Foto: Tom Dubravec / CROPIX/Ilustracija

U jednog bočici otkriveno korozivno sredstvo: Puno je nepoznanica, izvidi idu dalje

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić Andrea Ledić, rekla je u središnjem Dnevniku HRT-a da su u boci mineralne vode, koja im je dostavljena nakon trovanja u Rijeci, pronašli kemijski sastav koji upućuje na to da je riječ o sredstvu za čišćenje i odmašćivanje.

Otkrila je kako su ostale boce pića koje su došle na analizu prošle testove te je utvrđeno da je riječ o ispravnim proizvodima.


“U centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić je nalogom općinskog DORH-a u Rijeci, na vještačenje dostavljena staklena čaša i bočica vode Romerquelle u kojima su bile sporne tekućine koje je oštećeni konzumirao. Provedenim vještačenjem utvrđeno je da su tekućine podudarne te da imaju ista svojstva. Radi se o jako lužnatim vodenim otopinama izrazito visoke pH vrijednosti 13,6, i to na osnovi kalijeva i natrijeva hidroksida”, rekla je.

U bočici otkriveno korozivno sredstvo

Vještačenjem je utvrđeno da je riječ o sredstvu za pranje ili odmašćivanje.

“PH vrijednosti otopine kreću se od 0 do 14, što znači da je voda neutralna, oko 7, od 0 do 6 govorimo o kiselinama, od 8 do 14 o lužinama. Ovim provedenim vještačenjem, utvrđeno je da kemijski sastav tekućine pokazuje da se radi o korozivnom sredstvu koje se koristi za pranje ili odmašćivanje”, rekla je.

Kako kaže, kemijski sastav takvih tekućina “nalazimo u različitim, mnogobrojnim proizvodima, koji se prvenstveno koriste za pranje, čišćenje i odmašćivanje”.

“Lužnate tekućine izrazito visoke pH vrijednosti mogu izazvati različite štetne posljedice, to ovisi o načinu konzumiranja i izlaganja. U ovom slučaju, radilo se o gutanju. Ukoliko se to dogodi, mogu nastati teške ozljede probavnog trakta koje se mogu manifestirati kao žarenje, bol u ustima i ždrijelu. Možemo govoriti o mučnini i povraćanju, teškom oštećenju jednjaka i želuca uz krvarenja”, rekla je.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Za eventualni nastavak istrage zaduženi DORH i policija

Ledić je istaknula da se zdravstvenom ispravnošću proizvoda bavi Državni inspektorat.

“PH može varirati. Zdravstvenom ispravnošću se na bavimo mi. To nije u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno našeg centra, nego je u nadležnosti Zavoda za javno zdravstvo, a nadzor provodi Državni inspektorat”, rekla je.
Dodala je da je nakon tog testiranja obavljeno i testiranje dodatnih 20 pakiranja neotvorenih boca. Dodala je kako je utvrđeno da čepovi nisu oštećeni te da je riječ o originalnim pakiranjima.

“Utvrđeno je da je pH 3,5 što je uobičajeni pH za tu vrstu tekućina”, kazala je. Kada je riječ o boci Coca Cole s PMF-a, rekla je da je utvrđen pH od 2,5 što je uobičajeni pH za tu vrstu tekućine. Ustvrdila je da su za eventualni nastavak istrage odgovorni DORH i policija.

Poplava prijavljenih slučajeva, čini se da nitko nije otrovan? Beroš ima objašnjenje

Ravnatelj policije o istrazi trovanja pićem

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u Dnevniku Nove TV potvrdio je da je, unatoč svim dojavama, glavni slučaj bio u Rijeci.
“Provode se izvidi jer su nalazi potvrdili da se radilo o nekakvom deterdžentu ili nekom drugom sredstvu. Provodi se istraživanje da bi se utvrdilo kako je moguće da osoba dobije bočicu s takvim sadržajem”, objasnio je. Otkrio je i hoće li se u istragu, budući da je sporna bočica punjena u Austriji, uključiti austrijska policija.

“Prikupljeni su obavijesti svih osoba koje su mogle dati nekakve informacije, a ako bude potrebno provest će se i međunarodna razmjena podataka. Provest ćemo sve mjere i radnje koje budu potrebne”, napomenuo je Milina.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.