Davor Puklavec/PIXSELL

U Hrvatsku stiže radioaktivni otpad. Evo koliko će koštati zbrinjavanje

Autor: Dnevno

Goran Vukmanović, voditelj odjela za zbrinjavanje otpada NE Krško, za N1 je govorio o blokovima radioaktivnog otpada koji stižu u Hrvatsku i koji bi, kako sada stvari stoje, trebali biti zbrinuti na prostoru bivšeg vojnog objekta Čerkezovac.

“Istina je da taj otpad moramo zbrinuti i da će on doći u Hrvatsku, ali da bi se to realiziralo, moramo proći nekoliko koraka”, rekao je taj stručnjak.

Pripreme kreću

“Taj otpad još nije obrađen i tek će biti odvezen negdje u EU, u neki centar koji se bavi time. Tamo će se sprešati, spaliti, zaliti betonom i takav gotov betonski monolit dovesti u centar. Oni su dimenzija 2x2x2m i bit će ih cca 680”, dodao je.

O tome koliko bi mogao koštati taj projekt zbrinjavanja radioaktivnog otpada rekao je: “Fond se financira uplatama ih HEP-a koji je vlasnik nuklearne elektrane. Kad govorimo o cijeni izgradnje centra, ona je otprilike 10 milijuna eura”, zaključio je Vukmanović.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.