Foto: Unsplash

U Hrvatskoj se povlači važan lijek: ‘Bolesnici se moraju obratiti liječniku’

Autor: Dnevno.hr

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da se povlači lijek za visoki tlak zbog administrativnih razloga.

Njezino priopćenje prenosimo u nastavku.

“Tvrtka Mibe Pharmaceuticals d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Ramipril Mibe 2,5mg tablete (ramipril), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serije 115850 predmetnog lijeka iz administrativnih razloga. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Hrvati troše više lijekova nego lani: Jedna županija apsolutni rekorder u potrošnji lijekova za živce

Serija lijeka povlači se u skladu s člankom 113. stavkom 2. Zakona o lijekovima (Narodne novine, br. 76/13., 90/14. i 100/18.), prema kojem serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti.

‘Povlačenje se ne odnosi se na kakvoću, sigurnost i djelotvornost lijeka’

Povlačenje navedene serije lijeka ne odnosi se na kakvoću, sigurnost i djelotvornost lijeka, stoga pacijenti lijek mogu nastaviti primjenjivati do isteka roka valjanosti označenog na pakiranju.
Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetne serije lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX/ilustracija

Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, kažu iz HALMED-a.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.