Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/ Ilustracija

U HRVATSKOJ PRVI PUT ZABILJEŽEN DELTA PLUS SOJ! ‘Znali smo da je na vratima’. Evo što se o njemu zasad zna

Autor: Dnevno.hr

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 6310 novih slučajeva zaraze u jednom danu što je najveći broj od početka epidemije.

Kako smo do toga došli, komentirala je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin u jučerašnjoj emisiji Otvoreno.

Objašnjava, četvrti val je počeo prije nego prošlogodišnji tako da su brojevi novooboljelih sada veći nego lani u isto vrijeme. Dodala je, razlog je delta soj koji se brže širi i više je zarazan tako da sada imamo situacije da se od jednog ukućana zaraze cijele obitelji. Također, do zaraze dolazi i na okupljanjima.

Jučer zabilježen prvo slučaj delta plus soja

“Nažalost, nismo dovoljno cijepljeni. Da je veći udio cijepljenih osoba onda bi one predstavljale barijeru širenju tog soja pa možda brojevi ne bi bili tako visoki, a pogotovo brojevi hospitaliziranih i preminulih. U odnosu na prošlu jesen u vrijeme kad je bio ovakav broj novooboljelih, na vrhu 2. vala, u to vrijeme je bila smrtnost gotovo 2 puta veća nego sada. Ta manja smrtnost sada je posljedica cijepljenja. Cijepljenje je ipak zaštitilo građane od smrtnosti”, rekla je Pavić Šimetin.

Jučer je u Čakovcu zabilježen prvi slučaj delta plus soja.

“Znali smo da je na vratima. Iz iskustva s delta i alfa sojem vidjet će se koliko je opasan. Ono što se zasad zna je da je nešto zarazniji od delta soja”, dodala je Pavić Šimetin.

Podsjetimo, jučer je ravnateljica međimurskog Zavoda za javno zdravstvo prim. Marina Payerl-Pal također potvrdila da je među delta sojevima koji su dominantni kao uzročnici infekcije, i kod nas  sekvenciran delta soj varijante AY.4.2., što znači da je virulentniji soj u našoj sredini, soj koji se puno brže i lakše prenosi.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.