fbpx
Foto: Josko Supic / CROPIX

‘U OPĆINI JE STRAHOVLADA!’ Utjecajni HDZ-ovac drma i nakon pritvora, oporba na mukama: ‘I dalje prolazi pored portira kao da je šef, a nama kazna i prijetnje”

Autor: M.P.

Oporbeni vijećnici Općine Seget uputili su otvoreno pismo predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću u kojem upozoravaju na ‘neprihvatljiv odnos općinskih vlasti prema vijećnicima i pritiske kojima su neprestano izloženi’.

Pismo potpisuju Luka Jadrić i Ante Barada iz Nezavisne liste – Vrime je!, a u njemu opisuju kako funkcionira gradska vlast pod utjecajem bivšeg načelnika Općine Seget i HDZ-ovog saborskog zastupnika Vinka Zulima, nedavno uhićenog zbog sumnje da je za više od 400 tisuća kuna oštetio općinski proračun, izdajući naloge da se u ugostiteljskim objektima plaćaju ručkovi i večere za koje nije bilo nikakve potrebe.

Njihovo pismo Jandrokoviću prenosimo u cijelosti.


“Razlog našeg javljanja možda će Vam biti teško razumljiv, jer se naša općina nalazi u Republici Hrvatskoj, članici Europske unije, u kojoj bi ovakve političke prakse trebale biti nezamislive.

Mi smo oporbeni vijećnici, dok vlast obnaša većina iz redova Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), čiji je član i načelnik općine. Ista je stranka na vlasti i na nacionalnoj razini. Nama kao oporbenim članovima predstavničkog tijela – Općinskog vijeća – dopušten je ulazak u zgradu općine jedino kad su sjednice Općinskog vijeća. I nikad više.  Zahtjev za bilo kakvom informacijom općinska vlast odbija bez ikakvog obrazloženja. Dosad smo podnijeli više od 1500 zahtjeva za pristup informacijama, a rezultat koji smo dobili je nula. Nismo čak dobili ni odgovor na pisano pitanje o broju zaposlenih u općini.

Hrvatska javnost u ovom trenutku ne zna koliki je broj službeno zaposlenih osoba u Općini Seget. Za rubriku vjerovali ili ne, a ne za jedinicu lokalne samouprave u državi članici Europske unije.

Apsurdi tu ne staju, nego tek počinju. Kad kao vijećnici dođemo do zgrade općine zatražiti bilo kakvu informaciju, nas – za razliku od svih drugih mještana – ne puštaju u zgradu dalje od portira. Portir zove pročelnike i službenike koji nam preko njega odgovaraju, uglavnom tako da nam ne kažu ništa i ne dopuste ulazak u zgradu općine.

Zatražili smo, kao najjača oporbena lista vijećnika, prostore u vlasništvu općine za održavanje javne tribine na kojoj su 10. 11. 2022. trebali gostovati gradonačelnik Splita Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević, ali nismo dobili ni prostor ni odgovor. Pokušali smo dobiti za tu svrhu bilo koji privatni ugostiteljski prostor, ali svi su nam se ispričali, a neki i otvoreno priznali da su dobili prijetnje, pa se boje za svoje poslove ako nam izađu u susret.

Mi pretpostavljamo da je Vama nezamislivo da saborski zastupnici nemaju pravo koristiti prostore Hrvatskog sabora, odnosno da ih dajete na korištenje samo zastupnicima vladajućih stranaka, a da zastupnike oporbenih opcija zaustavljaju portiri na ulazu i zabranjuju im ulaz, osim na plenarnu sjednicu. Nismo za tu praksu čuli u slučaju Hrvatskog sabora. Oporbeni zastupnici imaju svoje sobe i urede, kao i pravo korištenja saborskih dvorana za svoje djelatnosti. Ali u Općini Seget – u Hrvatskoj, u Europskoj uniji – ne vlada parlamentarna kultura, nego strahovlada. Mi, segetski oporbeni vijećnici, u općinske prostore ne smijemo ni zaviriti.
Večer uoči spomenute tribine, 9. 11. 2022., najaktivnijem vijećniku naše liste na zidu blizu kuće napisan je prijeteći grafit “Barada komunjaro Vinko če te koštat glave”.  Vama za informaciju, Barada je u toj rečenici oporbeni vijećnik. A tko je u toj rečenici Vinko? Vinko je bivši segetski načelnik i saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice, Vinko Zulim. Bio je načelnik od 1993. do 2021. godine. Sada je upravo izašao iz istražnog zatvora zbog sumnje u pronevjeru općinskog novca, pa ga vjerojatno čeka suđenje.

Danas je načelnik Općine Seget Ivo Sorić, koji je od 1996. do 2021. kao općinski pročelnik bio desna ruka Vinku Zulimu. Dakle, i kroz sve ono vrijeme tijekom kojeg je, sada procesuirani, bivši načelnik osumnjičen za pronevjeru općinskog novca. I naravno, za razliku od nas oporbenih vijećnika, bivši načelnik redovito ulazi u službene prostorije općine, prolazeći pored onog istog portira kao da i dalje on upravlja Općinom. Osim što nas se ne prima u općinu ni po kojem pitanju, kad smo izveli performans vezan uz skretanje pozornosti na divlja odlagališta smeća, dobili smo kaznu od 1.000,00 kuna i policijsku prijavu, što je samo još jedna od već spomenutih prijetećih poruka vezanih uz naš rad.

Budući da ne želimo prihvatiti pobjedu nedemokracije i nasilja u 21. stoljeću u pravnom i upravnom okviru Hrvatske i Europske unije, ponovo smo zatražili prostore Općine Seget za novi termin javne tribine s gradonačelnikom Splita Ivicom Puljkom. Novi termin je 19. 11. 2022. Opet nema nikakvog odgovora ni dopuštenja. Uvjereni smo da nam lokalna vlast u Segetu, neće odobriti prostor za tribinu. Kad prođe 19. 11. 2022., mi ćemo odrediti novi termin tribine i opet vas o svemu obavijestiti. A tada ćemo obavijest poslati i na adrese Europskog parlamenta i drugih institucija Europske unije, uključujući i povjerenicu za demokraciju i demografiju Europske komisije.
Činit ćemo to sve dok nam se ne dodijeli bilo koji javni prostor za tribinu ili dok nam se ne odgovori kako mi, oporbeni vijećnici u Općini Seget, u Hrvatskoj, u Europskoj uniji, nismo dio demokratske europske stečevine i vrijednosti, pa nam se zabrani djelovanje.

Ne tražimo vašu pomoć ili intervenciju prema segetskim lokalnim vlastima, nego vas samo obavještavamo da na tlu Europske unije postoje male oaze strahovlade i mjesta nijekanja svih demokratskih standarda na kojima europski identitet počiva. Ali proći će i to, jer kako naš narod kaže – svaka sila za vremena”, navode u pisnu Jadrić i Barada.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.