Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

U PLENKOVIĆEVOJ VLADI NEMA ČLANA koji je radio nešto izvan politike, a svi imaju raskošne imovine…

Autor: Iva Međugorac

Podvale koje su snašle Vladu premijera Andreja Plenkovića, sve je teže pratiti – tako je nedavno netko nepoznat podvalio mercedes u dvorište ministrice Žalac, negdje u isto vrijeme podvaljeno je i ministru poljoprivrede, pa je tako, osim lažnih fotografija na kojima u krilu njiše prostitutku i šmrče kokain, neka „banda“ Tolušiću podvalila raskošnu roštiljarnicu, a zatim je podvaljeno i Goranu Mariću, a tek podvale koje su nikle oko Lovre Kuščevića? I sve je to nemoguće pohvatati.

Međutim, kada pogledate sve Plenkovićeve ministre, pa i njega samoga, te im životopise usporedite s njihovim popisima imovine, gotovo da ste na korak do zaključka kako je hrvatskom narodu cijela Vlada – podvaljena. Naime, rijetki su ministri koji su svoju karijeru gradili izvan javnog sektora, a usprkos tome, njihove imovinske kartice izrazito su raskošne. No, krenimo redom…

ANDREJ PLENKOVIĆ

Službena biografija hrvatskog premijera otkriva kako je on prvi među jednakima, ali u njegovom životopisu nema ni traga poslovima koji nisu usko vezani uz politiku. Karijeru je kao pravnik počeo graditi u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je devedesetih radio kao stručni suradnik  na Odjelu za europske integracije.

Bavio se odnosima Hrvatske s Europskom unijom,  radio je i kao voditelj Ureda zamjenika ministra Ivana Šimonovića, a uz to   i kao Nacionalni koordinator za Srednjoeuropsku inicijativu. Bio je i  član Pregovaračkog tima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanje EU-u, a tijekom pregovora između 2000. i 2001. godine, radio je kao voditelj Radne skupine za politička pitanja.


Plenković je bio i nacionalni koordinator za Srednjoeuropsku inicijativu, radio je i kao zamjenik šefa hrvatske misije u Bruxellesu, ali i kao zamjenik veleposlanika u Francuskoj. Obnašao je dužnost državnog tajnika za europske integracije u Vladi, i to na poziv Gordana Jandrokovića, a uz to radio je i kao državni tajnik te nacionalni koordinator za Dunavsku strategiju. Djelovao je i u diplomaciji, bio je izabran i kao zastupnik u Hrvatskom saboru, ali i kao europarlamentarni zastupnik, te na koncu i kao premijer –  i sve to plivajući isključivo u političkim vodama.

 

A da se takvo plivanje isplatilo, potvrđuje i premijerova imovinska kartica. Naime, on kao premijer zarađuje   oko 22 tisuće kuna mjesečno. S druge, pak, strane i supruga, Ana Maslać Plenković, državna je službenica i radi u Saboru gdje godišnje zaradi oko 121.384,56 kuna neto. Plenkovići posjeduju stan u Zagrebu od 187,31 četvornih metara, vrijedan oko 2,61 milijun kuna, a osim toga u imovinskoj kartici navodi se i nekretnina od 5,63 kvadrata, vrijedna 20 tisuća kuna.

Do nekretnina su, kako se ističe u kartici, došli kupnjom od primitaka ostvarenih  nesamostalnim radom, ali i prodajom imovine. Plenkovići se voze u passatu iz 2011. godine, vrijednom oko 100 tisuća kuna, a tu je i 69 HT-ovih dionica nominalne vrijednosti od po sto kuna. Za razliku od brojnih hrvatskih obitelji koje rade u realnom sektoru, Plenkovići nemaju kredita, ali imaju štednju od 130 tisuća eura.

GORDAN JANDROKOVIĆ

Za razliku od Plenkovića, Gordan Jandroković je,  ipak, plivao poduzetničkim vodama, no zov politike, po svemu sudeći,   bio je jači, a da je karijeru dobro usmjerio potvrđuje i popis njegove imovine. Jandroković je, stoji u njegovoj biografiji, počeo raditi još tijekom studija, a u privatnom sektoru ostao je do 1994. godine, kada je počeo raditi u Ministarstvu vanjskih poslova. Boravio je jedno vrijeme i u Rotterdamu, ali po povratku je ostao u Ministarstvu. Karijeru je gradio i u Sanaderovom kabinetu, a onda je ponovno od 2000. do 2003.godine, pokušavao raditi u privatnom sektoru – kao menadžer u tvrtki Stanić koja se bavi distribucijom  prehrambenih proizvoda. Potom se vratio u rodni Bjelovar te osnovao tvrtku Beming za građevinske poslove i upravljanje stambenim zgradama, ali onda se opet okrenuo svojem HDZ-u gdje je obnašao cijelu paletu dužnosti.

Tako je ravnao  raznim odborima, upravljao bjelovarskim županijskim ogrankom stranke, bio saborski zastupnik,  glasnogovornik HDZ-ova Kluba zastupnika, ali i obnašao dužnost ministra vanjskih poslova i europskih integracije, te je bio potpredsjednik Vlade kojom je ravnala Jadranka Kosor. Jandroković je bio i prvi čovjek zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a, a za vrijeme Jadranke Kosor  kao predsjednice Vlade, ostao je na mjestu ministra, dok je od 29. prosinca 2010. godine obnašao   i dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske. Te je godine izabran za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a grada Zagreba, te je na koncu, uz sve ostale dužnosti, postao i predsjednik Sabora.

Ta funkcija osigurala mu je mjesečne prihode od 22.442 kune neto, a uz to od kapitala na godišnjoj razini uprihodi oko 75.085 kuna, dok u rubrici ostali prihodi navodi 1500 kuna mjesečno –  riječ je o primicima koji se ne smatraju dohotkom, i primicima na koje se ne plaća porez na dohodak.

Supruga mu je liječnica na Rebru i godišnje zaradi nešto manje od 150 tisuća kuna neto. Jandrokovići u Zagrebu posjeduju stan od 149,80 kvadrata vrijedan dva milijuna kuna, te garažu od 15 kvadrata, vrijednu 100.000 kuna. Š Sabora vozi se u golfu iz 2015. godine procijenjenom na sto tisuća kuna.   Jandroković na računu ima 112 tisuća eura i 745 tisuća kuna štednje, a supruga, pak, ima štednju od 16.000 eura.

MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ

Glavna tajnica Vijeća Europe, najnovija je to titula Marije Pejčinović Burić, još uvijek službene šefice diplomacije, ali i potpredsjednice Vlade, koja se također može svrstati u skupinu najimućnijih članica Plenkovićeva tima. I ona se  nije previše gradila u poduzetničkim vodama, no zato joj suprug Burić tamo pliva poput ribe, a kada zagusti ulijeće i zagrebački gradonačelnik Bandić koji je nedavno njegovoj firmi – otpisao dugove.

Pejčinović Burić će na novoj europskoj dužnosti primati plaću od 300 tisuća eura godišnje, a u tu cifru basnoslovne dnevnice nisu uključene. To je svakako osjetna razlika u usporedbi s oko 19 tisuća kuna mjesečno, koliko joj se na račun slijevalo kao vladinoj dužnosnici.

Inače, Pejčinović Burić je s karijerom startala davne 1988. godine u Zagrebu, gdje je radila kao stručna suradnica za vanjsku trgovinu u Končaru. Tmo se zadržala do 1991. godine, kada je postala glavna tajnica zagrebačkog Europskog doma, ali i zamjenica glavnog tajnika Europskog pokreta Hrvatska. Od 1995. do 1997.  bila je direktorica Europskog doma, a onda je nakratno, kao  direktorica korporativnih komunikacija, prešla u Plivu. Potom je preuzela funkciju članice Pregovaračke skupine RH za ulazak u EU, a onda je postala i koordinatorica ISPA programa, a zatim i nacionalna koordinatorica za program pomoći i suradnju između Hrvatske i EU.

Bila je također članica niza drugih pregovaračkih skupina, a 2000. godine radila je kao pomoćnica tadašnje ministrice europskih integracija, a današnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Bila je i državna tajnica u istom Ministarstvu, te od 2005. do 2008.godine obnašala dužnost državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova. Bila je i HDZ-ova saborska zastupnica, radila u raznim odborima i parlamentarnim skupštinama, konzultantske savjete dijelila je Ivici Dačiću, a uz to radila i kao ekspert-savjetnik za pitanja europske politike, penjući se po političkoj piramidi, sve do šefice diplomacije.

Suprug Burić, zbog kojega je ministricu prozivao Miro Bulj, budući da je njegova firma trebala graniti TE na Peruči, prema imovinskoj kartici zaposlenik je MCC Ekskluziv nekretnina s primanjima od oko 30 tisuća kuna neto.

Pejčinović Burić je vlasnica građevinskog zemljišta u Smokvicama, površine 375 m2, vrijednog 300 tisuća kuna. U Rakvicama ministrica posjeduje građevinsko zemljište od 2345 m2 procijenjeno na 30 tisuća kuna, a tu je i njiva od gotovo 45.000 m2 koja vrijedi 120 tisuća kuna. Suprug je, pak, s trećim osobama suvlasnik stana u Zagrebu od 121 m2, koji je procjenjen na 1,360.000 kuna.

Ministrica se vozi u peugeotu iz 2002.godine, koji vrijedi oko 10 tisuća kuna, a osim toga tu je i lexus iz 2007. godine, procijenjen na 100.000 kuna,, kao i raskošna umjetnička dijela   vrijedna oko 150 tisuća kuna. Suprug posjeduje i poslovne udjele u nizu tvrtki.

Ministričina štednja iznosi 40 tisuća kuna, a tu je i djetetova štednja nešto veća od 10 tisuća eura.

DAMIR KRSTIČEVIĆ

Osim neupitne vojne karijere, ministar obrane Krstičević jedan je od rijetkih članova Vlade koji su izlijetali u poduzetničke vode, pa je tako 2001. godine  radio u tvrtki Stipe Marića, vlasnika M San grupacije, kao menadžer. Nedugo potom i sam je postao direktor tvrtke KING ICT, istini za volju, to nije prošlo bez afera i prozivki zbog  sukoba interesa, ali Krstičević nije posustajao, pa je tako poslovanje proširio na područje bivše Jugoslavije. No, valja imati na umu da je i njegova tvrtka surađivala s javnim poduzećima, te je tako bila jedan od glavnih dobavljača računalne opreme za njih, zbog čega je i pokretana istraga.

Krstičević je radio i kao savjetnik za vojna pitanja kod Jadranke Kosor, dok je bila premijerka, jedno je vrijeme surađivao i s Karamarkom, dok je ovaj upravljao HDZ-om, a karijeru je zaokružio preuzimajući resor obrane. Krstičević je radio i kao predsjednik NO u PP Orahovica, a među ostalim bio je i HDZ-ov saborski zastupnik. Danas, pak, prima plaću od oko 16.255 kuna neto, dok mu je supruga djelatnica M San Nekretnina i to za 150 tisuća kuna godišnje.

Kada je o nekretninama riječ, prvi čovjek hrvatske obrane ima se čime pohvaliti. Naime, on i supruga vlasnici su stana u Zagrebu od 160 kvadrata, vrijednost nekretnine je 1,586.234 kune, a stan je stekao kao dar od roditelja, ali i prodajom poljoprivrednih proizvoda, te kupnjom primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, te kupnjom od drugih izvora dohotka.

Prijavio je Krstičević i drugi zagrebački stan od 111 kvadrata, vrijedan 927.960 kuna, no kako ga je stekao – nije otkrio u kartici. Treća je pak nekretnina vikendica od 120 m2 u Žaboriću, vrijedna 638.400 kuna, a u Zagrebu   ministar posjeduje i građevinsko zemljište od 868 kvadrata proicjenjeno na skoro 600 tisuća kuna. Spomenimo i 75 tisuća kuna vrijednu zagrebačku garažu od 38 kvadrata.

Krstičevićev golf iz 2009. godine procijenjen je na 64 tisuće kuna, a   i on posjeduje HT-ove dionice, njih 63 nominalne vrijednosti od po 139 kuna. Krstičević je uspio uštedjeti i  385.000 eura.

TOMISLAV TOLUŠIĆ

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, sav svoj uspjeh, ali i imetak može zahvaliti HDZ-u u kojem se prilično spretno penjao. Naime, cijela Tolušićeva karijera vezana je za politiku i državnu službu, a sve je, pak, startalo poslom vježbenika u Uredu državne uprave. Tako je na državnoj  plaći, Tole stekao imetak, zbog kojeg je nedavno dospio u fokus javnosti.

Danas je vlasnik stana u Zagrebu, dok u rodnoj Virovitici posjeduje roštiljarnicu od 120 kvadrata. Uz to posebno je zanimljivom u javnom prostoru ocjenjena 2017. godina, u kojoj je aktualni ministar kupio stan od 83 m2 u Zagrebu, ali i zemljište u Virovitici na kojem je naknadno nikla i kuća. Vozni je park te presudne godine okrunio passatom vrijednim 200 tisuća kuna, dok istodobno ušteđevinu u svojim karticama nikada nije prijavio.

S prvim danima punoljetnosti Tolušić se upisao u HDZ. I tu je ostaje do danas, radeći kao vježbenik, stručni suradnik, ali dakako i virovitičko-podravski župan. U prvoj kartici, koja datira iz 2011. godine, Tolušić je prijavio plaću od oko 18 tisuća kuna dok je njegova tadašnja supruga radila za 6 tisuća kuna. Kreditima i pozajmicama supružnici su kupili  tri nekretnine – stan od 83 m2 u Virovitici procijenjen na preko pola milijuna kuna, stan od 28 kvadrata u Osijeku, te također stan u Zagrebu od 49 kvadrata. U to vrijeme kupuje i novi citroen C Crosser.

Stanove je kupovao na kredite i pozajmicama, a i to je, svjedočili smo nedavno – zanimljiva štorija. Naime, prvi kredit od 45 tisuća eura uzeoje 2005, a dok je taj kredit otplaćivao. uzeo ih je još dva pa 2008. godine uzima kredite od 21 tisuću eura, potom se 2010. godine zadužuje za 55 tisuća eura – sve preko čuvene Hypo banke. Kredit iz 2005. godine isplaćuje prije roka, a onda i onaj iz 2010. godine, te u 2015. godini uzima novi kredit od 59 tisuća eura na rok od 15 godina, ali ga isplaćuje u svega godinu dana. Već 2016. godine ministar ulazi u novi kredit   u Splitskoj banci, od 70 tisuća eura.

U međuvremenu, Tolušić se razvodi, a u parnici ostaje bez stana u Virovitici, koji danas glasi na bivšu suprugu. No, u međuvremenu kupuje novi od 70 kvadrata procijenjen na 440 tisuća kuna. Ponovno u brak stupa 2017. godine, a tada osim raskošnog istarskog vjenčanja kupuje i novi passat preko leasinga, te u karticu upisuje i zemljište nove supruge smješteno u Privlaci. U Virovitici kupuje građevinsko zemljište od 133 tisuće kuna, a u karticu upisuje i stan od 83 kvadrata u Zagrebuvrijedan 580 tisuća kuna.

Zanimljive su i akcije s livadom od 446 m2 u Privlaci, nedaleko  Zadra, koja se jedno vrijeme pojavljuje u ministrovoj kartici kao zemljište vrijedno 115 tisuća kuna. Potom parcela nestaje, ali se vraća u karticu 2018. godine. Novi vlasnik kupuje ju za 450 tisuća kuna, a u javnosti je problematizirana i kupnja zemljišta u Virovitici, na kojem je sagradio kuću.

Podsjetimo, vlasnik obrta koji je Tolušiću prodao zemljište za kuću u rodnom gradu, od ministra je kupio njegov stan, ali i surađivao s Gradom i Županijom dok je Tolušić ondje vodio glavnu riječ, pa je na koncu otkriveno da je ministar u karticu upisao kako njegova novoizgrađena kuća u Virovitici ima 165 kvadrata, dok podaci iz katastra govore da je njezina veličina 330 kvadrata. Tolušić se zbog nepravilnosti javno pokajao, ustvrdio da je pogriješio, a Plenković mu je, barem za sada, progledao kroz prste…

PREDRAG ŠTROMAR

Ministar graditeljstva iz HNS-ovih redova, svega nekoliko godina na početku karijere radio je u Prehrani d.d., nakon toga je prešao u Inu na mjesto direktora, a onda ušao u HNS gdje i počinje njegova politička i samo – politička karijera. Bio je vijećnik u vijeću Općine Gornji Kneginec,   županijski vijećnik u Varažinskoj županiji, gdje je obnašao nekoliko funkcija prije no što je postao župan, a zatim i ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade s plaćom od oko 19 tisuća kuna.

Prema podacima iz imovinske kartice, Štromarova supruga nije zaposlena, te nema primanja, dok on ima dva kredita. Uz to, nasljednik je šume u Vinici od 1631 m3 vrijedne 16.310 kuna. U Vinici ima i oranicu od 6084 m2 procijenjenu na 30.420 kuna, čiji je suvlasnik s trećim osobama, a tu je i suvlasništvo nad oranicom u Jakopovcu – riječ je o njivi od 6997 m2 procijenjenoj na 1,048.344 kuna, koja je nasljedstvo. I druga njiva od 5844 m2 također je nasljeđena, a procijenjuje se na 222.072 kuna.

Supruga je nasljednica kuće s okućnicom od 1900 m2, koja je procijenjena na 1,508.000 kn, koja se nalazi na Vinica Bregu i koja je također naslijeđena. Ministar koji je cijelu karijeru proveo uglavnom radeći državne prostore, uspio je kupiti i stan u Poreču od 41,30 m2 procijenjen na 315 tisuća kuna, a njega se pak domogao kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, kupnjom od osiguranja, te prodajom imovine.

I u Barbanu ministar u suvlasništvu s trećim osobama posjeduje oranicu od 739 m2 vrijednu 105.599 kuna, koja je kupljena iz primitaka  od nesamostalnog rada. Od nesamostalnog rada, kupljena je i druga neimenovana nekretnina u Barbanu od 179 m2 – ministar je suvlasnik 20 posto –  a procjenjena je na jednu kunu. Također, spomenimo i volvo iz 2017. godine, koji je vlasništvo Štromarove supruge, a koji vrijedi 350 tisuća kuna.

ZDRAVKO MARIĆ

Dobar dio karijere, i prvi blagajnik Lijepe naše, Zdravko Marić proveo je kao državni službenik. Naime, karijeru je počeo kao asistent na Ekonomskom fakultetu, a radio je i kao vanjski suradnik Zagrebačke škole ekonomije i managmenta.

No, 2006. godine počeo je raditi u Ministarstvu financija na poziv tadašnjeg ministra Ivana Šukera, gdje je obnašao dužnost pomoćnika ministra za planiranje i makroekonomske analiza, nakon čega je postao državni tajnik u istom resoru. Bio je i jedan od članova NO HŽ Infrastrukture i HPB-a, a kada je došlo do smjene vlasti, on se kao izvršni direktor za tržišni kapital zaposlio u Agrokoru gdje je radio pet godina. Uoči  kraha Todorićeva carstva ušao je u Oreškovićevu vladu kao ministar kojega se ni Plenković nije odrekao.

Mladi ministar, koji je karijeru u privatnim vodama, kao menadžer u Todorićevom carstvu, gradio svega nekoliko godina, u imovinsku je karticu upisao ozbiljno bogatstvo – njegov imetak vrijedi tako preko četiri milijuna kuna. Marić je  vlasnik dvaju stanova u Zagrebu, audija A6 koji vrijedi 350 tisuća kuna, rolexa od 50 tisuća kuna, te dionica vrijednih 600 tisuća kuna. I sve to stekao je prije navršenih 40 godina života.

Marićeva supruga je od 2007. godine zaposlena  u tvrtci Igepa-Plan, te zarađuje oko deset tisuća kuna na mjesec. Imaju i dva kredita – jedan od 1,25 milijuna kuna dignut u HPB-u za kojeg izdvaja 8700 kuna mjesečno, te drugi od 67.640 eura za koji je rata 3300 kuna. Ministar financija ima i štednju, na kojoj se nalazi 25 tisuća dolara (oko 170 tisuća kuna), te dva štedna računa koja dijeli sa suprugom i djecom, s ukupno   437 tisuća kuna.

DAVOR BOŽINOVIĆ

Još od 1987. godine Božinović se drži na raznim državnim funkcijama. Tada  je, naime, postao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske, a kada se Hrvatska osamostalila, postao je  šef komisije u Ministarstvu obrane RH. Bio je i diplomat i savjetnik, radio u veleposlanstvima, a potom je  bio i veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori. Bio je predsjednik Mesićeva Ureda predsjednika,    a potom i veleposlanik u Misiji RH pri NATO-u. Upisao se u HDZ čiji je ministar obrane bio u eri bivše premijerke Kosor, a u Plenkovićevoj vladi postaje ministar s plaćom od 18.963 kuna.

Supruga ministra policije godišnje zaradi 122.260 kuna radeći u ordinaciji dentalne medicine, a na popisu nekretnina u njegovoj imovinskoj kartici može se pronaći štošta – posjeduje stan od 132,35 m2 u Zaprešiću vrijedan 1,504.800 kuna kupljen na kredit. Na kredit je kupljen i suprugin poslovni prostor od 35 kvadrata također u Zaprešiću procijenjen na 251.600 kuna. Ona posjeduje i stan od 37,42 m2 u Zaprešiću vrijedan 224.960 kuna, a tu je i građevinsko zemljište u Tivtu od 209 m2 vrijedno 31.350 kuna, nasiljeđeno baš kao i njiva od 3776 m2 procijenjena na 140.000 kuna.

Šuma u Tivtu vrijedna je 300 tisuća kuna, a prostire se na 13.377 m2 – i ona je naslijeđena. Na Pagu je, pak, supruga nasljedinica trećine kuće s okućnicom od 450 m2 vrijedne 1,500.000 kn. Suprugin BMW 5 kupljen na kredit vrijedan je 106.400 kuna – riječ je o autu iz 2008. godine, dok ministar   iz iste godine posjeduje peugeot 308 vrijedan 35 tisuća kuna, kao i piagio skuper od 7000 kuna, te golf u vlasništvu supruge, vrijedan 60.000 kuna.

TOMISLAV ĆORIĆ

Karijeru je Ćorić započeo 2003. godine kao asistent na zagrebačkoj Ekonomiji, a sve do lipnja 2016.,  bio je docent na Katedri za financije. Naa fakultetu je obnašao razne funkcije, a među ostalim bio je i član Upravnog vijeća KB Dubrava. Nakon što 2016. godine postao i saborski zastupnmik i član Predsjedništva GO HDZ-a Grada Zagreba, postao je i ministar rada, a potom i ministar zaštite okoliša.

Prema podacima iz kartice, Ćorićeva mjesečna primanja iznose 15.749 kuna, supruga, djelatnica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, godišnje uprihodi 187.747 kuna neto. Imaju tri kredita, a uz to Ćorić posjeduje kuću s okućnicom od 206 m2 u Zagrebu, vrijednu 2,250.000 kuna. U Rovišću pak ima 12.822 kn vrijednu njivu koja se prostire na 2564,41 m2. Na popisu nekretnina je još jedna njiva u istom mjestu od 5661,12 m2 procijenjena na 18.305 kn.

Supruga vozi BMW iz 2012.godine, vrijedan 120 tisuća kuna, a osim toga na popisu nekretnina imaju i brod – riječ je o 50-postotnom suvlasništvu s trećim osobama, vrijednog 75 tisuća kuna. Suprugina štednja iznosi 10 tisuća eura.

MARKO PAVIĆ

Na državnim je jaslama u ministra stasao i ministar rada, Marko  Pavić, koji nam ovih dana samouvjereno progovara o odlasku u mirovinu sa 67 godina, što njemu ne bi ni trebao biti problem, jer nikada nije niti radio u privatnom sektoru, pa teško da se može stopiti s običnim hrvatskim pukom i shvatiti razloge zbog kojih je narod buntovan.

Pavić, koji je inače diplomirao na Geofizičkom fakultetu 2015. godine,  iz samo njemu znanih ponuda ušao je u Ministarstvo rada gdje je godinu dana kasnije postao  državni tajnik, a zatim ga je stranka ugurala u tim Drage Prgometa koji se natjecao za zagrebačkog gradonačelnika. U lipnju 2017. godine Plenković ga je postavio za ministra rada, gdje je preuzeo Ćorićevu funkciju, dok je ovaj prešao u Ministarstvo zaštite okoliša.

Zašto je ostvaren takav sulud transfer, pitanje je koje je i dalje ostalo visiti u zraku. Pavić je inače jedan od Plenkovićevih crkvenih miševa, kada je o imovini riječ. Naime, prima skromnu ministarsku plaćicu od oko 14 tisuća kuna, ima dva kredita i tu sva njegova priča – staje. Ni pokretnina, ni nekretnina, ni štednje u njegovoj kartici naprosto nema…

DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ

Politika je struka i Draženu Bošnjakoviću, koji je karijeru počeo kao tajnik u Sisačkoj županiji. Kratko je radio u svojem odvjetničkom uredu, a potom je postao  saborski zastupnik, pa državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa. Godinama je član HDZ-a i jedan od ključnih ljudi stranke, zahvaljujući kojoj mu se dva puta nasmiješila ministarska funkcija.

Kada je o imovini riječ, Bošnjaković se ima čime pohvaliti. Osim plaće od 18 tisuća kuna, od kapitala na godišnjoj razini uprihodi preko 60 tisuća kuna. Ministrova supruga, inače sutkinja na Županijskom sudu u Zagrebu, godišnje u kuću donese 195 tisuća kuna. A sada duboko dišite, jer na redu je popis nekretnina…

Supruga je tako kreditom kupila kuću s okućnicom i Ivanić Gradu, nekretninu od 114 m2 vrijednu 50.000 kuna. Supruga je vlasnica građevinskog zemljišta, također u Ivaniću, a prvo u nizu zemljišta prostire se na 638 m2, te vrijedi 100.000 kn, drugo zemljište od 227 m2 vrijedi 40.000 kn. Još jedna kuća s okućnicom od 659 m2 također u vlasništvu supruge vrijedi 800.000 kuna i nalazi se u Ivanić Gradu.

Sutkinja Bošnjaković, posjeduje u Ivanić Gradu i oranicuz od 69 m2 vrijednu 30.000 kn, tu je i njena šuma od 40 tisuća kuna, te 589 m2, ali i oranica od 2737 m2 koja vrijedi 50.000 kuna. Spomenimo i kuću u Biogradu n/m od 140 m2, vrijednu 600.000 kuna, koja je vlasništvo ministrove supruge   koju je stekla darovnim ugovorom.

I iduća je kuća iz kartice smještena u Ivaniću, ona je, pak, ministrovo vlasništvo, vrijedi 150.000 kuna, a površina joj je 41 m2. Kao svaki pravi političar, Bošnjaković i u Zagrebu ima stan od 44,97 kvadrata, vrijedan 640.000 kuna. Na popisu pokretnina nalazi se suprugina toyota iz 2009. godine vrijedna 50 tisuća kuna, ali i toyota iz 2015. godine od 73 tisuće kuna.

Za nekoga tko se proslavio kao ministar i saborski zastupnik, te za ženu koja karijeru gradi kao sutkinja, to je i  više no laskav imetak, zar ne?

MILAN KUJUNDŽIĆ

Zanimljiv je slučaj ministra zdravstva, on osim što je karijeru gradio kao političar, slovi i za jednog od ponajboljih hrvatskih liječnika, ali to se baš i ne vidi na popisu njegove imovine.

Uz stan u Zagrebu od 120 kvadrata za koji vraća kredit od 100 tisuća eura, naveden je tek apartman u Novalji od 60 m2 i obiteljska kuća u Ivanbegovini kod Imotskog od 100 m2, te štednja od 150 tisuća kuna. Kujundžić je vlasnik audija A4 kojega je kupio kao rabljeno vozilo, a njegova supruga mjesečno prima plaću od 15 tisuća kuna.

GABRIJELA ŽALAC

Osim što je poznata po nesavjesnoj vožnji i mercedesu koji se slučajno ukazao u dvorištu njene obiteljske kuće, prije no što je postala ministrica. ona je  svega dvije godine provela izvan politike radeći kao komercijalist u tvrtki Dugylno, nakon čega se zaposlila u uredu vukovarskog župana kao vježbenica. Radila je ondje i kao stručna suradnica za europske integracije, a potom je postala pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i kapitlna ulaganja.

Provlačila se kroz razne agencije i urede, sve do ministarske fotelje, a na popisu njene imovine može se pronaći plaća od 18.936 kuna mjesečno, Tu je i suprugovih gotovo 40 tisuća kuna primanja od automehaničarskog obrta. Supružnici Žalac u Vinkovcima posjeduju kuću s okućnicom od 550 m2, vrijednu 800 tisuća kuna, ali i stan od 85 kvadrata u Zagrebu kojega je Žalac naslijedila –  vrijednost –  1,275.000 kuna.

Suprug u Vinkovcima posjeduje gospodarski objekt od 1137 kvadrata, vrijedan 750 tisuća kuna, a osim suvlasnici su voćnjaka u oklici Đakova vrijednog 70000 kuna, na površini od  1618 kvadrata. Žalac ima i izrazito vrijednu garažu u Zagrebu –  16 kvadrata –  120.000 kuna.

TOMO MEDVED

Vojnik, general, ministar – tako se može sažeti Medvedova karijera. Danas raspolaže s plaćom od oko 20 tisuća kuna, supruga mu kao djelatnica Vinogradske bolnice prima plaću od 75.165 kuna godišnje. Na popisu nekretnina nalazi se tek stan od 86 m2 u Zagrebu vrijedan malo manje od milijun kuna, te passat iz 2003., vrijedan  35 tisuća kuna.

OLEG BUTKOVIĆ

Svega dvije godine je  mlađahni  Butković proveo izvan politike, radeći kao predavač na Centru za izborazbu pomoraca, te kao znanstveni novak na riječkom Pomorskom fakultetu. Nakon toga izabran je, sa svega 26 godina, za gradonačelnika Novog Vinodolskog, nakon čega je posta i ministrom s plaćom od 17.238 kuna.

Supruga, pak, kao djelatnica knjižnice u Novom Vinodolskom na godišnjoj razini uprihodi oko 82 tisuće kuna, a uz to ministar je u svome gradu na kredit kupio vrijedan stan od 116.69 kvdrata, procijenjen na 1,500000 kuna. Supruga  posjeduje fiat iz 2007. godine vrijedan 20 tisuća kuna.

GORAN MARIĆ

Imovinu je, kako je marić nedavno pod pritiskom javnosti rekao, stekao prije ulaska u politiku. I doista on je jedan od rijetkih ministara koji se prije ministarske karijere bavio poslovima izvan politike. No, usprkos tome Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo se pozabaviti njegovom kućom od 67 m2 u zagrebačkim Remetama koja se ne pojavljuje na njegovim karticama, iako je bila u vlasništvu njegove supruge.

U ministrovoj kartici iz 2008. godine spominje se samo zemljište na kojem se nalazi sporna kuća. No, u kasnijim karticama više se ne spominje ni zemljište. Darovnim ugovorom nekretnina je 2013. godine prebačena na njihova sina pa je u imovinskoj kartici više nije ni dužan prijavljivati.

Ovaj sudac i doktor znanosti, radio je i u Auto-Hrvatskoj, te mijenjao šefa Uprave Vjesnika. Bio je i predsjednik Uprave Hrvatske tiskare i Tiska, te   direktor Štedinvesta i Euronspekta. Radio je i  kao predavač na raznim privatnim poslovnim školama.

U posljednjoj kartici spominje plaću od 17.480 kuna, a u kategoriji ostalih primanja naglašava jednokratno primanje od 60 tisuća kuna. Marićeva supruga nije zaposlena, a na popisu nekretnina nalazi se stan u Zagrebu od skoro sto kvadrata vrijedan 850.000 kuna, ali i drugi stan također od skoro sto kvadrata, jednako vrijedan. Dvije garaže vrijedne su 140.000 kuna, također se nalaze u Zagrebu.

U rodnim Grudama, u susjednoj BiH, Marić posjeduje kuću s okućnicom od 245 m2, vrijednu 850.000 kuna. U svome kraju ima i građevinsko zemljište od 240 m2 vrijedno 11 tisuća kuna. Ministarova supruga se vozi u peugeotu iz 2012., vrijednom 30 tisuća kuna, te posjeduje štednju od 70 tisuća eura.

GARI CAPPELI

Prije politike, Cappeli je kratko radio u Jadranskim luksuznim hotelima, a zatim i u obiteljskoj turističkoj agenciji. U bivšoj  Jugoslaviji je radio u podružnici agencije Kompas, a nakon što su je Slovenci prodali, kupila ju je  Cappellijeva obitelj, no kako tvrdi, on se danas zbog političkih aktivnosti njome ne bavi.

Kada o njegovim političkim aktivnostima pričamo, valja reći da je devedesetih ušao u HDZ i  ubrzo je postaje i najutjecajniji HDZ-ovac u Primorsko-goranskom kraju. Radio je i u Ministarstvu vanjskih poslova, te kao konzul u Trstu, a onda je s funkcije malološinjskog gradonačelnika preuzeo fotelju ministra turizma za plaću od 17.200 kuna.

Od najma nasljeđenih apartmana ministar godišnje zaradi 115.000 kuna. U svojem je gradu nasljednik dijela kuće s okućnicom od 835 m2, koja vrijedi 1,900.000 kuna. Tamo ima i 50 posto poslovnog prostora od 79,45 m2 vrijednog 543.750 kn. U Malom Lošinju ministar je suvlasnik nedefinirane druge nekretnine od 35 m2, vrijedne 191,62 kune, a riječ je o dijelu u postotku od sedam posto. Tu je i još jedna druga nekretnina od 1482 m2, vrijedna 84.375 una.

Cappeli je u Velom Lošinju suvlasnik kuće s okućnicom od 262 m2, koja vrijedi 600.000 kuna, te posjeduje i štednju od 22.000 eura.

LOVRO KUŠČEVIĆ

Gotovo da se i ne usudimo pobrojati svu imovinu ministra Kuščevića, jer o njoj je ionako ovih dana sve napisano.

Ono što valja reći jest da je osim funkcije načelnika svojega Nerežišća, ovaj bogati HDZ-ovac kratko vrijeme radio kao ne odveć uspješan direktor vlastite firme  Pašnjaci, nekretnine, apartmani, vile.

Po svemu sudeći, Kuščević će uskoro i predstavnicima institucija morati odgovoriti kako se kao prosječan lokalni političar svega toga domogao…

BLAŽENKA DIVJAK

Doktorica znanosti i HNS-ova ministrica obrazovanja, karijeru je posvetila predavanjima na studiju, a na samom začetku karijere i u srednjoj školi, ali njena imovinska kartica potvrđuje da ne žive svi prosvjetari loše.

S Fakulteta organizacije i informatike došla je u ministarsku fotelju na plaću od 17.500 kuna. Suprug je inženjer strojarstva i direktor varaždinske tvrtke Tomis koja se bavi projektiranjem, s plaćom od  4300 kuna, a dodatnih 2200 kuna dolazi mu od najma prostora.

Štednja Divjakovih iznosi 1,2 milijuna kuna, a ministrica na svojem štednom računu ima sto tisuća kuna, dok na dva zajednička računa supružnici posjeduju preostalih 1,1 milijun kuna. Divjak je sa suprugom vlasnica kuće u Varaždinu vrijedne milijun kuna, a stan od 48 kvadrata u Zagrebu procijenjen je na 450 tisuća kuna.

Kuća je naslijeđena, a stan je, pak, samostalno kupljen, no zanimljivo, obitelj Divjak nema ni jedan kredit. U kartici još stoji volvo od 35.000 kuna,  te 50 dionica HT-a vrijednih oko 9000 kuna.

NINA OBULJEN KORŽINEK

Prije no što je postala ministrica kulture, Obuljen je radila na Institutu za razvoj i međunarodne odnose. Jedno je vrijeme djelovala kao pomoćnica državne tajnice i ministra u Ministarstvu kulture,   bila je u Programskom vijeću HRT-a i u  HAVCU. Iako se smatra da u hrvatskoj kulturi nema novca, ministrica prema imovinskoj kartici, ne spada baš u tu skupinu.

Naime, mjesečna joj je plaća 15 tisuća kuna, a izvan redovnih primanja u 2016. godini zaradila je neobjašnjivih 210 tisuća kuna. Ukupna imovina nje i supruga teška je više od tri milijuna kuna – supružnici su suvlasnici dvaju stanova u Zagrebu. Jedan od 56 kvadrata vrijedan je 830 tisuća kuna, drugi pak od 80 m2, vrijedi 1,2 milijuna kuna.

Vlasnici su i jedne garaže, a njena zbirka umjetnina vrijedi 850 tisuća kuna, dok se bračni par vozi u polu od 34 tisuće kuna. Nemaju kredit, ali imaju štednju veću od pola milijuna kuna. I sve to bez poslova izvan javnog sektora…

NADA MURGANIĆ

Kratko je Murganić u karijeri radila kao socijalna radnica – kao voditeljica kućne njega, te pomoći za starije i nemoćne – a onda od ’90. preuzela čelnu poziciju u karlovačkom Domu za starije i nemoćne.

No,  politika je ono što ju je obilježilo, pa je u HDZ-u bila skoro sve što se moglo biti, prije nego je zavladala svojim sektorom. Ministrica prima plaću od oko 18.333 kuna, a suprug, iako nezaposlen, godišnje uprihodi 35.400 kuna  neobjašnjenih primanja.

U Karlovcu je naslijedila stan od 70 m2 vrijedan 375.000 kuna, te garažu od 75.000 kuna i 15 kvadrata, a osim toga tu je i apartman u Karlobagu od 26,65 kvadrata, vrijedan  200.000 una. No, tu je i  i 360.000 kuna vrijedan suprugov stan, također u Karlovcu.

DARKO HORVAT

Horvat je u Plenkovićevu vladu ušao kao saborski zastupnik, a ujedno je predsjedao i međimurskim županijskim ogrankom stranke. Prije nekoliko godina na zagrebačkoj je Trešnjevci kupio stan od 84 m2, vrijedan milijun kuna. Plaća mu iznosi oko 16.662 kune, a izvan poslova u državnim tvrtkama, te političkog angažmana, drugih iskustava niti nema.

Supruga Horvat radi u Fini i zarađuje 75.872 kuna godišnje, imaju štednju od 80 tisuća kuna, te megan iz 2004. godine. Horvat je u Sanaderovoj i vladi Jadranke Kosor radio kao ravnatelj Uprave za obrt i Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva.

Radio je i kao predsjednik NO HEŠ-a, ali i NO Plinacra, dok je dio karijere proveo  u HEP-u. Samo tri godine zadržao se u trgovačkom društvu EnergyPlus iz Ludbrega.

 

Autor:Iva Međugorac
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.