FOTO: Unsplash

U RALJAMA OVRHA: Kuća mu je završila na bubnju, a sve zato što je bio jamac ‘prijatelju’ koji je prestao vraćati kredit banci!

Autor: Dnevno

Nakon što je prestao moratorij na ovrhe, brojni su se građani našli pred zidom strepeći kako će platiti potraživanja banaka, agencija za naplatu potraživanja i sličnih. Među njima je i gospodin Damir K. (56) iz Čakovca, piše 24sata. Naime, i on je među onima koji su pali u ralje ovrha, a njemu su obiteljsku kuću stavili “na bubanj” unatoč svim njegovim nastojanjima da vrati dug, koji nije njegov.

Sve je počelo prije 12 godina kad je ovaj vojni invalid, nekadašnji pripadnik slavnih varaždinskih Puma, 7. gardijske brigade, pristao biti jamac za kredit prijatelju, koji je kredit uzeo za pokretanje posla. No, posao nije krenuo kako treba, a “prijatelj” je prestao plaćati rate i javljati se, pa je sav teret duga pao na Damira. Nastavak priče tipičan je za hrvatske prilike:

“Riječ je bila o kreditu od 50.000 eura. Bio sam mu jamac, firma mu je propala i prestao je vraćati kredit. Odmah sam otišao u banku i predložio im da ja nastavim plaćati kredit u ratama. Ali oni nisu željeli ni čuti za to, tražili su novac odmah. Naravno da nisam imao 50.000 eura, a ne mogu vam ni opisati koliko puta sam ih molio da u ratama otplatim taj novac, ali neuspješno. Uskoro su mi se javili iz neke tvrtke za naplatu potraživanja i rekli da sam dužan 500.000 kuna, dakle 150.000 kuna više od prvobitnog iznosa. I s njima sam pokušao razgovarati, rekao da želim vratiti kredit u ratama, jer odakle mi toliki novac odjednom. Ma kakvi?! Njih zanima samo keš. Odbili su me i upisali se na moju česticu. I uporni su da pošto poto prodaju moju kuću, zovu to prodajom ‘u pet koraka'”, kazao je.

Unatoč svim nedaćama, on se i dalje bori da spasi kuću u kojoj živi sa suprugom i kćeri

“Prva procjena vrijednosti kuće bila je 380.000 kuna i ja sam ponudio da je otkupim u ratama. Odbili su, tražili su gotovinu odmah, a poslije su nabili cijenu kuće na više od 500.000 kuna. Ne znam više što učiniti, s njima nema razgovora ni dogovora”, kazao je.

U udruzi Ovršni govore da tvrtke za naplatu potraživanja pokušavaju prodati kuće dužnika na nezakonit način.

“To je sramotno, zapravo nevjerojatno. Oni obilaze kuće i prate kad nema ukućana. Tad fotografiraju kuće i onda ih oglašavaju na Njuškalu. Sramota”, rekli su iz udruge Ovršni.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.