Foto: Marko Todorov / CROPIX

U jednom slučaju bi Banožić mogao izbjeći zatvor: Odvjetnik otkrio što čeka bivšeg ministra

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Politolog Jakov Žižić smatra, premijer Andrej Plenković ispravno je postupio nakon što je razriješio Marija Banožića s dužnosti ministra nakon nesreće u kojoj je sudjelovao u subotu ujutro, a u kojoj je smrtno stradala jedna osoba.

Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv Banožića zbog prometne nesreće u kojoj je poginuo 40-godišnjak.


Foto: Ivan Peric / CROPIX

Tri opcije za Banožićeva nasljednika: Spominje se i Bačić

Tko bi mogao biti novi ministar obrane? Žižić je spomenuo državnog tajnika Zdravka Jakopa, kojemu je premijer dao ovlasti da vodi MORH.

“Druga mogućnost je da premijer posegne za nekom osobom iz stranke, koja se možda specijalizirala za obrambenu politiku”, izjavio je u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog’ i spomenuo Antu Bačića. Treća mogućnost je da premijer, kazao je, posegne za nekom osobom koju bi htio promovirati da preuzme taj resor.

Žižić smatra i da je važno da politički relevantna osoba vodi taj resor, a ne da se ondje stavi nekoga u tehničkom mandatu.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Olujić: Postoji opcija i da Banožić ne ide u zatvor

Banožić je prijavljen za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom iz nehaja. Odvjetnik Fran Olujić je rekao da kvalifikacija oko toga hoće li se raditi o kaznenom djelu iz nehaja ili namjeri nije još do kraja utvrđena.

“Policijska uprava vukovarsko-srijemska je u priopćenju za javnost izvijestila da podnosi kaznenu prijavu zbog kaznenog djela izazivanja nesreće iz članka 227 Kaznenog zakona u slučaju smrtnih posljedica. Zakonodavac je predvidio dvije situacije – ako je riječ o nehaju onda je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora, a ako se ne radi o nehaju, predviđena kazna je od 3 do 15 godina zatvora”, kazao je Olujić i napomenuo da su za takva kaznena djela nadležni županijski, a ne općinski sudovi.

Dodaje da je teško prognozirati kako će se sve razvijati, a za očekivati je da će državno odvjetništvo i formalno pokrenuti istragu.

“Od tog trenutka tek i počinje kazneni postupak protiv Banožića. U toj istrazi će biti potrebno provesti prometno vještačenje. O tom vještačenju, ali eventualno i o drugim vrstama vještačenja, jer u obzir dolazi i meteorološko vještačenje, jer se tvrdi kako je bila magla”, kazao je Olujić.
Tko će naslijediti Banožića? Jedan njegov potez mogao bi zabrinuti Plenkovića

Istaknuo je da o tome, ali i drugim faktorima ovisi hoće li u kvalifikaciji kaznenog djela biti nehaj ili pak neće.

Preuranjeno je govoriti o tome koliko bi godina zatvora mogao dobiti Banožić. Tvrdi da ima opcija da niti ne mora ići u zatvor ako se utvrdi da je riječ o “djelu iz nehaja”. Dodao je kako je bitno je li osoba recidivist ili nije.

Za očekivati je da nema puno prekršaja, upravo zato jer je posljednjih godina bio ministar i uglavnom su ga vozili, rekao je Olujić. Pojašnjava kako su moguće zatvorska kazna, uvjetna kazna ili pak pod određenim uvjetima rad za opće dobro na slobodi. Istaknuo je da ga teške tjelesne ozljede neće osloboditi od odgovornosti niti bi mu u značajnoj mjeri zbog toga bila smanjena kazna.
Oglasila se policija o Banožiću: Ne piše mu se dobro

Husinec: Otegotna okolnost Banožiću je što je poznata osoba

Stalni sudski vještak za promet Goran Husinec kazao je da su otežavajuće okolnosti Mariju Banožiću to što je poznata ličnost, jer bi kao takav, trebao biti primjer drugima, a trenutačno se o njemu govori u svim medijima.

“Jednostavno sudar se dogodio u magli tako brzo da niti jedan vozač nije stigao puno reagirati”, tvrdi Husinec i dodaje kako je brzina bila oko 80 km/h.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.