Screenshot, izvor: The Independent

U KATALONIJI PROVEDENA ANKETA O ODCJEPLJENJU: Nakon nasilnih prosvjeda, rezultati iznenadili

Autor: Dnevno

Samostalnost Katalonije podržava 41,9 posto stanovnika te španjolske pokrajine, a protivi joj se njih 48,8 posto, sudeći prema anketi katalonske javne institucije za istraživanje javnog mišljenja Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) objavljenoj danas, a provedenoj prije nego što je španjolski sud osudio na dugogodišnje kazne zatvora dužnosnike koji su organizirali referendum o katalonskoj neovisnosti.

Ispitanici bili upitani: “Želite li da Katalonija bude samostalna država?”

Anketa je pokazala da opada broj onih koji traže odcjepljenje od Španjolske. Kada je katalonska vlada u listopadu 2017. organizirala referendum, koji je bio zabranio ustavni sud, za samostalnost je bilo 48,7 posto ispitanika.

Taj je broj sada pao za gotovo 7 postotnih bodova.

Najnovija anketa provedena je od 16. rujna do 7. listopada, tjedan dana prije nego što je Vrhovni sud izrekao osuđujuće presude za dvanaestero katalonskih dužnosnika koji su organizirali referendum, a onda proglasili Republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti.

Nakon presude u Kataloniji su izbili često nasilni prosvjedi u kojima su sudjelovale stotine tisuća ljudi.

U Kataloniji su prošle nedjelje, na parlamentarnim izborima u Španjolskoj, stranke za neovisnost osvojile 23 mjesta, a stranke za cjelovitost Španjolske 25 mjesta, što bi također trebalo upozoriti da je pobornika samostalnosti manje od 50 posto među 7,5 milijuna stanovnika.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.