Patrik Macek/PIXSELL

U SABORU I DANAS ZANIMLJIVO: Pred zastupnicima rasprava o prijedlogu izmjena Ovršnog zakona!

Autor: HINA/N.M.

Saborski zastupnici u utorak će nastaviti izjašnjavanje i iznošenje stajališta o preostalim amandmanima na Državni proračun koji se tiču godišnjih planova Hrvatskih željeznica i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a razmotrit će i izmjene Ovršnog zakona.

Amandmani koje predlaže Miro Bulj i Klub Mosta tiču se sanacije odlagališta otpada i poticanje odvojenog prikupljanja otpada, dok zastupnik Žarko Tušek (HDZ) predlaže povećanje sredstava za program modernizacije i obnove pruga te izgradnju novih pruga i kolosijeka.

Zastupnici će raspravljati i o Prijedlogu izmjena i dopuna Ovršnog zakona, s Konačnim prijedlogom zakona, kojima se smanjuju troškovi ovršnog postupka te uvodi elektronička komunikacija kako bi bio jasniji, dostupniji i transparentniji.

Predlaže da se ovršni postupak na temelju vjerodostojne isprave pokreće podnošenjem elektroničkog prijedloga putem informacijskog sustava javnom bilježniku koji prijedloge dodjeljuje javnim bilježnicima ravnomjerno prema abecednom redu. Ujedno se propisuje da kada javni bilježnici provode postupovne radnje u ovršnom postupku oni to čine kao povjerenici suda.

Radi jačanja zaštite ovršenika ovim Zakonom se predlaže rješenje u kojem će javni bilježnik kada zaprimi uredan prijedlog ovrhovoditelja poslati prijedlog za ovrhu i pozvati ovršenika da ispuni svoj dug. Ako u roku od 15 dana ovrhovoditelj ne povuče svoj prijedlog za ovrhu, javni bilježnik će donijeti rješenje o ovrsi te isto dostaviti strankama.

Također se smanjuju troškovi postupka na način da više nema troška izdavanja potvrde o pravomoćnosti i ovršnosti jer se ista više ne izdaje na zahtjev ovrhovoditelja, već ju javni bilježnik izdaje ako u roku od 15 dana od isteka roka za prigovor ne zaprimi prigovor ovršenika.

Ujedno se uvodi pravilo da se prijedlog za ovrhu šalje na propisanom obrascu, brišu se odredbe o određivanju predvidivih troškova postupka te se uvodi jedinstvena naknada za postupanje javnih bilježnika u ovrsi. Isto tako, predviđena su poboljšanja odredbi o dostavi jer nakon dva bezuspješna pokušaja dostava se vrši putem oglasne ploče uz obvezno slanje obavijesti ovršeniku u poštanski sandučić i osobni korisnički pretinac e-Građani.




Radi zaštite dostojanstva ovršenika Zakonom se predlaže da se ovrha radi ispražnjenja i predaje nekretnine ne provodi u razdoblju od 1. studenoga do 1. travnja prema fizičkoj osobi koja ne obavlja određenu upisanu djelatnost te fizičkoj osobi koja obavlja određenu upisanu djelatnost ako se ovrha ne provodi u vezi s tom djelatnošću, odnosno da se provodi samo u iznimnim slučajevima. Ujedno se povećava iznos glavnice za koju se ovrha na nekretnini ne može pokrenuti s 20.000 na 40.000 kuna.

Zakonom se povećava broj primanja koja su izuzeta od ovrhe, kao što su: prigodne nagrade (božićnica, uskrsnica, regres), novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika, novčane nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja radnika.

Sjednica počinje u 9,30 sati.




Autor:HINA/N.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.