fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U SABORU BURA IZMEĐU BIVŠIH PARTNERA: ‘Najbolje što mi se dogodilo je da ste me izbacili’; ‘Slažemo se. I nama je to najbolja odluka!’

Autor: Dnevno.hr

Nastavlja se sjednica Sabora, a saborski zastupnici raspravljaju izvješća o mjerama koje je Hrvatska poduzela protiv epidemije bolesti covid-19 od 1. siječnja do 31. kolovoza 2022.

U objedinjenoj raspravi raspravit će se dva vladina izvješća o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tijekom epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-COV-2 u Hrvatskoj, od 1. siječnja do 31. svibnja 2022. te od 1. lipnja do 31. kolovoza 2022, izvješće predstavlja ministar zdravstva Vili Beroš.

No, kako se očekivalo, pošto se radi o temi koja je dugo vremena polarizirala hrvatsku javnost, pljuštali su zahtjevi za strankom.


Prvi ne redu je bio Damir Bajs iz Kluba zastupnika Fokusa i Reformista.

“Covid kriza je obilježila Hrvatsku, nažalost smo podbacili”, rekao je Bajs, govoreći o smrtnosti od covida-19 u Hrvatskoj.

“Kriza je pogodila gospodarstvo i građanstvo, mjere su se mijenjale, onemogućile su rad zdravstva u cjelini. Tražimo stanku da vidimo na koji način se postaviti, da vidimo kako se postaviti prema pitanju zdravstva u cjelini”.

Andreja Marić u ime kluba SDP-a rekla je da na terenu svjedočimo da smo još uvijek u epidemiji.

“Kampanja za cijepljenje je bila nedostatna, i dalje nije dovoljna, ne znamo što nas čeka u zimskim mjesecima. lijekovi nisu svi dostupni, još nemamo podatke o Paxlovidu iako ste ga u veljači naveli u smjernicama. Mogu li hrvatski građani dobiti lijek koji bi im mogao spasiti život? Problema je puno, naši građani moraju imati jednako pravo na skrb, smjernice moramo uskladiti na nivou Hrvatske, provodi li se skrb o covid pacijentima na nivou Hrvatske jednako?”, pitala je.

Marijan Pavliček iz Suverenista smatra da Hrvatska ima loše statističke podatke u borbi protiv covida-19 i za to krivi Stožer, koji je nazvao ‘političkim tijelom koje je donosilo i politički motivirane odluke’.
Članove Stožera optužio je i da se i sami nisu držali mjera, a za primjer je naveo ministra zdravstva Vilija Beroša bez maske kod urara.

HDZ-ov Željko Reiner mu je žestoko vratio, čak je malo i povikao.

“Morao sam reagirati zbog toga što se svašta priča! Sada pitate zašto se naručilo tako puno cjepiva. Da se slučajno nije naručilo dovoljno, a sjetimo se prvih mjeseci kada je vladala histerija tko se cijepio, tko se cijepio preko reda, da nije bilo cjepiva, sve bi bilo izrazito loše. Sulude su tvrdnje da su cjepiva loša!”.
Suverenisti se s njim po tom pitanju nisu složili, a onda se javio i njihov bivši član, a sada pripadnik vladajuće većine, Hrvoje Zekanović.

“Meni je daleko najbolja stvar u političkom angažmanu kada su me ova gospoda izbacila iz stranke”, zbog čega je zaradio pljesak djela prisutnih zastupnika. No, na repliku nije morao dugo čekati.

Suverenist Milanović Litre se s njim, naime, složio,

“Slažemo se u potpunosti sa Zekanovićem. I nama je to bila najbolja odluka”.

Zatim je nakon stanke od 10 minuta ministar Vili Beroš predstavio izvješće.

“Epidemiološka situacija je relativno stabilna, 16 dana za redom nam padaju brojevi novozaraženih. Ovo je značajno i možda neočekivano, no još nije došao hladni val jeseni kada ćemo biti u kućama, virus je još oko nas i moramo biti oprezni”, rekao je ministar.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.