12 vatrogasaca, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe iz Šibenika te dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vodica i Tisnog, a jedini preživjeli je vatrogasac Frane Lučić.

Žrtvama najveće vatrogasne nesreće u Hrvatskoj danas su počast kod spomen-križeva odali predstavnici šibenske gradske i županijske vlasti, dogradonačelnik Paško Rakić i župan Goran Pauk. Zajednički vijenac položila su izaslanstva hrvatskog predsjednika, Hrvatskog sabora i Vlade u kojima su bili savjetnik hrvatskog predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev te glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Svijeće su za poginule vatrogasce zapalili i predstavnici Grada Vodica, općina Tisnog i Murtera – Kornata te Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i šibensko-kninske Policijske uprave.

Kod spomen-križeva, na mjestima gdje su vatrogasci pronađeni, svojih najmilijih prisjetili su se članovi obitelji, prijatelji i kolege, koji još čekaju odgovor na pitanje što se tog dana dogodilo na Kornatima.

Za kornatsku tragediju sudilo se vatrogasnom zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe iz Šibenika Draženu Slavici, koji je dva puta oslobođen optužbi. Na zadnju oslobađajuću presudu žalilo se šibenski DORH, koji predlaže da se predmet vrati na ponovno raspravljanje i odluku.

Nekoliko je teorija o uzroku nesreće na Kornatu, poput curenja goriva iz helikoptera i eksplozije ostataka NATO-bombi. Službeno je prihvaćena ona o eruptivnom požaru. Ipak, obitelji stradalih i dio javnosti nisu prihvatili to objašnjenje te smatraju da se prava istina o uzrocima tragedije u kojoj je poginulo 12 ljudi još skriva.




PROŠLO JE 13 GODINA OD KORNATSKE TRAGEDIJE: Evo što se dogodilo tog kobnog 30.8.2007. kada je vatrena stihija uzela 12 života!

 




Autor:HINA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.