Foto: Tom Dubravec / CROPIX

U restoranu svog oca priprema se za pothvat preuzimanja HDZ-a: Plenkovićev dužnik postaje nasljednik

Autor: Željka Babić/7dnevno

Postoji HDZ-ov igrač koji čeka svoju priliku da nakon što Andrej Plenković ode s čela HDZ-a i Vlade, preuzme sve:  zove se Oleg Butković i odavno se počeo pripremati za provedbu toga plana, a oko sebe će okupiti i neke od Plenkovićevih ljudi, ali i dobar dio onih s desnijeg krila stranke.

Svatko tko je ikad Butkovića pitao gdje se vidi u budućnosti, nakon što je danas najdugovječniji član Vlade koji je u njoj bio i prije samog Plenkovića, i uspio je dosad preživjeti sve potrese, afere i smjene u Vladi, zna da Olja, kako ga zovu u njegovu kraju, odgovara uvijek isto: “Aaaaa, umorio sam se ja, odradio sam ja već puno, ja sad mogu već u političku mirovinu.” No oni koji ga dobro poznaju, i koji poznaju stanje u HDZ-u, znaju da je Oleg Butković vjerojatno najdalje od političke mirovine što može biti. Sa svojim suradnicima, a takvih je u HDZ-u mnogo, priprema preuzimanje stranke nakon što Plenković ode, a taj bi trenutak mogao dočekati doma, u Novom Vinodolskom i Primorsko-goranskoj županiji, gdje se 2025. planira kandidirati za župana i prvi put u toj regiji pobijediti SDP.


Ljudi koji ga okružuju i okuražuju u ovom planu tvrde kako Andrej Plenković neće dugo ostati na poziciji premijera, a znaju da se Butković u restoranu svog oca u Novom Vinodolskom od početka ljeta ozbiljno priprema za ovaj pothvat preuzimanja HDZ-a. Iako Plenković ima sve šanse da na proljeće ponovno pobijedi blijedu i usahlu opoziciju i da bez problema formira vladu, u HDZ-u su sigurni kako će već do kraja 2024. on, umjesto trećeg mandata na čelu Vlade, ipak izabrati Bruxelles. Ne samo zato što je “briselski ćato”, kako mu se izruguje šef države, nego i zato što je vrh EU-a u teškoj krizi.

Oleg Butković iz vremena dok je bio gradonačelnik Novog Vinodolskog – Foto: Alen Medjic / CROPIX

Plenković umjesto Ursule?

Ursula von der Leyen kopa si vlastitu raku politikom prema Izraelu, pri čemu Palestince naziva isključivo teroristima, i dok čak i pogubljeni “president” Joe Biden osuđuje krvave masakre u Gazi, Ursula bezuvjetno staje na stranu Židova i Izraela, kakve god pokolje činili.

Osim što su se od nje ogradili i njezini pučani u EPP-u, pa tako Manfred Weber doslovno izlazi iz dvorane dok ona drži svoj govor o stanju Unije, što znači da nema podršku ni u vlastitim redovima desnog centra, nedavno su joj interno pismo pisali i sami zaposlenici službi i tijela Europske komisije. Molili su je da ne zauzima tako radikalno stranu Izraela dok Palestinci u Gazi ginu kao muhe, i podrška joj rapidno kopni. Europska je unija u dubokoj internoj krizi, a s obzirom na to da će se na europskim izborima iduće godine prvi put birati spitzenkandidat, Ursula bi mogla ostati bez podrške već u kandidaturi, a pogotovo na samim izborima.

U svakom slučaju, na njezinu mjestu mnogi vide upravo Andreja Plenkovića, ako EPP bude sastavljao Komisiju. Hrvatski premijer želi dobiti izbore za Sabor, pobijediti opoziciju koju prezire i treći put voditi Vladu. Ali ako iz redova pučana stigne molba da upravo on bude kandidat za šefa Komisije, Plenković to neće odbiti. Jer, tko bi i odbio biti lider Europe?! Druge ponude sigurno neće ni razmatrati, ali ova funkcija šefa europske vlade sigurno je sirenski zov kojem Plenković neće moći odoljeti.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Uostalom, time će i Milanoviću pokazati tko je i što je. Takva opcija nije uopće nerealna jer je Plenković najdugovječniji premijer kojega pučani u ovom trenutku u Europi imaju. Njegovih osam godina mandata nitko drugi nije dosegao i zato on slovi kao ozbiljan kandidat za šefa EK. A i potvrdio je da će se naći na vrhu liste HDZ-a za Europski parlament 2024. U HDZ-u smatraju da će on u Bruxelles sigurno otići u takvom scenariju. A tada se otvara ogroman prostor za njegova nasljednika.

Osigurao novac

Potpredsjednik Vlade i uspješan ministar prometa Oleg Butković po mišljenju je mnogih, a i po vlastitom, taj koji treba naslijediti Plenkovića na čelu HDZ-a i Vlade. Prvo, on je pokazao da zna više nego uspješno voditi jedan takav megaresor kao što je promet, infrastruktura i more. Sagradio je famozni Pelješki most, sagradio je Istarski ipsilon, gradi drugu cijev tunela Učka, gradi novu riječku luku Rijeka Gateway, osigurao je novac za cestu do Žute Lokve, sagradio je u Baranji i u Sisku nove prometnice, sagradio je bezbroj riva i luka na Jadranu.

Uz to je više nego mudar i uvijek je otklanjao mogućnost da je zainteresiran da na bilo koji način ruši Plenkovića. Mudro šuti ili pak narodski zdravorazumski zbori kad ga se pita o stanju u stranci. Otkako je u Vladi ostao kao kadar Tomislava Karamarka, ali umjereni pa ga je Plenković samo preuzeo k sebi, uspio je steći Plenkovićevo povjerenje. Danas mu je potpredsjednik, i to od povjerenja, jer se Olega šalje kad su posrijedi teški poslovi i teške odluke. Kad je trebalo uvjeriti velike trgovce da stanu s dizanjem cijena, Plenković je poslao Butkovića. Nije to posao koji je odradio izgubljeni Davor Filipović, koji je nominalno ministar gospodarstva. Oleg je taj koji je skupio velike igrače iz trgovine i zaprijetio im porezom na ekstraprofite ako ne stanu s dizanjem cijena. I slomio ih je.
Kad je riječ o brodogradnji, opet bankama ide Oleg da im objasni da kredite moraju dati. Kad je trebalo uvesti reda u kaos između Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta i ARZ-a, i to je riješio Oleg. Ako treba potjerati SDP iz pola gradova u crvenoj riječkoj regiji, pošalji Olega. Danas je HDZ u toj regiji na vlasti u svim mjestima južnije od Rijeke i SDP više uopće nema dominaciju u većini jedinica. Plenković ga može poslati komu god želi i zna da će stvar biti riješena. Jer Oleg Butković zna “zavrnuti ruku” onomu tko prkosi Vladi.

Slavonski HDZ-ovci razočarani Anušićevim odlaskom: Spominju Plenkovićevu ucjenu

Njihovo međusobno povjerenje je, naravno, tek uvjetno. Premijer koristi činjenicu da Butković ne smije otkrivati svoje karte i ambicije pa ga uspješno kontrolira. Onog trenutka kad ga je stavio na mjesto potpredsjednika Vlade, i to za gospodarstvo i sve pripadajuće resore, Butković je znao da je gotov. Znao je da to ne smije i ne može odbiti jer će ga inače premijer poslati kući, bez resora i bez portfelja, a s činjenicom da je morao pristati, znao je da mora pristati i na to da bude Plenkovićev čovjek od povjerenja. I od tog trenutka politički miruje. Čeka svoj trenutak.

A uvjeren je da će ga i dočekati. I to, kako kažu upućeni njemu bliski suradnici, na vrlo mudar način, ispod radara, povlačeći se iz sljedeće vlade, nudeći se da odigra igru na lokalnim izborima u Primorsko-goranskoj županiji, gdje želi biti prvi HDZ-ov župan u povijesti (ne računajući one koji su to postali političkom trgovinom). Smatra da s kartom uspjeha na lokalnim izborima u crvenoj Rijeci može imati ulaznu kartu i za pobjedu u HDZ-u onog trena kad stranka bude trebala birati novog predsjednika. Jer odlazak Plenkovića u Bruxelles to bi zahtijevao. Dovoljno je sjetiti se Tonina Picule koji je bio izjavio da će SDP voditi iz Bruxellesa. Odmah je izgubio pa je jasno da ni Plenković ne bi mogao biti šef stranke ako bi izabrao mjesto predsjednika Europske komisije.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Butkoviću je i dosta vođenja resora. Zna da je nakon cesta na redu željeznica, a to je Sizifov posao, i koliko god novca EU dao, unutarnji problemi ubit će svakog onog ministra prometa koji pokuša krenuti u rješavanje problema s HŽ-om. Zato on od toga želi pobjeći.

Sprema zamku

Druga je opcija da Butković ipak ostane u novoj vladi, znajući da će i kao potpredsjednik imati dobru šansu da uskoči u Plenkovićeve cipele. No, tu postoji jedna kvaka – prvo mu Plenković to mora ponuditi. Na posljednjim lokalnim izborima u Rijeci Oleg Butković nikako nije htio biti kandidat za župana. Još se želio politički kaliti i jačati na nacionalnoj sceni. I Plenković mu je popustio. Otad mu je dužnik. No zapravo priprema strategiju kako da postane njegov nasljednik. Ako ga Plenković ne bude htio u svojoj novoj vladi, upravo znajući da mu ovaj sprema zamku za preuzimanje stranke, natjerat će ga da bude kandidat za župana. I zato se Butković upravo i priprema da 2025. postane župan, a onda krene u preuzimanje HDZ-a.

Naime, u njegovu krugu smatraju da bi formiranje nove Europske komisije moglo potrajati dulje nego inače. Unutarnji sukobi pučana, a i vjerojatna tijesna većina u Europskom parlamentu u kontekstu novih globalnih okolnosti, ratova i sličnih zbivanja, što će donijeti velike političke promjene i u samom Parlamentu, mogla bi rezultirati nemogućnošću brzog formiranja EK, i u Butkovićevu krugu smatraju da će i on imati dovoljno manevarskog prostora, a i vremena, da pripremi teren za preuzimanje stranke i Vlade dok se Plenković ne preseli u centar EU-a.

Foto: Dusko Marusic / CROPIX

Zanimljivo je da Butković već godinama ima istaknutu političku karijeru, a tek su mu 44 godine. Rođen je 1979., a već 2005., sa samo 28 godina, postaje gradonačelnik Novoga Vinodolskoga, i ondje bez problema pobjeđuje, a 2016. prelazi u Vladu Tihomira Oreškovića, odnosno Karamarkovu vladu. Prijateljica mu je bila otpočetka Kolinda Grabar Kitarović i jedina dokazana njegova afera veže se uz nju, jer joj je javnim novcem platio boravak u hotelu za stranačke potrebe, odnosno za njezin odmor na moru.

Malo radikalan

Ona je uvelike stajala iza njega politički, sve do njegova dogovora s Karamarkom. Upućeni kažu da je Oleg Butković prije desetak godina Karamarkovu struju odabrao iz dva razloga – prvo, pod utjecajem Kolinde, a drugo zbog činjenice da je tada ta struja jednostavno prevladavala, a podvelebitski kraj svakako je htio imati svog čovjeka u Vladi. Politički je on u HDZ-u desno točno toliko koliko treba biti da bi nakon Plenkovićeva desnog centra, kojeg u stranci mnogi smatraju “ljevičarenjem”, postao predsjednikom stranke, a opet je dovoljno malo radikalan da bi mogao i u očima pučana biti donekle prihvatljiv kandidat za šefa HDZ-a i Vlade. Jer, za razliku od Plenkovića koji je premijerom i šefom stranke postao “rukopolaganjem” Ursule i EPP-a, Butković bi to mogao izboriti sam.

Šef SOA-e najavio zaoštravanje odnosa sa Srbijom, a ni na Bosnu ne gleda s mirom

Teško da u stranci ima pravu konkurenciju nakon što se dokazao kao ministar, a i “eksterminator” SDP-a u svom kraju. A uostalom, čini sve da tu konkurenciju ili dobije na svoju stranu ili kasnije u stranačkim izborima i pobijedi. Za razliku od nekih drugih, on uza se u HDZ-u ima i pripadnike stare desne struje, barakaša i drugih koji dobro pamte njegove desnije dane u stranci, pod Karamarkovom kapom. Mnogi misle da, za razliku od Plenkovića koji je ovladao HDZ-om jer je prije toga ovladao i državom i institucijama, Butković de facto u stranci ima mnogo više pobornika. Prihvatljiv je i desnima i liberalnima u HDZ-u i zato je siguran da može preuzeti HDZ.

Autor:Željka Babić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.